„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. sausio 19 d., Nr.2 (224)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JAV įvykdytas brutalus teroro išpuolis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kongreso narė Gabrielė Gifords
buvo sunkiai sužeista

Sausio 8 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose  įvykdytas brutalus išpuolis – Tusono mieste (Arizonos valstija) teroro akto metu šeši žmonės nušauti, 14 sužeista. Sunkiai sužeista ir Gabrielė Gifords, kuri nuo 2006 metų lapkričio atstovauja Arizonos valstijai JAV Kongrese. Nuo kulkų žuvo Arizonos valstijos teismo teisėjas Džonas Rolas. Šis išpuolis įvyko per G.Gifords susitikimą su rinkėjais. Nusikaltimo vietoje suimtas Džaredas Lofneris, 22 metų Arizonos valstijos gyventojas, bedarbis, praeityje kelis kartus patekęs į policijos akiratį dėl to, kad gerokai padauginęs alkoholio keldavo trukšmą ir grasindavo ginklais. Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad jis atvirai prisistatydavo esantis Stalino ir Hitlerio gerbėjas. Jau nustatyta, kad jis šaudė iš legaliai įsigyto ginklo ir į savo aukas paleido daugiau kaip 30 kulkų.

Kongreso narė Gabrielė Gifords atstovauja JAV Demokratų partijai, ji yra kilusi iš žydų litvakų šeimos, jos prosenelis S. Hornšteinas buvo rabinas iš Panevėžio krašto, gimęs Biržų rajono Vabalininko miestelyje. Kongreso narės senelis A. Hornšteinas su šeima 1936 metais iš Lietuvos išvyko į JAV, po Antrojo pasaulinio karo pasikeitė pavardę į Gifordo. Politikė G. Gifords yra žymios aktorės Gvinet Paltrou trečios eilės pusseserė. Hornšteinų ir Rusijoje gyvenusių Peltrovičių (G. Paltrou protėvių) giminės artimai bendravo dar XIX amžiuje. G. Gifords yra priskiriama proarmėniškų Kongreso narių grupei, ji aktyviai pasisakydavo už tai, kad JAV Kongresas oficialiai pripažintų Turkijos imperijoje 1915–1918 metais vykdytą armėnų genocidą. 2008 ir 2010 metais G. Gifords buvo perrinkta Kongreso nare. Per rinkimus ją akyviai rėmė JAV įtakingos žydų ir armėnų organizacijos. Tiesa, ka kurie žydai ortodoksai kritikavo ją už tai, kad ji nusižengia tikėjimo normoms – G. Gifords teigė, kad ji laikosi judaizmo tradicijų ir lankosi sinagogoje, bet kartu ji yra ir protestantiškos pakraipos krikščioniškos bažnyčios „Krikščioniškas mokslas“ pasekėja.

Į galvą sunkiai sužeista G. Gifords vis dar gydoma ligoninės reanimacijos skyriuje. Gydytojų teigimu, jos būklė gerėja: sausio 14 dieną ji jau judino kojas, rankas, jos būklė jau nėra kritinė. Po tokių sužeidimų per savaitę laiko taip atsigauna tik keli procentai sužeistųjų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija