„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. balandžio 6 d., Nr.7 (229)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Privalu pasirūpinti Lietuvos gyventojų saugumu

Edmundas  Simanaitis

Atominiai reaktoriai sustabdyti

Ignalinos atominė elektrinė (AE) turėjo vienus galingiausių reaktorių pasaulyje. Sovietinės konstrukcijos  reaktoriaus galia – 1500 MW. Minėtoji AE  gamino daugiau nei du trečdalius Lietuvai reikalingos elektros energijos. Černobylio katastrofa parodė, kad sovietinio tipo reaktoriai saugumo požiūriu nėra patikimi. Todėl Lietuvai rengiantis stoti į Europos Sąjungą (ES) buvo iškelta būtinoji stojimo sąlyga – sustabdyti reaktorių veikimą. Sąlyga nebuvo pažeista. Reaktoriai sustabdyti ir Lietuvos Respublika tapo ES  nare. Beje, tokio tipo nesaugių sovietinių reaktorių eksploatacija nutraukta Bulgarijoje ir Slovakijoje.  

Baltarusių reaktorius Vilniaus pašonėje

Žiniasklaidoje skelbiama, kad mūsų Rytų kaimynai baltarusiai savaip reagavo į šį faktą – jie imasi statyti  tokį sovietinio tipo atominį reaktorių  Astrave, vos 20 km nuo Lietuvos sienos ir 50 km nuo Vilniaus.  Pasikartojus, neduok Dieve, Černobylio avarijos variantui, tektų  iškeldinti  Vilniaus gyventojus. Kyla klausimas, kodėl  baltarusių  atominis reaktorius statomas ne prie Minsko, o Vilniaus pašonėje?  Jeigu nepasitikima AE saugumu, tai eksperimentuoti galimomis  grėsmėmis kaimynei valstybei ir jos sostinei  niekaip nederėtų.  

Černobylio katastrofa įpareigoja saugumo reikalus aptarti kartu  

Kodėl baltarusiai net nemėgino šiuo klausimu tartis su  Lietuvos politikais ir specialistais? Geri kaimynystės santykiai reikalauja AE statybos ir  eksploatacijos klausimus aptarti kartu. Černobylio pamokos paliko skaudžias žaizdas  tenykščiams gyventojams ir įspėjimą visiems, turintiems reikalų su atomine energetika, išnagrinėti  ne tik  techninius, ekonominius  klausimus, bet ir saugumo problemas bei poveikį aplinkai. Astravo AE saugios eksploatacijos reikalavimai ir galimų veiklos sutrikimų pasekmės turėtų būti  aptartos ir Lietuvos Respublikos politikų bei specialistų.  Labai pravartu, o gal tiesiog būtina išgirsti ir visuomenės nuomonę.  AE  saugios eksploatacijos  problema  toli gražu nėra tik nacionalinė. Ji  yra tarpvalstybinė, o  įvertinant Lietuvos  narystės Europos Sąjungoje (ES) faktą čia paliečiami ir  ES interesai.

Atominiai žabtai Lietuvai

Rusija okupuotoje Rytprūsių žemėje prie Lietuvos sienos taip pat rengiasi statyti savo gamybos atominį reaktorių. Vaizdžiai kalbant, artimiausioje ateityje Lietuva gali atsidurti „atominiuose žabtuose“  tarp dviejų nesaugaus tipo AE, pastatytų  prie Lietuvos  sienų  ir keliančių potencialią grėsmę Lietuvos gyventojams, sostinei Vilniui, o gal  ir visos valstybės egzistencijai. Ignalinos AE buvo  sustabdyta  saugumo sumetimais. Dabar Rytų ir Vakarų kaimynai šį  pavojų sutartinai atnaujina. Černobylio AE  katastrofa tapo skaudžia pamoka visoms atominėms valstybėms. Kaip reaguos Lietuva?  Dar ne vėlu šią problemą apsvarstyti Seime ir ES forume.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija