„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2011 m. lapkričio 23 d., Nr.20 (241)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

 

Milijonas dolerių propagandos reikmėms

Seimo Atominės energetikos komisijos
pirmininkas Rokas Žilinskas

Tikriausiai visi atkreipėme dėmesį, kam „Rossatom“  šiemet skyrė net milijoną JAV dolerių. Ogi propagandos reikmėms. Milijonas dolerių skirtas „Baltijos“ atominės jėgainės statybos projekto įvaizdžiui gerinti. Tai byloja apie Rusijos ketinimus ir toliau visais įmanomais būdais  kenkti Lietuvai, siekiančiai vietoj Ignalinos AE turėti naują atominę elektrinę. Rusijai labai nepatinka lietuvių pastangos ištrūkti iš posovietinės energetinės priklausomybės, todėl ir negailima lėšų įvairiausiems propagandiniams triukams. Beje, už tą milijoną dolerių kol kas surengta tik viena tarptautinė spaudos konferencija ir tarptautinis šachmatų turnyras. Milijono dolerių šiems dviems renginiams – lyg ir per daug. Kam bus investuojami likę pinigai? Juk „Rossatom“  pinigus būtina įsisavinti iki šių metų pabaigos. Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas parlamentaras Rokas Žilinskas labiausiai išgyvena, kad šie pinigai nebūtų skiriami lietuviškosios žiniasklaidos papirkimui.


Kremlius ruošiasi atominei atakai prie Rusijos sienų

Kastytis Stalioraitis

Rusijos Generalinio štabo viršininkas viešai pareiškė, kad jis baiminasi branduolinio karo galimybės prie Rusijos sienos. Nuogąstavimas  nėra „iš piršto laužtas“. Rusijos sienos perimetre yra bent viena atkarpa, kurioje Rusijai gali kilti didelė pagunda viską išspręsti vienu kirčiu. Tai – sienos su Gruzija atkarpa.

Rusijos generolas skelbia pavojų šalies sienos perimetre


Viena bėda nevaikšto

Gintaras Visockas

Spalio 17-ąją Rusijos televizija NTV parodė išsamų interviu su dabartiniu Rusijos premjeru, būsimuoju prezidentu Vladimiru Putinu. Rusijos valdovą kalbino net trys Maskvoje akredituoti, rusiškai beveik be akcento kalbantys solidaus amžiaus Rusijos ir užsienio žurnalistai. Be malonių klausimų, V. Putinui jie pateikė ir keletą esą nepatogių klausimų. Pavyzdžiui, kodėl Maskvai staiga prireikė Eurazijos projekto, kodėl nuspręsta, jog V. Putinas, o ne D. Medvedevas, sieks prezidento posto. Taip pat teirautasi, ar dabartinis šalies ministrų kabineto vadovas tiki pergale būsimuosiuose rinkimuose. Į vadinamuosius nepatogius klausimus, kurie, be abejo, buvo iš anksto suderinti, V. Putinas atsakė taip, tarsi būtų demokratas „iki kaulų smegenų“, nuoširdžiai susirūpinęs rusų nacijos ateitimi.


JAV milijonieriai prašo didinti jiems mokesčius

Kelios dešimtys JAV milijonierių atvyko į Kongresą reikalauti, kad jiems būtų padidinti mokesčiai. Jie pageidauja, kad įstatymų leidėjai atšauktų mokesčių lengvatas turtuoliams, kurias įvedė ankstesnis prezidentas George’as W. Bushas. Kai kurie jų reikalauja, kad mokesčiai būtų didinami. Šios grupės atstovai susitiko Vašingtone su nariais specialiojo komiteto, turinčio įgyvendinti mokesčių reformą. Planuojama parengti planą, leisiantį šalies biudžetui sutaupyti 1,2 trln. dolerių per artimiausius dešimt metų.


Lietuva tarp septynių milijardų gyventojų

2011 m. spalio 31-ąją buvo paskelbta, kad Jungtinės Tautos nusprendė septyni milijarduoju pasaulio kūdikiu laikyti Filipinuose gimusią Danicą May Camacho. Taigi pasaulis jau perkopė septynių milijardų gyventojų skaičių. Kokios demografinės tendencijos tenka Lietuvai šiame „skruzdėlyne“? 

Gegužę vykusio gyventojų surašymo duomenys nėra įtikinantys jau vien todėl, kad elektroniniu būdu susirašė net 1 mln. 39 tūkst. gyventojų, t.y. trečdalis Lietuvos gyventojų (iš visų 3 mln. 54 tūkst.). Paaiškėjo, kad Statistikos departamentas negali pateikti 2011 metų Visuotinio gyventojų ir būstų elektroninio surašymo metu gautos informacijos, kiek gyventojų susirašė ar buvo surašyta ne iš Lietuvos Respublikoje esančių prieigų prie interneto, nes tokia informacija „nebuvo kaupiama“, o vėliau netgi „patikslino“, kad elektroninio surašymo duomenys „jau sunaikinti“.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija