„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2012 m. birželio 29 d., Nr.6 (249)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Išrinktas naujas Egipto prezidentas

Mohammedas Mursi

Paaiškėjo beveik prieš dvi savaites įvykusių Egipto prezidento rinkimų rezultatas – laimėjo Musulmonų brolijos kandidatas Mohammedas Mursi, surinkęs 51,73 proc. balsų ir įveikęs konkurentą, buvusį generolą Ahmedą Šafiką. Nors islamistinė visuomenė protestais reiškė nepasitenkinimą, kol buvo skaičiuojami rezultatai, tik nedidele persvara suteikę pergalę jų kandidatui, susiskaldžiusi Egipto visuomenė vis vien nenurimsta: vieni lieja džiaugsmo, kiti – liūdesio ašaras. M. Mursi gavo 13230131 balsą, o A. Šafikas – 12347380. Balsavime, kuriame galėjo dalyvauti daugiau kaip 50 mln. piliečių, rinkėjų aktyvumas buvo 51,8 procento. Tūkstančiai egiptiečių, laukusių galutinių rezultatų paskelbimo, žinią apie M. Mursi pergalę sutiko džiaugsmingais šūksniais – „Dievas visų didesnis“ ir „Šalin karinį valdymą“. Jie džiaugsmingai mojavo vėliavomis bei M. Mursi portretais.

60-metis M. Mursi, Jungtinėse Valstijose mokslus baigęs inžinierius, kuris yra kalėjęs valdant H. Mubarakui, gegužės mėnesį vykusį pirmą prezidento rinkimų ratą laimėjo surinkęs ketvirtį visų balsų. Jis pažadėjo sudaryti vyriausybę, kuri būtų priimtina daugumai egiptiečių, įskaitant krikščionių koptų mažumą. Koptų Bažnyčios, kurios nariai baiminasi islamiškų jėgų iškilimo, laikinasis vadovas taip pat pasveikino M. Mursi, kuris sakė, kad jis gerbs tarptautines sutartis, ypač 1979 metais pasirašytą istorinį susitarimą su Izraeliu, nuo kurio priklauso galimybė gauti JAV paramą. Prieš rinkimų rezultatų paskelbimą žiniasklaidai duotame interviu M. Mursi pareiškė norįs persvarstyti taikos sutartį su Izraeliu ir plėtoti santykius su Iranu, kad „būtų sukurta strateginė pusiausvyra“ Artimuosiuose Rytuose.

M. Mursi prezidento poste pakeis pernai nušalintą H. Mubaraką. Baimintasi, kad milijonai jo šalininkų gali įtūžti, jei antrojo rato laimėtoju būtų deklaruotas buvęs generolas ir buvusio prezidento sąjungininkas A. Šafikas. Valstybės sektoriaus darbuotojai, dirbantys aplink Kairo Tahriro aikštę, kur susirinko tūkstančiai Musulmonų brolijos šalininkų, buvo paraginti tą dieną eiti namo. M. Mursi sakė, kad laimėjo rinkimus, net jei generolai, valdantys po H. Mubarako nušalinimo, dar ir neatiduoda kontrolės. M. Mursi, laimėjęs prezidento postą, pasitraukė iš Musulmonų brolijos, tačiau už pergalę padėkojo sukilimo „kankiniams“. Jis sakė:  „Revoliucija tęsiasi“, ir žadėjo būti prezidentu visiems egiptiečiams. „Raginu jus, didieji Egipto žmonės, stiprinti mūsų nacionalinę vienybę“, – pareiškė jis ir nurodė, kad nacionalinė vienybė „yra vienintelė išeitis iš šių sunkių laikų“.

A. Šafiko šalininkai, kurie išklausyti rinkimų rezultatų buvo susirinkę su jo rinkimų kampanijos komanda Kairo pakraštyje, labai nusivylė ir raudojo. Prezidento rinkimai suskaldė Egipto visuomenę. Kai kas baiminosi, kad A. Šafikui laimėjus grįžtų senasis režimas, o kiti norėjo, kad religija liktų už politikos ribų, ir nuogąstavo, kad Musulmonų brolija suvaržys asmens laisves. Musulmonų brolijos ir kariškių ginčas lieka neišspręstas. Brolija yra atmetusi kariškių konstitucinę deklaraciją, kuria reikalaujama paleisti proislamišką parlamentą, o armijai suteikti svarią įtaką vyriausybės politikai ir naujos konstitucijos kontrolę. Dėl to iš esmės Brolija netenka visų po liaudies sukilimo iškovotų pasiekimų. Dar prieš paskelbiant rinkimų rezultatus tūkstančiai egiptiečių protestuotojų nesitraukė iš Tahriro aikštės Kaire. Jie reikalavo valdančiosios Kariuomenės tarybos pasitraukimo ir norėjo sužinoti pirmųjų laisvų prezidento rinkimų rezultatus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija