„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. balandžio 26 d., Nr. 4 (258)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Ar Lietuva pasiduos „Gazprom“ malonei

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius prieš tris savaites Sankt Peterburge susitiko su Rusijos ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu ir teigė išgirdęs, kad rusai puikiai supranta Lietuvos apsisprendimą dėl Trečiojo energetikos paketo. Teigiamai A. Butkevičius įvertino ir D. Medvedevo asmenybę. Jis aiškino, kad vienas svarbių klausimų buvo energetika ir pradedant kalbėti D. Medvedevas pats pasakė, kad jis puikiai supranta, jog tai yra Lietuvos apsisprendimas dėl Trečiojo energetikos paketo. Nebuvo keliama jokių reikalavimų, kad Lietuva pakeistų poziciją. Tik buvo priminta, kad ji pasirinko pačią griežčiausią poziciją netgi lyginant su Lenkija ir Vokietija. Faktiškai buvo pripažinta, kad šitas sprendimas priimtas, ir tai Lietuvos valstybės reikalas. Dvišalis premjerų lygio susitikimas vyko po trejų metų pertraukos, kai 2010 metų kovą Maskvoje dvišalius klausimus aptarė tuometiniai ministrai pirmininkai Andrius Kubilius ir Vladimiras Putinas.

Trečiojo energetikos paketo, kuris numato dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklų atskyrimą, įgyvendinimas sukėlė ginčų tarp Lietuvos ir „Gazprom“. Pagal šį paketą Lietuva iki 2014 metų pabaigos ketina atskirti „Lietuvos dujų“, kurių 37,1 proc. akcijų valdo „Gazprom“, veiklas – magistraliniai dujotiekiai atiteks nuo „Lietuvos dujų“ atskiriamai naujai įmonei. Lietuva pasirinko atskirti dujų vamzdynus nuo dujų tiekėjo nuosavybės teise. Ji galėjo rinktis ir švelnesnius variantus: įkurti nepriklausomą sistemos operatorių arba tiesiog užtikrinti tiekimo ir gamybos atskyrimą, tačiau pasirinko griežčiausią priemonę.

Į sceną atėjo „slaptasis memorandumas“

Prieš daugiau nei savaitę pasklido kalbos apie kažkokį slaptą Lietuvos susitarimą su „Gazprom“ ir jau derinamą tarpusavio „memorandumą“. Esą apie jo egzistavimą slepia premjeras A. Butkevičius, slapta susitaręs su „Gazpromu“ apie nuolaidas jam už sumažintą dujų kainą. Netrukus paaiškėjo, kad tai Vokietijos dukterinės kompanijos „E.On“ surašytas pasiūlymas, kurį energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pavadino „špargalke“ ir neketina jos komentuoti. Taip ministras įvertino memorandumo tekstą, kuriuo Lietuvai siūloma sudaryti ilgalaikę sutartį su „Gazprom“ ir pristabdyti vadinamojo Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimą. „Joks memorandumas nėra pasirašytas. O komentuoti „špargalkių“, kurios pasirodė spaudoje, tikrai nenorėčiau. Nes tai galėjo parašyti bet kas, bet kada. Ir bet ką galėjo ten sau pasirašyti. Tikrai nenoriu komentuoti. Tikrai tokių popieriukų nekomentuosiu“, – kalbėjo J. Neverovičius. Aiškintis dėl „memorandumo“ užpultas premjeras A. Butkevičius sakė nežinąs apie tokio dokumento egzistavimą, vėliau pripažino apie jį kažkiek žinąs, bet tas pasiūlymas apskritai netekęs prasmės. Vyriausybės vadovas irgi tikino, kad jokių užkulisinių žaidimų nėra, o tie dalykai buvo žinomi labai seniai. Pasak A. Butkevičiaus, tokias sąlygas „Gazprom“ kėlė dar iki jo vizito į Sankt Peterburgą, kur Lietuvos premjerą priėmė Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas. „Šitas dokumentas yra „E.On“, kiek žinau, kalbantis su energetikos ministru. (...) Vienas dokumentas buvo Užsienio reikalų ministerijoje, kitas Prezidentūroje, kitas Vyriausybėje. Tai niekas jo nesureikšmino ir niekas į tokį dokumentą nekreipė dėmesio. (...) Sankt Peterburge, susitinkant su ponu D. Medvedevu, jau aiškiai buvo pasakyta, kad jie nebekelia jau Trečiojo energetikos paketo klausimo. Tai tas dokumentas yra kaip niekinis – ir viskas“, – sakė premjeras. A. Butkevičiaus žodžiais, su D. Medvedevu sutarta dujų kainos klausimus patikėti abiejų šalių ekspertams. „Buvo pasakyta, kad tai yra ekspertų lygio diskusija. Bet mes išsakėme pagrindinį norą, kad Lietuvos žmonėms dujų kaina būtų sumažinta. Ir antrą, kad Trečias energetikos paketas nebus keičiamas. Ir ponas D. Medvedevas aiškiai pabrėžė, kad jis supranta valstybės pasirinkimą ir apsisprendimą“, – dėstė premjeras. Jis pareiškė manantis, kad tokių dokumentų viešinimas gali pakenkti deryboms su „Gazprom“.

Ekspremjeras aiškina apie išdavystę

Seimo opozicijos lyderio, buvusio premjero Andriaus Kubiliaus nuomone, „Gazprom“ memorandumo įgyvendinimas arba pritarimas jo pasiūlymams būtų Lietuvos strateginių interesų, siekiant turėti realią energetinę nepriklausomybę, visų pirma, dujų sektoriuje, išdavystė. Spaudos konferencijoje Seime A. Kubilius sakė: „Gazprom“ savo pasiūlymų paketu akivaizdžiai rodo, kad ir toliau jo pagrindinis siekis yra užkirsti kelią Lietuvos nuosekliai įgyvendinamam tikslui – išsivaduoti iš „Gazprom“ monopolio diktato“. Jis atkreipė dėmesį, kad „Gazprom“ tikslas – Lietuvai pasiūlyti 20 proc. mažesnę gamtinių dujų kainą jau dabar su sąlyga, jei suskystintų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje neveiks. „Gazprom“ supranta, kad Lietuvos dujų sektoriaus kontrolė slysta iš rankų, kad nuo 2015 metų pradžios Lietuva, turėdama ir pastatytą terminalą ir magistralinių vamzdžių kontrolę, perimtą į savo rankas, galės diktuoti, kokiomis rinkos sąlygomis toliau iš Rusijos dujų milžinės bus perkamos dujos. Jų kaina turės būti ne didesnė nei dujų, importuojamų per terminalą. „Gazprom“ supranta, kad terminalo statybos techninių darbų negali sustabdyti, todėl bando užkirsti kelią terminalo veikimui kitais būdais – per vamzdynų atskyrimo teisės įgyvendinimo „užšaldymą“, per gundymą ilgalaikiais „Gazprom“ dujų tiekimo kontraktais, pratęsiant dabartinių galiojimą“, – sakė A. Kubilius. Jis aiškino: „Pasidavimas „Gazprom“ spaudimui, pasidavimas gundymui vardan trumpalaikės naudos atsisakant ilgalaikės strateginės naudos būtų Lietuvos esminių interesų išdavystė“.

Įprasta „Gazprom“ taktika

Lietuvai siūloma 20 proc. mažesnė dujų kaina mainais už „Gazprom“ keliamų sąlygų įgyvendinimą – įprasta šios kompanijos taktika. Kaip nurodo Rusijos energetikos ekspertai, Lietuvai siūloma vadinamoji „retrospektyvi“ nuolaida – t.y. atgaline data. Memorandumo projekte, kurį yra gavusios Lietuvos valdžios institucijos, siūloma 20 proc. nuolaida dujų kainai nuo 2013 metų balandžio 1 dienos. Tokias nuolaidas atgaline data Rusijos koncernas, anot Rusijos žiniasklaidos, yra pasiūlęs daugeliui savo partnerių. Rusijos informacinė agentūra „Minprom“ rašo, kad „Gazprom“ nuolaidas jau yra suteikęs visoms savo sutarčių šalims, išskyrus „Lietuvos dujas“, Ukrainos „Naftogaz“ ir vokiečių RWE. Vidutinis nuolaidos dydis siekia 10–15 proc. Tačiau, pavyzdžiui, Latvijai, Estijai ir, neoficialiomis žiniomis, Lenkijai kainos buvo sumažintos beveik 20 proc. Bendras išmokos dydis vertinamas maždaug 10 mlrd. JAV dolerių. Manoma, jog „Gazprom“ naudoja metodą, kuomet dirbtinai užkeliama kaina, paskui pasiūlomos nuolaidos ir tada, net įskaitant 20 proc. dujų kainos sumažinimą, Lietuva vis tiek mokės didesnę dujų kainą, nei, pavyzdžiui, Suomija. Rusijos agentūra rašo, kad „Gazprom“ pagrindinis tikslas – neleisti Lietuvai įgyvendinti Trečiojo ES paketo. Premjeras A. Butkevičius, komentuodamas B. Vėsaitės žodžius apie dujų kainos sumažinimą Estijai ir Latvijai, pareiškė, kad Lietuvos Vyriausybės pozicija dėl Trečiojo ES paketo įgyvendinimo nesikeičia, ir Lietuva žada tai padaryti iki 2014 metų pabaigos. Rusijos ekspertai sako, jog neatmestinas scenarijus, kad dujų terminalas bus pastatytas ir suskystintų dujų tiekimas per jį labiau apsimokės nei „Gazprom“ pasiūlymas.

Kremliaus žiniasklaida kaltino savo premjerą

Kremlių aptarnaujanti agentūra „Regnum“ apkaltino D. Medvedevą susitikime su A. Butkevičiumi parsidavus Lietuvai. Esą Vilnius, remdamasis Briuseliu, jėga atplėšė nuo „Gazprom“ milijoninės vertės Lietuvos dujų magistralinį vamzdyną. Dėl to „Gazprom“ bylinėjasi arbitraže, tačiau dabar Rusijos premjeras D. Medvedevas netikėtai lietuviams suteikė amnestiją. „Regnum“ apžvalgininkas spėlioja, kad aštuonerius metus išbuvęs „Gazprom“ direktorių valdybos pirmininku, dabar D. Medvedevas turi planą, kaip pergudrauti Lietuvą. „Regnum“ piktinosi, kad „Gazprom“ ginčas su Lietuva baigėsi Rusijos kapituliacija. Esą Lietuva „jėga, remdamasi Briuseliu, atplėšė nuo „Gazprom“ didžiąja dalimi priklausančios įmonės „Lietuvos dujos“ dujų tiekimo sistemą“. Tai atsitiko esą po didelių „Gazprom“ darbų ir jo kivirčų su Lietuva: „Po to, kai „Gazprom“ visą tą laiką stiprino tinklą, tiesė Lietuvoje naujas atšakas, modernizavo jas, remontavo, po to, kai „Gazprom“ kreipėsi į tarptautinį arbitražą, o Lietuvai ėmė grėsti didelės baudos, po to pati Lietuva kreipėsi dėl „Gazprom“ į tarptautinį arbitražą ir pareikalavo milijardų eurų kompensacijos už permokėtas dujas. Po daugelio viešų įžeidimų, visų pirma iš senosios Lietuvos valdžios atstovų lūpų, kuriuose Rusija ir „Gazprom“ vadinami siaubūnais, smaugiančiais Lietuvą, ignoruojant faktą, kad dujų Lietuvai kaina yra tokia, kokia numatyta pačios Lietuvos pasirašytose sutartyse. Po viso šito Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas netikėtai patiems lietuviams suteikė Lietuvai visišką amnestiją“. „Regnum“ reiškia pasipiktinimą net ir A. Butkevičiaus džiaugsmu: „Balandžio 7 d. savimi patenkintas, įsidrąsinęs Lietuvos premjeras A. Butkevičius Lietuvos nacionalinėje televizijoje pareiškė, kad 2014 metų pabaigoje, kai Klaipėdoje bus pastatytas suskystintų gamtinių dujų terminalas, Lietuva neketina pasirašyti ilgalaikių sutarčių dėl gamtinių dujų tiekimo su vieninteliu šiuo metu esančiu tiekėju – Rusijos „Gazprom“. Be to, jis pabrėžė, kad Rusija galėtų padaryti Lietuvai nuolaidų dujoms mainais už garantuotą dujų tiekimą į Kaliningrado sritį“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija