„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. lapkričio 9 d., Nr.19 (240)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prieštaringi prieštaringos asmenybės vertinimai

Saulius Kizelavičius

Buvusi Ukrainos ministrė
pirmininkė Julija Timošenko

Buvusiai Ukrainos premjerei Julijai Tymošenko pareikšti nauji kaltinimai. J. Tymošenko kaltinama tuo, kad privačios kompanijos skolas siekė padengti iš valstybės biudžeto. Tai – ne tokie jau maži pinigai. Kalbama apie 405 milijonus JAV dolerių.

Dabartinis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius viešai kalba, kad įstatymas, kuriuo remiantis Oranžinės revoliucijos lydere vadinama J. Tymošenko nuteista kalėti septynerius metus, gali būti patobulintas, ir buvusi premjerė tokiu atveju „čia pat bus paleista į laisvę“.

Septynerių metų nelaisvės bausmė buvusiai premjerei skirta dėl to, kad ji, eidama šalies ministrės pirmininkės pareigas, esą viršijo tarnybinius įgaliojimus. O naujuose kaltinimuose, kuriuos įvardino Ukrainos saugumo struktūros, kalbama apie „iššvaistytas lėšas itin stambiu mastu“. Šių kaltinimų pagrindu tapo J. Tymošenko vadovavimas privačiai kompanijai „Vieningoji Ukrainos energetinė sistema“. Beje, tai kompanijai J. Tymošenko vadovavo maždaug prieš dešimt metų. Ukrainos teisėsauga mano, kad ji, būdama šios kompanijos vadove, davė maždaug trijų milijonų JAV dolerių kyšį Rusijos gynybos ministerijos darbuotojams, kad šie leistų legalizuoti asmeninėms reikmėms 400 mln. JAV dolerių. Kitaip tariant, sudarė galimybę „išplauti nelegalius milijonus“. Apie tai daug rašoma leidinio „Sueddeutsche Zeitung“ publikacijose.

Oficialioji Maskva kol kas neskuba reaguoti į Ukrainos prezidento V. Janukovičiaus pareiškimus, esą J. Tymošenko gali būti paleista į laisvę, jei tik bus pakoreguotas vienas Ukrainos įstatymas. Pastaruoju metu Rusijos televizija transliavo dabartinio Rusijos premjero Vladimiro Putino komentarą, jog jis nesuprantąs, už ką konkrečiai buvo nuteista „Oranžinės revoliucijos lyderė“.

Prieštaringai vertinamos J. Tymošenko bylos temą narplioja ir „The Wall Street Journal“. Laikraštis pabrėžia, kad Ukrainos vadovas V. Janukovičius šiomis dienomis akivaizdžiai patiria spaudimą iš visų pusių. Viena vertus, jis negali nereaguoti į gausius ir aštrius Vakarų valstybių lyderių priekaištus, esą J. Tymošenko byla – politinio pobūdžio. Kita vertus, V. Janukovičius supranta, kad jei politiškai nesunaikins J. Tymošenko, ši moteris taps labai rimta jo konkurente būsimuosiuose Ukrainos prezidento rinkimuose.

Minėtame leidinyje žurnalistas Džeimsas Marsonas daro prielaidą, jog V. Janukovičius būsimuosiuose rinkimuose „prezidento krėslą matys kaip savo ausis“, jei dabar nesugebės neutralizuoti simpatiškosios J. Tymošenko.

Beje, J. Tymošenko pateiktas naujasis kaltinimas susijęs su buvusio Ukrainos premjero Pavelo Lazarenkos veikla. Šiandien P. Lazarenko sėdi JAV kalėjime dėl „nešvarių pinigų plovimo itin stambiu mastu“. Jis irgi kaltintas, kad Ukrainos valstybei bandė primesti privačios kompanijos „Vieningoji Ukrainos energetinė sistema“ skolas. Šiai kompanijai apie 1990-uosius vadovavo J. Tymošenko, o Ukrainos ministrų kabinetui – P. Lazarenko. Taigi ši byla gali būti J. Tymošenko kur kas pavojingesnė nei pirmoji.

Ukrainos prezidento V. Janukovičiaus pasiūlymas, kad nusikaltimas, kuris šiandien inkriminuojamas J. Tymošenko, nebebūtų traktuojamas kaip kriminalinis, už kurį baudžiama laisvės atėmimo bausme, greičiausiai – tik akių dūmimas arba dūminė priedanga. Vakarų diplomatai pastebi, jog apie J. Tymošenko naudingus Ukrainos baudžiamojo kodekso patobulinimus V. Janukovičius kalba ištisas dvi savaites. Bet tik kalba, o nieko konkretaus nedaro. Vakarų diplomatai viešai piktinasi: „Arba V. Janukovičius privalo įgyvendinti savo pasiūlymus, arba tegu liaujasi iš viso kalbėjęs šia tema“.

Razumovskio vardo analitinis centras Kijeve neatmeta versijos, jog J. Tymošenko bus išleista į laisvę, bet oficiali Ukrainos valdžia nepaliks šios moters ramybėje keldama naujas bylas. „Jos jau daugiau tikriausiai nebesodins į kalėjimą, bet ji nuolat jaus spaudimą, ir tas spaudimas didės, vos tik ji pareikš menkiausią užuominą apie norą dalyvauti politinėje veikloje ateityje“, – sako šio analitinio centro ekspertas Jurijus Jakimenka.

Leidinio „The Wall Street Journal“ darbuotojas Metju Kaminski pastebi, kad J. Tymošenko biografija – tikrai nepaprasta. „Šiuo metu jos populiarumas smuktelėjęs, tačiau smūgius be pirštinių svaidantis priešininkas boksininkas V. Janukovyčius nelinkęs nieko nei pamiršti, nei atleisti. Ar V. Janukovyčius nepadarė grubios taktinės klaidos? Juk populiarumą prarandanti J. Tymošenko šiandien tapo kankine, ir visuomenės užuojauta bei gailestis ją gali vėl pastūmėti populiarumo aukštumų link.

Šiandien J. Tymošenko vardą žino net tie, kurie pasaulio žemėlapyje nesugeba rasti Ukrainos. Tad ši moteris tik iš pirmo žvilgsnio atrodo smulkutė ir trapi. Iš tiesų ji stipri kaip plienas, tačiau iškilti galėjo ne bet kada, o būtent tais metais, kai traukiantis sovietinei santvarkai atėjo laukinis kapitalizmas ir buvo daug netvarkos, vagysčių, apgaulės. Maždaug tokios mintys dėstomos M. Kaminski publikacijoje.

Paskutiniuosius 15 metų J. Tymošenko ne kartą keitė pareigas ir savo įvaizdį. Kartais naujieji pasikeitimai buvo akivaizdžiai nesuderinami su ankstesniosiomis jos pareigomis ir įvaizdžiu. Publikacijos autorius įsitikinęs, jog kankinės įvaizdis – irgi ne paskutinis J. Tymošenko gyvenime. Šiandien ji – Ukrainos Žana d'Ark. Kuo ji taps po kelerių metų, – niekas nežino, net ji pati. Galbūt šiandieninė bausmė taps jai „gelbėjimosi ratu ateityje“.

Tačiau jau dabar akivaizdu, kad opozicijos lyderei J. Tymošenko iškelta baudžiamoji byla stipriai pakenks V. Janukovyčiaus reputacijai, nors pats V. Janukovyčius šito, deja, vis dar nesuvokia. Leidinys „The Times“ pastebi, jog J. Tymošenko negalima laikyti „absoliučiu laisvės šaukliu“. Oranžinės revoliucijos lydere ji tapo ne dėl to, kad nuoširdžiai rūpinosi eilinių ukrainiečių gerove, o tik dėl savo puikios išvaizdos ir mokėjimo patikti plačiosioms masėms. Vadovaudama Ukrainos ministrų kabinetui, nepasižymėjo kaip labai įžvalgi ir protinga ekonomistė, tačiau nepaisant visų trūkumų, kalėjimo ji tikrai nenusipelnė. Juk įstatymas, kuriuo remiantis ji nuteista kalėti beveik dešimt metų, – akivaizdus sovietinės epochos rudimentas.

„The Times“ mano, kad Europos Sąjungos vadovybė neturėtų sudarinėti su oficialiuoju Kijevu jokių politinių ir ekonominių sutarčių, kol opozicijos lyderiai sodinami į kalėjimus. Leidinio analitikai pastebi, kad V. Janukovyčius savo grubumu, kerštingumu ir primityvumu labai panašus į daugelį buvusios SSRS ir dabartinės Rusijos diktatorių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija