„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2012 m. rugsėjo 28 d., Nr.8 (250)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Filmas, dėl kurio arabų šalyse vyksta protestai ir nužudytas JAV ambasadorius

Amerikoje, Pietų Kalifornijoje, gyvenantis 56 metų nekilnojamojo turto agentas, kino kūrėjas, dviejų valandų filmo „Musulmonų nekaltybė“ („Innocence of Muslims“) scenarijaus autoriumi, režisieriumi ir prodiuseriu įvardijamas Samas Bacile’as buvo priverstas slapstytis po to, kai jo filmas, kritikuojantis musulmonų pranašą Mahometą, kuriame teigiama, kad jis buvo sukčius, išprovokavo ultrakonservatyvių islamistų išpuolius prieš JAV diplomatines atstovybes Egipte ir Libijoje. Per juos Libijos rytiniame Bengazio mieste žuvo JAV ambasadorius Libijoje Chrisas Stevensas ir dar trys pareigūnai. Nors S. Bacile’as apgailestavo dėl ambasadoriaus, nužudyto kilus pasipiktinimo bangai dėl šio filmo, jis dėl šio smurto kaltino per menką ambasados apsaugą ir smurto vykdytojus. Egipto sostinėje Kaire protestuotojai užlipo ant JAV ambasados sienų, nuplėšė Amerikos vėliavą ir vietoje jos iškėlė juodą vėliavą su islamo šūkiu.

Kalbėdamas telefonu iš nežinomos vietos, šio filmo scenarijaus autorius ir režisierius S. Bacile’as liko ištikimas savo pažiūroms, teigdamas, kad islamas yra vėžys.

Jis pripažino, kad visiškai nesigaili sukūręs šią juostą ir nori, kad jo filmas taptų provokuojančia politine žinia, smerkiančia musulmonų tikėjimą. S. Bacile’as sakė esąs įsitikinęs, kad šis filmas padės jo tėvynei, atskleisdamas pasauliui islamo ydas.

Šis filmas buvo įgarsintas egiptiečių arabų kalba žmogaus, kurio S. Bacile’as nepažįsta, tačiau jis pakankamai gerai moka arabų kalbą, kad patvirtintų, jog vertimas yra tikslus. Juostoje musulmonai vaizduojami kaip moralės normų nepaisantys ir be priežasties smurtaujantys žmonės. Tariamą pranašo Mahometo istoriją pasakojantis filmas neišvengia ir pedofilijos bei homoseksualumo temų. Šis kino projektas buvo įgyvendintas per tris mėnesius pernai vasarą, o jame dalyvavo 59 aktoriai bei 45 filmavimo grupės nariai. Sukurti filmą kainavo 5 mln. JAV dolerių, o jį finansavo per 100 žydų rėmėjų. Visas filmas buvo parodytas tik kartą anksčiau šiais metais viename pustuščiame Holivudo kino teatre, teigė S. Bacile’as, planuojantis sukurti 200 valandų trukmės serialą ta pačia tema. Jo manymu, pagrindinė problema ta, kad jis esąs pirmasis, parodęs ekrane žmogų, kuris vaidina Mahometą. Dėl to musulmonai ir įtūžo. Jiems nepriimtina kaip nors vaizduoti pranašą Mahometą ar jį įžeidinėti. Tačiau padidėjo abejonės dėl S. Bacile’as asmens tapatybės, o JAV žiniasklaida paskelbė, kad tai pseudonimas, iš tiesų jis galimai yra Kalifornijoje netoli Los Andželo gyvenantis koptas, anksčiau nuteistas už finansinius nusikaltimus Egipto koptas Nakoula Basseley Nakoula. Jis buvo nuteistas už tapatybės vagystę sunkinančiomis aplinkybėmis, susijusiomis su suklastotų čekių išgryninimo schema, pagal kurią, pasak kaltintojų, buvo naudojami netikri vardai ir socialinės apsaugos numeriai.

N. B. Nakoula maždaug metus praleido kalėjime, o paskui buvo lygtinai paleistas.

Vaizdo įrašų portale „YouTube“ įdėtame reklaminiame klipe anglų kalba matomi aktoriai mėgėjai, kurių nevykę dialogai su ryškiu amerikietišku akcentu kupini įžeidimų, pateikiamų kaip visa tiesa apie Mahometą, o jo ištikimi sekėjai vaizduojami kaip banditų gauja. Pranašas taip pat vaizduojamas kaip bevalis mergišius, įteisinęs vaikų lytinį išnaudojimą. Filme apstu kitų atvirų įžeidimų, sukėlusių įtūžį musulmonams. Nors „YouTube“ taisyklėse nurodoma, kad įrašai, kuriuose grasinama smurtu, bus šalinami, išskyrus tuos, kuriuose tik išsakoma nuomonė. Šis portalas laikosi pozicijos nekomentuoti konkrečių vaizdo įrašų.

Egipte gimęs krikščionis Morisas Sadekas, gyvenantis Jungtinėse Valstijose ir garsėjantis prieš islamą nukreiptomis pažiūromis, sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ Vašingtone, kad filme „Musulmonų nekaltybė“ vaizduojama, jog Egipte yra persekiojami krikščionys koptai, taip pat kad jame išjuokiamas ne vien pranašas Mahometas, bet ir išreiškiama jų nuostata, kad islamas yra iš prigimties despotiška religija. Egipto žiniasklaida kelias pastarąsias dienas skelbė pranešimus apie šį filmą ir sudarė galimybes pamatyti jo ištraukas, kaltindama patį M. Sadeką. Ultrakonservatyvūs dvasininkai taip pat pasmerkė šią kino juostą. Krikščionių koptų organizacijos Europoje atstovas Šveicarijoje Medhatas Klada sakė, kad M. Sadeko pažiūros neatitinka užsienyje gyvenančių koptų bendruomenės pozicijos ir kaltina jį ekstremizmu. M. Klada sakė, kad M. Sadekas Egipte sukurstė žmones prieš koptus. Patys koptai esą nepritaria jokiems išpuoliams prieš tikėjimus. Tačiau jis sakė esąs susirūpinęs dėl įtūžusių islamistų atsako, pažymėdamas, kad jų protestai tėra reklama šiam filmui.

Izraelio žydų ortodoksų rabinas bei buvęs ministrų kabineto narys Michaelis Melchioras irgi pasmerkė islamą žeminantį filmą, pavadindamas jį „šlamštu ir purvu“. „Nors išraiškos laisvė ir teisė panaudoti satyrą yra šventi demokratijos principai, šiomis laisvėmis negalima pateisinti šlamšto ir purvo platinimo“, – sakė ilgametis tarpkonfesinio dialogo šalininkas M. Melchioras. Pasak jo, S. Bacile’o, kuris save vadina žydu ir izraeliečiu, sukurtas filmas buvo išleistas prisidengiant „karu su teroru“, bet iš tiesų yra filmas, kuris paniekina šimtų milijonų musulmonų tikėjimą ir orumą bei patį islamo pranašą Mahometą labiausiai žeminančiu ir šlykščiu būdu. „Esu žydas ir Izraelio rabinas – man gėda dėl šio filmo žeminančio stiliaus ir kalbos“, – teigė buvęs socialinių reikalų ministras ir užsienio reikalų viceministras M. Melchioras. – Tai prieštarauja Izraelio Toros esmei ir paniekina Dievo vardą“, – sakė jis.

Arabų Lygos generalinio sekretoriaus pavaduotojas Ahmedas Ben Helli pasmerkė šį filmą, sakydamas, kad jame „esama įžeidimų pranašui Mahometui“ ir kad jį „pasmerkė krikščionys bei musulmonai“ visame arabų pasaulyje.

Antiislamiškas provokacijas ir dėl jų kilusį nepriimtiną smurtą pasmerkė ir Vatikanas. „Musulmonų tikinčiųjų jausmų nepagrįsto įžeidimo bei provokacijų pasekmės ir vėl yra akivaizdžios“, – sakoma Vatikano atstovo arkivyskupo Federiko Lombardžio pareiškime. Tokių veiksmų išprovokuota reakcija, pasak Vatikano atstovo, kartais būna tragiška ir skatina įtampą ir neapykantą, kursto nepriimtiną smurtą. „Didi pagarba tikėjimams, tekstams, įžymiems asmenims ir įvairių religijų simboliams yra esminė taikaus žmonių buvimo kartu sąlyga“, – sakė arkivyskupas. Jis užsiminė apie popiežiaus Benedikto XVI kelionę į Libaną ir pasakė, kad Popiežius neša „dialogo ir pagarbos visiems skirtingų religijų tikintiesiems žinią“. Ši taiki žinia nurodo „kelią, kuriuo turi eiti kiekvienas, kad būtų sukurta religijų ir žmonių santarvė“.

JAV prezidentas Barackas Obama irgi pasmerkė keturių amerikiečių, tarp jų JAV ambasadoriaus, nužudymą Libijos mieste Bengazyje. „Aš griežtai smerkiu šį siaubingą išpuolį prieš mūsų diplomatinę atstovybę Bengazyje, per kurį žuvo keturi amerikiečiai, tarp jų ambasadorius“, – sakoma B. Obamos pareiškime.

Kaip pranešė televizija CNN, filmavimo grupė ir aktoriai pareiškė savo protestą bendrame pranešime: „Visas aktorių kolektyvas ir filmavimo komanda nepaprastai nuliūdinti ir jaučia, kad jais pasinaudojo prodiuseris. Mes 100 proc. nepalaikome šio filmo ir buvome smarkiai suklaidinti dėl jo ketinimų ir tikslų... Esame sukrėsti drastiškų scenarijaus perrašymų ir melo, kuris buvo sakomas visiems prisidėjusiems“, – pridūrė jie. Aktorė Cindy Lee Garcia, vaidinusi moterį, kurios paauglė dukra ištekinama už Mahometo, sakė nežinojusi, kad šis filmas yra prieš musulmonus nukreipta propaganda,ir pridūrė, kad jos dialogai buvo pakeisti po filmavimo.

„Tai turėjo būti filmas, pasakojantis, koks buvo gyvenimas prieš 2000 metų, – sakė C. L. Garcia. – Ten nieko nebuvo nei apie Mahometą, nei apie musulmonus ar kažką panašaus“. Iš tikrųjų netgi neįgudęs žiūrovas gali pastebėti neatitikimą tarp dialogo ir aktorių lūpų judesių 14 minučių trukmės filmo ištraukoje, išplatintoje internetu. Manoma, kad į sakinių vidurį buvo grubiai įmontuoti kiti žodžiai. Aktorė Anna Gurji papasakojo, kaip pernai įveikė atranką antraplaniam vaidmeniui „nepriklausomame mažo biudžeto vaidybiniame filme... apie dykumoje nukrintančią kometą ir dėl jos kovojančias senovės gentis“. Pasak jos, po metų filmas buvo įgarsintas (be aktorių leidimo), žodžiai buvo drastiškai pakeisti, o filmas buvo paverstas antiislamiška juosta. Net veikėjų vardai buvo pakeisti. O veikėjas, su kuriuo ji filmavosi scenose, DŽORDŽAS, tapo MAHOMETU.

Dėl šio filmo ateina nauji grasinimai iš Artimųjų Rytų, o Egipte paskelbė fatvą – religinę teisinę išvadą, pagal kurią musulmonai raginami siekti mirties šio filmo aktoriams ir kūrėjams. Protestų banga arabų šalyse tebevyksta.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija