„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. lapkričio 10 d., Nr.19 (219)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

 

Brazilijos prezidente išrinkta Delma Rusef

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Brazilijos Delma Rusef

Brazilijos valstybės vadovo antrajame rinkimų ture šalies prezidente išrinkta žinoma politikė Delma Rusef. Antrasis rinkimų turas vyko spalio 31 dieną, o lapkričio 2 dieną paskelbus rezultatus, paaiškėjo, kad D. Rusef, surinkusi 55,9 proc. rinkėjų balsų, nugalėjo savo varžovą Ž. Serą, kuris surinko 42,3 proc. balsų. Gruodžio mėnesį D. Rusef sueis 63 metai, ji yra socialistinės krypties Darbininkų partijos narė, 2003–2005 metais ėjo energetikos ministrės pareigas, 2005–2010 metais – prezidento L. Lulos da Silvos administracijos vadovės pareigas.


Laisvė ir demokratija yra esminiai dalykai

Dr. Aldona  Kačerauskienė

Kalba Vengrijos ambasadorius

2006 metais, minint Vengrijos revoliucijos 50-ties metų sukaktį, Vilniuje Bazilijonų gatvėje, šalia Aušros Vartų buvo atidengta atminimo lenta su užrašu: „Garbė tiems, kurie parodė vienybę siekti Lietuvos ir Vengrijos nepriklausomybės“.  Kasmet spalio pabaigoje čia susirenka žmonės paminėti didvyriškos vengrų tautos, 1956-aisiais sukilusios prieš sovietinę priespaudą.


2010 metų korupcijos reitingų lentelėje – daug permainų

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Prieš dvi savaites paskelbta pasaulinė korupcijos reitingų lentelė. Pirmajame dešimtuke, kuriame rikiuojasi mažiausiai korumpuotos pasaulio valstybės, pokyčiai minimalūs. Pirmąją vietą užima Danija, antroje – Naujoji Zelandija, trečioje – Singapūras. Toliau dešimtuke iš eilės rikiuojasi Suomija (4), Švedija (5), Kanada (6), Olandija (7), Australija (8), Šveicarija (9) ir Norvegija (10). Geri Pietų Amerikos valstybių – Čilės (21 vieta) ir Urugvajus (24 vieta) rezultatai. Urugvajus susikeitė vietomis su Prancūzija (pereitais meta ši valstybė buvo 24 vietoje, o dabar Urugvajus pakilo laipteliu aukščiau ir užėmė buvusią Prancūzijos vietą). Pietų Amerikos žemynui priskiriama Karibų jūros regiono valstybė Barbadosas pakilo net į 17 vietą (2009 metų korupcijos reitingų lentelėje Barbadosas užėmė 22 vietą). Tad Barbadosas aplenkė Didžiąją Britaniją (20 vieta, o pereitais metais – 18), Belgiją (22 vieta, pereitais metais – 16) ir kai kurias kitas senas demokratijos tradicijas turinčias valstybes. Lietuva šiais metais užima 47 korupcijos reitingų lentelės vietą (pereitais metais buvo 53 vietoje), kaimyninė Latvija užima 57 vietą, o Estija, aplenkusi kitus Baltijos kraštus, yra 26 vietoje, greta Prancūzijos (25 vieta) ir Slovėnijos (27 vieta). Lietuvos kaimynės korupcijos reitingų lentelėje – nedidelė Kabo Verdės valstybė (45), Makao (46), Bahreinas (48) ir 49 vietoje esančios Seišelių salos.


Žmogaus teisių kryžkelėje

Vytautas Guliokas

Rusijos Federacijoje greta minimos dvi datos: rugsėjo 30-oji, 1918–1956 metų politinių represijų diena, ir lapkričio 4-oji, susitaikymo ir santarvės diena.  Abi šios datos tarpusavyje turi istorinį ryšį ir primena skaudžią praeitį, kurios pradžia buvo 1917 metų Spalio revoliucija. Iki 1997 metų buvo minima lapkričio 7-oji, o nuo 1998-ųjų – Nacionalinė susitaikymo ir santarvės šventė.  Pervardinti daugelį metų minėtos datos pavadinimą netolygu pakeisti šios didelės šalies gyventojų požiūrį į savo praeities istoriją, tuo labiau kad čia nėra uždrausta Komunistų partijos veikla ir jos atstovų mažuma iki šiol  posėdžiauja Valstybės Dūmoje ir nepraleidžia progos kasmet ruošti savo demonstracijas. Stačiatikių Bažnyčios patriarcho Aleksijaus II bei atskirų visuomenės sluoksnių iniciatyva nuo 2005 metų Susitaikymo ir santarvės šventė švenčiama lapkričio 4 dieną. Istorinis motyvas šios dienos, artimos lapkričio 7,  parinkimui buvo 1612 metų lapkričio 4 diena, kai vadovaujant iš „liaudies kilusiam“ pirkliui Kuzmai Mininui ir Dmitrijui Požerskiui Maskva buvo išlaisvinta nuo lietuvių ir lenkų apgulties.


Rusijoje susidorota su žurnalistu

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lapkričio 5 dieną Rusijos sostinėje Maskvoje užpultas ir smarkiai sumuštas laikrasčio „Komersant“ žurnalistas Olegas Kašinas. Jis rašė straipsnius politinėmis temomis, palaikė opozicinių politinių jėgų – partijos „Jabloko“, jaunimo judėjimo „Oborona“ bei kitų antifašistinių judėjimų veiklą. Savo apžvalginiuose straipsniuose jis nepalankiai vertino prokremliško jaunimo judėjimo „Naši“ veiklą, minėjo su įtakingais valdžios veikėjais ir oligarchais siejamus korupcijos faktus. Keliuose straipsniuose O. Kašinas buvo aprašęs ir pedofolija įtariamo dirigento N. Pletniovo veiklą. O. Kašinas buvo užpultas apie 21 valandą netoli namų, jo užpuolikai – du tamsiai apsirengę kaukėti asmenys. Juos užfiksavo ir netoliese esančios videokameros. Žurnalistas patyrė sunkius sužalojimus – jam sulaužyti žandikauliai, koja, rankų pirštai, padarytos kirstinės žaizdos galvoje. Šiuo metu O. Kašinas gydomas ligoninėje, reanimacijos skyriuje. Jis vis dar ištiktas komos. Vyksta šio brutalaus užpuolimo tyrimas, neabejojojama, kad nusikaltimą įvykdė pasamdyti nusikaltėliai.


Iš kalėjimo paleistas kovotojas su narkomafija

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Rusijoje sėkmingai pasibaigė kovotojo su narkomafija Jegoro Byčkovo persekiojimo drama. Praėjusią savaitę jis buvo paleistas iš kalėjimo, kuriame praleido mėnesį. 23 metų J. Byčkovo vadovaujamas organizacijos „Miestas be narkotikų“ Nižnij Tagilo filialas ketverius metus aktyviai kovojo su narkotikus platinančiomis įtakingomis mafijos gaujomis ir vykdė narkomanų gydymo bei reabilitacijos programas. Šią organizaciją 1999 metais įkūrė verslininkas, politikas ir poetas Jevgenijus Roizmanas. 1999 m. liepos mėnesį Jekaterinburgo mieste J. Roizmanas kartu su keliais draugais – A. Kabanovu, I.Varovu ir A. Sanikovu įkūrė visuomeninę organizaciją „Miestas be narkotikų“, kurios pagrindinis tikslas – kova su prekyba narkotikais ir narkomanijos plitimu. Po kelerių metų pradėjo kurtis „Miesto be narkotikų“ filialai – jie įkurti Nižnij Tagile, Chanty Mansijske, Ufoje, Surgute ir kai kuriuose kituose miestuose. Baudžiamoji byla J. Byčkovo ir dar dviejų jo bendražygių atžvilgiu pradėta 2009 m. gegužės mėnesį. Advokatai ir žmogaus teisių gynėjai prašė bylą nutraukti, tačiau tai nebuvo padaryta ir byla šių metų balandžio mėnesį perduota teismui. J. Byčkovas kaltintas tuo, kad neva grobdavo narkomanus ir prievarta juos uždarydavo į gydymo bei reabilitacijos centrą, ir tuo, kad sumušė prekeivį narkotikais. Tačiau iš tiesų šią bylą sufabrikavo korumpuoti teisėsaugos pareigūnai. Spalio 6 dieną Nižnij Tagilo teisme paskelbtas nuosprendis J. Byčkovui – trejų su puse metų įkalinimo bausmė. Jis buvo suimtas teismo salėje ir išgabentas į kalėjimą. Tai sukėlė didelį visuomenės pasipiktinimą. Į prezidentą D. Medvedevą kreipėsi ir garsios muzikos grupės „Čaif“ lyderis Vladimiras Šachrinas, kuris susitikęs su prezidentu prašė, kad būtų imtasi priemonių išlaisvinti J. Byčkovą. Lapkričio 3 dieną įvyko Jekaterinburgo srities teismo posėdis, jo metu bausmė kovotojui su narkomafija pakeista dvejų metų lygtinio teistumo bausme ir jis paleistas teismo salėje. J. Byčkovas pareiškė, kad ir toliau kovos su narkomafija, tik kol kas nesiims gydyti narkomanų.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija