„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. liepos 20 d., Nr.13 (235)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Gruzijos pareigūnai demaskuoja Rusijos šnipus

Gruzijoje liepos 6 dieną paskelbtas nuosprendis šnipinėjimu kaltintiems Gruzijos ir Rusijos piliečiams. Batumio teismas penkis Gruzijos ir keturis Rusijos piliečius pripažino kaltais ir nuteisė nuo 11 iki 14 metų įkalinimo bausmėmis. 2010 metų spalio mėnesį Gruzijos vidaus reikalų ministerijos ir saugumo pareigūnai suėmė Rusijos piliečius verslininkus: A. Gevorkianą, R. Šikojaną, P. Devrišadzę ir atsargos kariškį P. Skrylnikovą, Gruzijos piliečius: Globalizacijos instituto (Lietuvos laisvosios rinkos instituto analogo) direktorių B. Kiguradzę, karinių oro pajėgų kariškius V. Plužnikovą, G. Ustališvilį, D. Meschidzę ir verslininką R. Galogre. Taip sėkmingai baigėsi dar nuo 2010 metų pradžios vykdyta slapta operacija „Enver“. Duomenis apie šnipų grupės veiklą surinko į jų gretas infiltruotas Gruzijos saugumo pareigūnas. Nustatyta, kad šie asmenys bendradarbiavo su Rusijos karine žvalgyba GRU ir reguliariai pateikdavo GRU atstovams įvairią informaciją – daugiausia apie Gruzijos karinių pajėgų veiklą ir Gruzijos energetikos objektus. Ryšininku tarp šios grupės ir GRU rezidentų buvo P. Skrylnikovas, be to, verslininkai A. Gevorkianas, P. Šikojanas ir R. Galogre plėtojo verslą ne tik Gruzijoje, bet ir Rusijoje, dažnai Rusijoje susitikdavo su GRU atstovais.

Jau kitą dieną – liepos 7-ąją – Tbilisyje suimti dar keturi šnipinėjimu įtariami asmenys. Vienas iš jų po dviejų parų paleistas, įtarimai jam nebuvo pareikšti. Oficialūs įtarimai pareikšti Gruzijos prezidentūros fotografui Iraklijui Gegenidzei, Gruzijos užsienio reikalų ministerijos fotografui Gijai Abdaladzei ir tarptautinės agentūros EPA fotoreporteriui Zurabui Kurcikadzei. Bylą tiriančių pareigūnų teigimu, visi šie asmenys artimai bendradarbiavo su GRU atstovais, rinko slaptus duomenis, kuriuos GRU veikėjams dažniausiai perduodavo Z. Kurcikadzė. Šių šnipų teismas turi prasidėti rudenį.

Pastaruoju metu Gruzijos energetika nebepriklausoma nuo Rusijos. 90 procentų naftos Gruzija importuoja iš Azerbaidžano ir tik 10 procentų iš Rusijos. Per 70 procentų dujų Gruzijai tiekiama iš Irano ir Azerbaidžano ir tik mažesnioji dalis iš Rusijos. Tad M. Saakašvilio vyriausybė ne tik pažabojo organizuotą nusikalstamą veiklą, bet ir įvykdė savo pažadus užtikrinti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos.

Šiuo metu emigracija iš Gruzijos ryškiai sumažėjo. 1991–2004 metais iš šalies į užsienį išvyko per 700 tūkstančiai žmonių, o 2005–2010 metais tik 110 tūkstančių (Gruzijoje dabar gyvena 4 milijonai 433 tūkstančiai gyventojų). Šalyje vyksta diskusijos apie galimus santvarkos pakeitimus ateityje. Didelį autoritetą turintis Gruzijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Ilja II teigia: „Gruzijoje vyksta daug diskusijų apie tai, su kokiomis užsienio šalimis mūsų valstybė turi draugauti, kokia santvarka labiau tinkama Gruzijai. Daug žmonių mano, kad metas atkurti konstitucinę monarchiją – šalyje atkurti karaliaus instituciją, o sostą atiduoti Bagrationų dinastijos atstovui. Aš remiu tokią idėją, bet ją vykdyti nereikėtų skubėti, bet numatyti konkrečius terminus, kada pradėti santvarkos keitimo procedūras“.

Giedrius Grabauskas-Karoblis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija