„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2012 m. kovo 30 d., Nr.3 (246)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Europos lietuvių dvasininkų suvažiavimas Vokietijoje

Vasario 27 – kovo 1 dienomis Vokietijos Vasario 16-osios lietuvių gimnazijoje vyko tradicinis kas antri metai vykstantis Europos lietuvių dvasininkų suvažiavimas. Jame dalyvavo kunigai, tarnaujantys įvairiose Europos šalyse: kun. Egidijus Arnašius iš Dublino (Airija), kun. Petras Tverijonas iš Londono, kun. Donatas Klimašauskas iš šiaurinės Jungtinės Karalystės dalies bei lankantis lietuvių bendruomenę Škotijoje, kun. Vidas Vaitekūnas, tarnaujantis įvairiuose Vokietijos miestuose, mons. Petras Šiurys, globojantis Romos, Milano ir Genujos lietuvių bendruomenes, t. Kazimieras Ambrasas SJ, kartą per mėnesį aplankantis Paryžiaus lietuvių bendruomenę, kun. Bernardas Augaitis iš Seinų, kun. Viktoras Bilotas iš Sibiro (tarnauja Novosibirsko ir Krasnojarsko kraštuose ir lanko lietuvių vietines bendruomenes). Suvažiavimui vadovavo Lietuvos Vyskupų Konferencijos delegatas Užsienio lietuvių katalikų sielovadai prel. Edmundas Putrimas, kartu dalyvavo vysk. Gintaras Grušas, užsienio lietuvių sielovados referentė ses. Pranciška Neringa Bubelytė FDCJ. Vieną dieną suvažiavime svečiavosi Vokietijos Liuteronų Bažnyčios atstovas lietuvis kun. Valdas Jelis.

Suvažiavimo svečius pirmadienio vakarą labai šiltai ir svetingai pasitiko Vasario 16-osios gimnazijos direktorė dr. Bronė Narkevičienė. Po vakaro maldos suvažiavimo dalyviams buvo suorganizuotas vakaras, į kurį buvo pakviesti ir lietuvių bendruomenės pirmininkas bei nariai. Čia buvo puiki galimybė ne tik sužinoti apie sielovadą įvairiuose Europos kraštuose, bet ir gyvai pabendrauti, kiekvieną suvažiavimo dalyvį pakalbinti asmeniškai.

Antroji ir trečioji suvažiavimo dienos buvo skirtos pastoraciniams klausimams. Buvo atkreiptas dėmesys į popiežiaus Benedikto XVI šių metų migrantų ir pabėgėlių dienai skirtą laišką „Migracija ir naujoji evangelizacija“, taip pat pristatytos LVK patvirtintos „Tikinčiųjų parengimo įkrikščioninimo, Susitaikymo bei Santuokos sakramentams nuorodos“, kurios artimiausiu metu pagal galimybes bus skelbiamos visose užsienio parapijose. Dokumentas labai aiškiai įvardija sąlygas, kurios yra būtinos, iš užsienio grįžtantiems tautiečiams norint sakramentus priimti Lietuvoje.

Vasario 16-sios gimnazijoje dirbantis katalikų tikybos mokytojas Darius Subačius kartu su kunigais V. Vaitekūnu ir V. Jeliu pasidalino savo sielovadinėmis iniciatyvomis, gražiai puoselėjama ekumenizmo dvasia ir rūpesčiais, prieš metus netekus kun. Jono Dėdino, kuris daugelį metų buvo vietinių lietuvių ir gimnazijos „širdis“ – ne tik daugeliui suaugusiųjų, bet ir gimnazistų jis atstojo tėvą. Taigi atkreiptas rimtas dėmesys į dar vieno kunigo šiame Vokietijos regione poreikį. Toks pat poreikis išreikštas ir dėl Sibiro. Tarp lietuvių parapijų labai dideli atstumai. Būtinai reikalingas dar vienas kunigas Krasnojarsko krašte.

Kitų Europos kraštų sielovadininkai taip pat pasidalino savo veikla, pastoracinėmis tendencijomis, privalumais ir trūkumais. Ypatingas dėmesys skirtas Jungtinės Karalystės šiaurinės dalies bei Škotijos lietuvių sielovadai bei jai dar didesnę įtaką daryti galinčiai informacijos sklaidai, Punsko ir Seinų krašto lietuvių vienybės klausimams, galimybėms daugiau tarp lietuvių skleisti „Villa Lituania“ Romoje. Aptartos Pal. Jurgio Matulaičio metų programų įgyvendinimo galimybės, pateikti pasiūlymai. Kun. E. Arnašius supažindino su birželio mėnesį vyksiančio 50-ojo Pasaulinio Eucharistinio Kongreso Dubline registracijos ir dalyvavimo galimybėmis, o parapijų ir misijų jaunimas pakviestas dalyvauti Pasaulio Jaunimo dienose Brazilijoje.

Suvažiavimo svečias, Europos lietuvių kultūros centro vadovas ir Vokietijos lietuvių bendruomenės narys Rimas Čuplinskas papasakojo apie Vasario 16-osios gimnazijos įkūrimą, istoriją, veiklą kitų Vokietijos gimnazijų kontekste, tendencijas, taip pat pasidalino įžvalgomis apie Vokietijos lietuvių bendruomenės archyvą, sukauptą gausią biblioteką.

Vienas suvažiavimo vakaras buvo skirtas dvasininkų susitikimui su gimnazistais. Jiems pateikti visų suvažiavimo dalyvių liudijimai apie pašaukimą. Kitos dienos popietę lankytasi dailininkės Meilės Veršelienės meno galerijoje.

Suvažiavimo dalyviai taip pat aplankė senąjį viduramžių miestą Heidelburgą.

Ses. Pranciška FDCJ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija