„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2010 m. lapkričio 24 d., Nr.20 (220)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Apie kibernetines grėsmes

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas praėjusią savaitė pareiškė, kad Jungtinės Valstijos įžvelgia didelį pavojų, galintį iškilti ateityje dėl skaitmeninių technologijų, todėl civiliai pareigūnai ir kariškiai turi bendradarbiauti, siekiant apsaugoti kompiuterinius tinklus nuo galimų kibernetinių atakų.

JAV gynybos departamentas nustatė, kad per šimtą užsienio žvalgybos organizacijų yra bandžiusios įsibrauti į JAV kompiuterinius tinklus. Pasak pareigūnų, iš JAV vyriausybinių institucijų, verslo įmonių ir universitetų kasmet pagrobiama tiek duomenų, kad juos išspausdinus būtų kelis kartus pripildyta JAV Kongreso biblioteka. Pentagono pagrindiniai tiekėjai, tarp jų aviacijos bendrovės „Lockheed Martin Corp.“, „Boeing Co.“ ir „Northrop Grumman Corp.“ investuoja į augančią kibernetinio saugumo rinką, kurios pasaulinė metinė apyvarta – apie 140 mlrd. dolerių. Pasak R. Gateso, JAV kariškiai padarė nemažą pažangą stiprindami savo kompiuterinių tinklų saugumą, jie taip pat bendradarbiauja su partneriais iš privataus sektoriaus, „kad atsidurtų po šiuo skėčiu“.

Tačiau panaudoti Pentagono patirtį, siekiant apsaugoti JAV vidaus infrastruktūrą, gali būti keblu dėl teisinių priežasčių, taip pat dėl baimės, kad gali būti suvaržytos pilietinės teisės. „Esmė ta, jog vienintelė apsauga, kurią Jungtinės Valstijos yra sukūrusios nuo kitų šalių ir kitokių potencialių pavojų kibernetiniame pasaulyje, yra Nacionalinio saugumo agentūra (NSA)“, – pabrėžė R. Gatesas. Jis turėjo omenyje itin slaptą Gynybos departamento padalinį, kuris rūpinasi jautrios vyriausybinės informacijos ir kompiuterinių tinklų saugumu, taip pat vykdo elektroninę žvalgybą. „Nacionalinio saugumo agentūros vidaus reikalams nepakanka lėšų ir žmogiškųjų talentų“, – aiškino R. Gatesas.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija