„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. lapkričio 10 d., Nr.19 (219)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusijoje susidorota su žurnalistu

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lapkričio 5 dieną Rusijos sostinėje Maskvoje užpultas ir smarkiai sumuštas laikrasčio „Komersant“ žurnalistas Olegas Kašinas. Jis rašė straipsnius politinėmis temomis, palaikė opozicinių politinių jėgų – partijos „Jabloko“, jaunimo judėjimo „Oborona“ bei kitų antifašistinių judėjimų veiklą. Savo apžvalginiuose straipsniuose jis nepalankiai vertino prokremliško jaunimo judėjimo „Naši“ veiklą, minėjo su įtakingais valdžios veikėjais ir oligarchais siejamus korupcijos faktus. Keliuose straipsniuose O. Kašinas buvo aprašęs ir pedofolija įtariamo dirigento N. Pletniovo veiklą. O. Kašinas buvo užpultas apie 21 valandą netoli namų, jo užpuolikai – du tamsiai apsirengę kaukėti asmenys. Juos užfiksavo ir netoliese esančios videokameros. Žurnalistas patyrė sunkius sužalojimus – jam sulaužyti žandikauliai, koja, rankų pirštai, padarytos kirstinės žaizdos galvoje. Šiuo metu O. Kašinas gydomas ligoninėje, reanimacijos skyriuje. Jis vis dar ištiktas komos. Vyksta šio brutalaus užpuolimo tyrimas, neabejojojama, kad nusikaltimą įvykdė pasamdyti nusikaltėliai.

Jau lapkričio 6 dieną Maskvoje įvyko keli piketai, kurių dalyviai reikalavo išsamiai ištirti susidorojimą su O. Kašinu. Šios akcijos vyko jau nuo 10 valandos ryto prie Maskvos vidaus reikalų valdybos pastato. Piketus organizavo opozicijos aktyvistai: „Jabloko“ partijos tarybos narys K. Gončiarovas, „Solidarumo“ judėjimo narys M. Maglovas ir rašytojas Z. Prilepinas. Piketų dalyviai laikė plakatus su užrašais: „Sumuštas žurnalistas Olegas Kašinas. Reikalaujame surasti šio nusikaltimo vykdytojus ir užsakovus“, „Smerkiame susidorojimą su žurnalistu“. Radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje vyko O. Kašino užpuolimo aptarimas, kuriame dalyvavo žurnalistai E. Albac, V. Šenderovičius, istorikas I. Budraitskis, rašytojas ir žurnalistas A. Piontkovskis.

Per pastarąjį dešimtmetį Rusijoje nužudyta daugiau kaip 100 žurnalistų. Tarp jų ir daug Rusijoje ir už jos ribų gerai žinomų žurnalistų – A. Politkovskaja, J. Ščekočichinas, P. Chlebnikovas, N. Estemirova, A. Baburova. Tarp tokių nužudymų minėtini ir ne taip plačiai nuskambėję nužudymai. Štai 2006 metų pavasarį nužudytas laikraščio „Komersant“ žurnalistas Ivanas Sofronovas. Jis buvo išmestas pro viešbučio langą. Šis nužudymas iki šiol neištirtas, nors kai kurie žurnalisto kolegos teigė, kad I. Sofronovui grasino oligarchas A. Usmanovas. Kremliui artimas milijardierius A. Usmanovas artimai susijęs tiek su artimiausiu V. Putino bendražygiu I. Sečinu, tiek su Rusijos mafijos autoritetais G. Lučianskiu, S. Michailovu, Uzbekijos mafijos lyderiu G. Rachimovu, turinčiu didelę įtaką ne tik Uzbekijoje ir Kazachstane, bet ir Rusijoje, Ukrainoje, Bulgarijoje. Beje, G. Rachimovas ne kartą lankėsi ir Lietuvoje. Mafijos klanų valdomoje Rusijoje nuolat žudomi ne tik teisėjai, prokurorai, įtakingi kariškiai, bet ir Kremliaus režimui ir kriminalinėms grupuotėms neįtinkantys opozicijos veikėjai bei žurnalistai. Sprendžiant iš O.Kašino užpuolimo pobūdžio, jo nenorėta nužudyti, bet jis buvo sunkiai sužalotas, kaip ir 2008 metais užpultas žurnalistas M. Beketovas. Šis drąsus žurnalistas iš Maskvos srities Chimkų miesto jau nedirba dėl sveikatos būklės. Korupciją atskleidžiantiems ir prieš mafijos klanus pasisakantiems žurnalistams Rusijoje dažnai kyla mirtina grėsmė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija