„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. vasario 22 d., Nr.2 (256)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Nacionalinio saugumo tema

Pastaruoju metu daug kalbama, diskutuojama, kokios užsienio politikos strategijos, taktikos, krypties laikysis naujoji Vyriausybė, Premjeras, užsienio reikalų ministras, kurlink suks Prezidentė. Taip, tai svarbu. Tačiau niekam iš valdžios elito, atrodo, galvos skausmo nekelia nacionalinio saugumo klausimai. Už lango, taip kaip buvo prieš dvidešimt dvejus metus, dabar nestovi priešo tankai, gatvėmis nezuja okupantų kareiviai ir viskas tvarkoje? Manau, kad ne. Pavojų nacionaliniam saugumui šiandien turime ne mažiau nei tuomet. Jau vien emigracijos mastai – rimtas signalas susirūpinti. Ji – pasekmė visų politinių procesų: sveikatos, socialinės apsaugos, švietimo, mokesčių, ūkio politikos būklės. Tendencijos, deja, kol kas nedžiugina.

Susirūpinti nacionaliniu saugumu verčia ir skelbiama liustracijos pabaiga. Deja, tenka pritarti penkerius metus Liustracijos komisijai vadovaujančio Algimanto Urmono nuomonei, jog „neįgalus įstatymas, strategijos ir taktikos stoka, teisinė aklavietė reikiamo statuso neturinčią komisiją vertė liustraciją tik imituoti (...), liustracija savo funkcijų neįvykdė“. Teisingi pastebėjimai. Ne kartą teko įrodinėti visaapimančio Liustracijos įstatymo Lietuvoje būtinybę. Dabar, baigus tikrai nevykusį liustracijos etapą (ir tai ne A. Urmono kaltė), būtina rimtai pagalvoti apie ateitį – ne imituojantį, o visaapimantį, pritaikytą naujam laikmečiui, ypač, kai Kremlius keičia taktiką. Jeigu anksčiau penktosios kolonos atstovus buvo bandoma prakišti į Seimą, Europos Parlamentą, kitus valdžios sluoksnius tegu ir nesąžiningų, nedemokratiškų, dosniai finansuojamų, bet visgi rinkimų keliu, tai pastaruosius kelis mėnesius į TV ekranus jau ir brutaliai kišami politiniai veikėjai, atvirai kalbantys apie Lietuvos istorijos perrašymą, kvestionuojantys sausio įvykių tikrumą. Ir tai ne „nevzorovai“, ir ne „naši“, vykdantys informacinį Lietuvos šturmą iš už jos ribų. Tai politiniai veikėjai, rėžiantys kalbas iš Lietuvos teleekranų.

Prieš dvidešimt metų valdžios pareigūnai drįso ir sugebėjo izoliuoti valstybės priešus bei išdavikus, nors šalies teritorijoje dar bazavosi okupantų kariuomenė. Dabar dominuojančiam Lietuvos politiniam elitui, atrodo, nė motais priešiškų asmenų antivalstybinė, antikonstitucinė veikla. O gal vis dėlto reikėtų susimąstyti?

Arvydas Akstinavičius,
Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija