„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. vasario 22 d., Nr.2 (256)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

„Gazprom“ gali nebedominuoti rinkoje

Ukraina, Rumunija ir Lietuva pradėjo ieškoti skalūnų dujų, norėdamos būti mažiau priklausomos nuo Rusijos. Šiose šalyse, išsivysčius vidinei dujų rinkai, „Gazprom“ gali nebedominuoti rinkoje. Neseniai Rumunija atšaukė moratoriumą skalūnų dujų paieškoms naudojamai technologijai (kuris buvo priimtas 2012 metais). Šis sprendimas buvo priimtas po šalies premjero Viktoro Pontos oficialaus pritarimo geologiniams tyrinėjimams ieškant dujų. Leidimas ieškoti Rumunijoje skalūnų dujų buvo duotas kompanijai „Chevron“. Šalys priėmė tokį sprendimą praėjus dviem savaitėms po Ekonomikos forumo Davose, kuriame Ukraina su „Royal Dutch Shell“ pasirašė susitarimą dėl Juzovo sklype gaunamos produkcijos dalybų. Rumunijos premjeras pabrėžė, jog šalis negali nekreipti dėmesio į galimybę gauti pigios energijos.

Lietuva, kaip ir Rumunija, gamtines dujas perka iš Rusijos ir nėra patenkinta didesnėmis nei kitoms Europos valstybėms kainomis. Būtent dėl šito klausimo Europos Komisija pradėjo tyrimą.

Šalims ieškant būdų deramai panaudoti vidaus išteklius, gali kilti grėsmė holdingo „Gazprom“, kuris atneša į Rusijos biudžetą milijardus dolerių, dominavimui. Tiesa, Lietuvos ir Rumunijos projektai dar tik prasideda, pastovi dujų gavyba galėtų būti išvystyta tik per kelerius metus. Noras sumažinti dujų kainas ir panaikinti Rusijos dominavimą energetikos rinkoje suteikia politikos lyderiams drąsos pasisakyti už skalūnų dujų paieškas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija