„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. lapkričio 10 d., Nr.19 (219)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Iš kalėjimo paleistas kovotojas su narkomafija

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Rusijoje sėkmingai pasibaigė kovotojo su narkomafija Jegoro Byčkovo persekiojimo drama. Praėjusią savaitę jis buvo paleistas iš kalėjimo, kuriame praleido mėnesį. 23 metų J. Byčkovo vadovaujamas organizacijos „Miestas be narkotikų“ Nižnij Tagilo filialas ketverius metus aktyviai kovojo su narkotikus platinančiomis įtakingomis mafijos gaujomis ir vykdė narkomanų gydymo bei reabilitacijos programas. Šią organizaciją 1999 metais įkūrė verslininkas, politikas ir poetas Jevgenijus Roizmanas. 1999 m. liepos mėnesį Jekaterinburgo mieste J. Roizmanas kartu su keliais draugais – A. Kabanovu, I.Varovu ir A. Sanikovu įkūrė visuomeninę organizaciją „Miestas be narkotikų“, kurios pagrindinis tikslas – kova su prekyba narkotikais ir narkomanijos plitimu. Po kelerių metų pradėjo kurtis „Miesto be narkotikų“ filialai – jie įkurti Nižnij Tagile, Chanty Mansijske, Ufoje, Surgute ir kai kuriuose kituose miestuose. Baudžiamoji byla J. Byčkovo ir dar dviejų jo bendražygių atžvilgiu pradėta 2009 m. gegužės mėnesį. Advokatai ir žmogaus teisių gynėjai prašė bylą nutraukti, tačiau tai nebuvo padaryta ir byla šių metų balandžio mėnesį perduota teismui. J. Byčkovas kaltintas tuo, kad neva grobdavo narkomanus ir prievarta juos uždarydavo į gydymo bei reabilitacijos centrą, ir tuo, kad sumušė prekeivį narkotikais. Tačiau iš tiesų šią bylą sufabrikavo korumpuoti teisėsaugos pareigūnai. Spalio 6 dieną Nižnij Tagilo teisme paskelbtas nuosprendis J. Byčkovui – trejų su puse metų įkalinimo bausmė. Jis buvo suimtas teismo salėje ir išgabentas į kalėjimą. Tai sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą. Į prezidentą D. Medvedevą kreipėsi ir garsios muzikos grupės „Čaif“ lyderis Vladimiras Šachrinas, kuris susitikęs su prezidentu prašė, kad būtų imtasi priemonių išlaisvinti J. Byčkovą. Lapkričio 3 dieną įvyko Jekaterinburgo srities teismo posėdis, jo metu bausmė kovotojui su narkomafija pakeista dvejų metų lygtinio teistumo bausme ir jis paleistas teismo salėje. J. Byčkovas pareiškė, kad ir toliau kovos su narkomafija, tik kol kas nesiims gydyti narkomanų.

Buvęs boksininkas Jegoras Byčkovas, būdamas 17 metų, įvykdė kelis smulkius nusikaltimus: kartu su vyresniais asmenimis sukčiavo. Jam teko keletą mėnesių praleisti kalėjime, ten jis skaitė Bibliją, įtikėjo Dievą ir išėjęs iš kalėjimo aktyviai įsitraukė į Nižnij Tagile įsikūrusios organizacijos „Miestas be narkotikų“ filialo veiklą. 2006 metų balandžio mėnesį J. Byčkovas pradėjo vadovauti filialo veiklai. Jis organizavo narkotikų prekeivių sekimą, rinko duomenis apie narkomafijos vadeivas ir juos dangstančius korumpuotus teisėsaugos pareigūnus, surinktus duomenis perduodavo sąžiningiems pareigūnams ir kartu su jais organizuodavo prekeivių sulaikymo operacijas. Pradėjęs gydyti narkomanus pasiekė gerų rezultatų – vien per dvejus metus nuo 2007 rudens iki 2009 metų rudens priklausomybės narkotikams atsikratė daugiau kaip 40 narkomanų. Tai sukėlė mafijos klanų pyktį ir jie pradėjo organizuoti susidorojimą su J. Byčkovu.

Po J. Byčkovo įkalinimo prasidėjo protesto akcijos-mitingai, piketai, buvo renkami parašai po kovotoją su narkomafija palaikančia peticija. Šios akcijos vyko Jekaterinburge, Nižnij Tagile, Surgute, Ufoje ir kituose miestuose. Spalio 24 dieną Jekaterinburge vyko mitingas, kuriame dalyvavo per 3 tūkstančius žmonių. Po mitingo jo dalyviai darniomis gretomis ėjo per miestą. Eisenoje dalyvavo ir stačiatikių dvasininkai su kryžiais. J. Byčkovo draugas, radikalus dvasininkas J. Vedernikovas teigė: „Jegoras atkakliai kovojo su narkotikų prekeiviais – mirties pirkliais. Ir dėl to jis įkalintas. Visada jį palaikysiu: gerbiu Jegorą už jo ryžtą, už jo aktyvią pilietinę poziciją“.

„Miesto be narkotikų“ įkūrėjas J. Roizmanas teigia: „Narkotikų verslą Jekaterinburgo srityje organizuoja tiek vietiniai gyventojai, tiek per paskutinius keliolika metų į regioną iš kitur atvykę asmenys. 2008–2010 metais Jekaterinburgo srityje sulaikyta apie 1800 prekeivių narkotikais. Iš jų per 200 tadžikų, 67 uzbekai, 217 čigonų, per 130 azerų. Iš svetur atvykę narkotikų pirkliai – tai mirtį nešantys okupantai, o jiems padeda vietiniai išdavikai“. Spalio pabaigoje per centrinę Rusijos televiziją transliuotoje specialioje laidoje J. Byčkovą palaikė dauguma laidos dalyvių, tarp jų ir žinoma žurnalistė T. Kandelaki. Ši drama buvo aprašoma ir Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos ir kitų šalių laikraščiuose.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija