„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. gegužės 11 d., Nr.9 (231)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusiją sukrėtė nauja represijų banga

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Per Rusiją nuvilnijo represijų banga. Gegužės 2 dieną FSB pareigūnai darė kratas „Jabloko“ partijos tarybos nario I. Bolšakovo bute Maskvoje ir jo giminaičių bute Peterburge. I. Bolšakovas sulaikytas giminaičių bute Peterburge ir išvežtas į FSB būstinę, po 5 valandų paleistas. Pradėta byla neva dėl ekstremizmo kurstymo, konfiskuota daug vadinamuoju „samizdatu“ leistų leidinių ir kelios draudžiamos knygos. Gegužės 8-ąją apie 10 valandą į Chimkų mišką prie Maskvos atvykęs OMON būrys užpuolė čia susirinkusius demokratinės sueigos – vadinamosios „tautos viečės“ dalyvius, juos mušė, spardė, o per 30 žmonių surakino antrankiais ir nuvilko į autobusus. Tarp sulaikytųjų – daug žinomų politikų ir visuomenės veikėjų: „Jabloko“ partijos pirmininkas Sergejus Mitrochinas, judėjimo „Pirmyn“ koordinatoriaus pavaduotojas Ilja Budraitskis, Kairiųjų fronto lyderis Sergejus Udalcovas, pulkininkas Michailas Trepaškinas, žinoma ekologė Svetlana Čirikova, politikas Ilja Jašinas ir kiti. Žmonės bandė užstoti kelią autobusams, kuriais buvo vežami sulaikyti opozicijos aktyvistai, bet tada buvo paleistos ašarinės dujos. Beje, į šią susidorojimo akciją atvyko daugiau kaip 150 omonininkų. Tačiau gegužės 8 dienos vakare atsitiko sensacingas įvykis – teismas atsisakė areštuoti suimtuosius ir jie buvo paleisti. Teisėjai savo sprendimus argumentavo tuo, kad, jų nuomone, pareigūnai padarė daugybę pažeidimų. Paleisti opozicijos aktyvistai skundėsi žiauriu pareigūnų elgesiu – jie buvo sumušti, jų veiduose matomos mėlynės, keliems prakirsti antakiai, išmušti dantys. Vienas iš sulaikytųjų išvežtas į ligoninę – jam sutriko širdies veikla, sulaužyti keli šonkauliai.

Gegužės 6 dieną pasiekta pergalė ir kitame teisme: Maskvoje teismas nuteisė advokato S. Markelovo ir žurnalistės A. Baburovus žudikus Nikitą Tichonovą ir jo žmoną Jevgeniją Chasis. Prisiekusiųjų balsų dauguma teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį. N. Tichonovas nuteistas įkalinimu iki gyvos galvos, o J. Chasis – 18 metų įkalinimo bausme. Tiesa, S. Markelovo ir A. Baburovos nužudymo užsakovai taip ir nerasti.

 2010 metų lapkritį iš kalėjimo paleistas organizacijos „Miestas be narkotikų“ Nižnij Tagilo skyriaus vadovas J. Byčkovas toliau kovoja su narkotikų prekeiviais. Visuomeninę organizaciją „Miestas be narkotikų“ 1999 metais įkūrė rašytojas, žurnalistas ir visuomenės veikėjas iš Jekaterinburgo J. Roizmanas. Ši organizacija vykdo aktyvią veiklą – kovoja su narkotikų prekeiviais ir užsiima narkomanų gydymu. Rusijos inteligentijos atstovai J. Ševčiukas, B. Akuninas ir kiti pastaruoju metu aktyviai pasisako prieš Rusiją žlugdantį Kremliaus režimą, dalyvauja mitinguose ir piketuose, rašo straipsnius, kurie publikuojami ir internete. J. Ševčiukas valdantį klaną atvirai vadina Putino chunta.

Kai kurie stačiatikių dvasininkai irgi užima aktyvią pilietinę poziciją. Štai A. Kurajevas aktyviai kovoja su įtakingų Kremliaus pareigūnų globojamomis totalitarinėmis sektomis, aktyviai pasisako radijo laidose, rašo populiarius straipsnius. Nors fašistinis Kremliaus režimas ir slaptosios tarnybos vykdo represijas, bet režimo pamatai jau svyruoja.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija