„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. spalio 20 d., Nr.18 (218)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Paremkime nukentėjusius nuo ekologinės katastrofos Vengrijoje

Nuotraukose: ekologinės
katastrofos Vengrijoje vaizdai

Seimo nario Pauliaus Saudargo iniciatyva surengtoje spaudos konferencijoje Seime buvo išplatinta informacija apie galimybę paremti nuo ekologinės katastrofos Vengrijoje nukentėjusius žmones. 2010 m. spalio 4 dieną aliuminio gamykloje „Ajkai Timfoldgyar“, esančioje 160 km nuo Budapešto, sugriuvo rezervuaras su vadinamuoju raudonuoju dumblu, kuris yra prisotintas šarmo, sunkiųjų metalų junginių ir yra silpnai radioaktyvus.

Devečere dumblas užpylė apie 400 namų, o iš gretimo Šomlovašarhelio miestelio teko evakuoti žmones. Kolontare dumblo srauto aukštis siekė net 2 metrus. Masė šlavė mašinas, tvoras, griovė namus. Ši ekologinė katastrofa nusinešė keleto žmonių gyvybes, šimtai sužeista bei evakuota iš savo namų dėl didžiulio pavojaus sveikatai.

Padaryta didžiulė žala gamtai. Marcalo upėje, tekančioje per Devečero miestelį, neliko jokios gyvybės. Raudonai nusidažęs upės vanduo įteka į Rabą, o pastaroji į Dunojaus atšakas, kuriose  išgaišo žuvys. Netrukus teršalų pėdsakai gali pasiekti ir Rumuniją. Specialistai bando rūgštimis neutralizuoti upių plukdomą vandenį, o dirvožemį – gipsu, stipriomis vandens srovėmis plaunamos gatvės bei aikštės.

Lietuvos ir Vengrijos bičiulių kultūros draugija SEB banke atidarė labdaros sąskaitą, kad žmonės galėtų padėti nukentėjusiems Vengrijos gyventojams, kurie neteko namų, buvo suniokota jų gyvenamoji aplinka.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vengrijos ambasadorius Peteris Nosko-Horvathas (Péter Noszkó-Horvath) padėkojo Lietuvos žmonėms, politikams, kurie neliko abejingi Vengrijos žmonių nelaimei ir savo parama prisidės lengvinant jų situaciją šalyje.

Seimo narys P. Saudargas reiškia užuojautą ir kviečia paremti nelaimės ištiktus Vengrijos gyventojus.

Skelbiame sąskaitą, į kurią galima pervesti finansinę paramą:

Lietuvos ir Vengrijos bičiulių kultūros draugija

AB SEB bankas, banko kodas 70440,

BIC (SWIFT kodas) – CBVILT2X,

Sąsk. Nr. LT06 7044 0600 0764 9313

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija