„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. lapkričio 29 d., Nr. 11 (265)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

EK pagalba suskystintų gamtinių dujų terminalo statybai

Europos Komisija (EK) leido skirti 448 mln. eurų pagalbą suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybai Lietuvoje. Projektu siekiama padidinti dujų tiekimo Lietuvoje saugumą įtraukiant naujus tiekimo šaltinius. Komisija padarė išvadą, kad pagalba padės įgyvendinti ES energetikos tikslus pernelyg neiškreipdama konkurencijos, nes pastačius naująjį SGD terminalą Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką ir bus skatinama Lietuvos dujų rinkų konkurencija.

Pastačius SGD bus sumažinta Lietuvos priklausomybė nuo vienintelio dujų tiekimo šaltinio ir padidintas dujų tiekimo saugumas. Pagalba bus skiriama per Europos investicijų banko paskolą, kuri taps pagrindiniu strateginio projekto finansavimo šaltiniu – ja bus dengiama iki 50 proc. statybų kainos. Kita dalis bus finansuojama „Klaipėdos naftos“ ir komercinių bankų paskolomis.

Skaičiuojama, kad SGD terminalo projektas kainuos apie 200 mln. eurų (690,6 mln. litų). Planuojama, kad terminalas bus baigtas 2014 metų gruodį. Jis suteiks galimybių Lietuvoje turėti dujų tiekimo alternatyvą. Šiuo metu vienintelis dujų tiekėjas yra Rusija. Pirmaisiais terminalo veiklos metais planuojama perpumpuoti apie 1 mlrd. kubinių metrų dujų, o jo pajėgumas ateityje galėtų siekti iki 3 mlrd. kubinių metrų per metus. 2012 metais Lietuva suvartojo beveik 3,4 mlrd. kubinių metrų dujų, kurias importavo iš vienintelio tiekėjo – Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, todėl SGD terminalas pagal projektinius pajėgumus ateityje galėtų patenkinti metinį Lietuvoje suvartojamų gamtinių dujų kiekį.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra įsitikinusi, kad teigiamas Europos Komisijos (EK) suskystintųjų gamtinių dujų terminalo vertinimas yra puiki atsvara populistiniams vertinimams Lietuvoje. Paklausta, ar dar matytų grėsmių šiam terminalui, šalies vadovė sakė: „Grėsmės dažniausiai visada kyla iš mūsų pačių kvailumo arba populizmo, o visos kitos išorinės grėsmės yra laikinos. Manau, kad šis objektyvus EK vertinimas yra puikus pavyzdys ir atsvara populistiniams mėginimams stabdyti šio projekto vystymąsi Lietuvoje“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija