„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. spalio 30 d., Nr. 10 (264)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuva tampa Saugumo Tarybos nare

Beveik prieš dvi savaites Lietuva buvo išrinkta į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą (JTST). Šios organizacijos nare Lietuva taps nuo 2014 metų sausio 1-osios ir bus viena iš 10 nenuolatinių narių 2014 ir 2015 metais. Lietuva, kuri buvo vienintelė pretendentė Rytų Europos grupėje, svarstant priėmimo klausimą konkurencijos neturėjo – balsuojant Generalinėje Asamblėjoje surinko 187 balsus. Iš viso Jungtinėms Tautoms priklauso 193 valstybės. Lietuva yra pirmoji Baltijos valstybė, išrinkta į Saugumo Tarybą. Dar buvo išrinktos Čilė, Saudo Arabija, Čadas ir Nigerija. Rinkimuose joms irgi nebuvo konkurentų, nes visos šios valstybės buvo deleguotos savo regioninių grupių iš anksto ir surinko daugiau nei po 170 balsų.

Saugumo Taryba yra vienintelė institucija, kuri pagal tarptautinę teisę gali sankcionuoti karinės jėgos panaudojimą. Ją sudaro 15 Jungtinių Tautų narių – 5 nuolatinės ir 10 nenuolatinių. Nuolatinės narės yra JAV, Rusija, Didžioji Britanija, Kinija ir Prancūzija. Dešimt nenuolatinių narių renkamos dvejų metų kadencijai. Jau nuo 1945 metų visą tvarką Saugumo Taryboje diriguoja minėtos penkios nuolatinės Saugumo Tarybos narės. Joms priklauso veto teisė, t.y. jeigu bent viena nepritaria vienam ar kitam klausimui, tada vetuodama (balsuodama prieš) neleidžia įsigalioti pateiktam klausimui, nors už jį balsuotų likusios 14 narių. Sprendimai priimami ne mažiau kaip devynių balsų dauguma (jeigu niekas nepanaudoja veto teisės). Taryboje pastaruoju metu buvo priimti svarbūs sprendimai dėl Sirijos cheminio ginklo ar karinės jėgos panaudojimo Libijoje. Būtent tik Rusija ir Kinija sulaikė tarptautinių pajėgų intervencinį įsikišimą į Sirijoje vykstančius įvykius.

Lietuva nuo 2014 m. sausio 1 d. ne tik tampa Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nare, bet ir pradės jai pirmininkauti. Į šią tarptautinę saugumo struktūrą dvejiems metams išrinktai Lietuvai 15 valstybių narių darbo organizavimo pareiga tenka pagal abėcėlę. Pirmininkavimas JT Saugumo Tarybai prasidės 2014 metų sausio 1-ąją, kai dieną prieš tai bus baigęsis pirmininkavimas ES Tarybai. Narystės Saugumo Taryboje Lietuva siekė nuo 1996 metų, kai pirmą kartą oficialiai pateikė paraišką užimti Rytų Europos šalių valstybių grupei skiriamą vietą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija