„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. balandžio 6 d., Nr.7 (229)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pranešama apie galimą Šiaurės Kaukazo cukilėlių vado žūtį

Pastaruoju metu Rusijos Šiaurės Kaukazo regione nuolat vyksta susirėmimai tarp Rusijos federalinės kariuomenės dalinių bei specialiųjų padalinių ir už savo tautų laisvę kovojančių partizanų būrių. Kovo 28 dieną pranešta, kad Rusijos specialiosios pajėgos Ingušijoje nukovė 17 partizanų. Nukautųjų asmenybės, išskyrus kelis kūnus,  jau atpažintos. Teigiama, kad tarp neatpažintųjų gali būti ir vienas pagrindinių partizanų lyderių Kaukazo emyras Doku Umarovas. Ar tikrai D. Umarovas žuvo, paaiškės tik po išsamios ekspertizės. Tarp žuvusiųjų yra D. Umarovo artimos aplinkos žmogus Aslanas Butukajevas, vadinamas emyru Chamzatu. Žuvo ir dar keli žymesni modžahedų (taip save vadina Šiaurės Kaukazo partizanai) vadai. Beje, sausio pabaigoje tarptautinės agentūros išplatino interviu su D. Umarovo broliu Vacha Umarovu. Šiame interviu V. Umarovas teigia: „Modžachedai pradėjo ekonominį karą prieš Rusiją, stengiamasi pakenkti svarbiems energetiniams objektams. Beje, galiu pasakyti, kad kovotojus už laisvę palaiko daug Šiaurės Kaukazo gyventojų, tarp jų net aukšto rango oficialiosios valdžios atstovų. Ir kai kurie Kadyrovo vyriausybės ministrai ir įtakingi valdininkai slapta palaiko ryšius su modžahedais. Jie perduoda ir slaptą informaciją, ir pinigus“. V. Umarovas nuo 2005 metų gyvena Turkijos sostinėje Stambule ir yra vienas iš pagrindinių asmenų, per kuriuos D. Umarovas ir kiti šiam lyderiui artimi partizanų karo vadai perduoda informaciją į Vakarus.

Vienas iš labiausiai Rusijos slaptųjų tarnybų ieškomų asmenų yra partizanų dvasinis lyderis 66 metų šeichas B. Kebedovas. Šeichas turi didelį autoritetą tarp partizanų ir taikių vietos gyventojų. Po Šiaurės Kaukazą plinta pogrindyje išleistos B. Kebedovo knygos ir brošiūros, vaizdo įrašų su šeicho pasisakymais yra ir internete. Manoma, kad B. Kebedovas slapstosi Dagestano teritorijoje.

Šiuo metu Dagestane yra susitelkę daug partizanų. Manoma, kad čia veikia apie 2,5–3 tūkstančiai partizanų. Galingiausi partizanų būriai yra susitelkę Dagestane, Čečėnijoje, Ingušijoje, Kabardos Balkarijos respublikoje. Iš viso yra apie 5 tūkstančiai aktyvių kovotojų, daug aktyvių partizanų rėmėjų. Tatarstane ir Baškirijoje veikiančios pogrindinės grupuotės irgi susijusios su Šiaurės Kaukazo partizanais.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija