„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. spalio 30 d., Nr. 10 (264)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Pristatyta knyga apie Lietuvos ir Austrijos santykių istoriją

Vilniaus A. Mickevičiaus bibliotekoje austrų žurnalistė dr. Judith Lewonig spalio 16 d. pristatė savo knygą „Lietuva–Austrija. 2500 metų santykių istorija. Chronologinė apžvalga“ (Savas takas, 2013). Nedidelėje knygoje vokiečių ir lietuvių kalbomis pateikiama chronologinė apžvalga, apimanti dviejų šalių 2500 metų santykius įvairiose srityse. Jau dešimtmetį Vilniuje gyvenančiai austrų žurnalistei per dvejus metus pavyko rasti reikšmingos archyvinės medžiagos.

Nagrinėjami lietuviško gintaro keliai į Austriją, prasidėję prieš beveik 2600 metų, analizuojama Habsburgų dinastija, kurios pradžiai įtakos turėjo ir Gediminaičių šeima. Knygos autorė glaustai pasakoja apie Lietuvos ir Austrijos ryšius iki pat šių dienų. Knygoje rasime pasakojimų apie Vilniuje XVI amžiuje gyvenusį Šv. Romos imperatoriaus ir Žygimanto Augusto pasiuntinį Mikalojų Radvilą Vienoje, paminimi austrai profesoriai, dailininkai, auksakaliai, architektai Vilniuje nuo Vidurinių amžių, pasakojama apie Zalcburgo protestantų tremtinių palikuonis Rytprūsių Mažojoje Lietuvoje nuo XVIII amžiaus. Autorė pasakoja apie žymių lietuvių kelius Austrijoje. Pasirodo, Austrijos gyvenimą pažinojo mūsų tėvynainiai Aleksandras Stulginskis, Kazys Boruta ir nuo sovietų okupacijos bėgę Henrikas Nagys, Alfonsas Nyka-Niliūnas, Bernardas Brazdžionis, Kazys Bradūnas, arkivyskupas Juozapas Skvireckas.

Žurnalistė dr. Judith Lewonig yra palaikiusi ryšį ir su „XXI amžiumi“, prieš maždaug 15–18 metų jame ieškojo informacijos savo tekstams, yra įteikusi laikraščiui savo rašinių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija