„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2013 m. lapkričio 29 d., Nr. 11 (265)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Kristus ir pasaulis

Sidabrinė gija

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuvos Seimo delegacijos pastangos

Į Kijevą antradienį netikėtai nuvykusi Seimo delegacija, vadovaujama pirmininkės Loretos Graužinienės, padėti Ukrainai jos kelyje į eurointegraciją nieko negalėjo. Numatyti susitikimai su opozicijos vadovais, Aukščiausiosios Rados pirmininku ir net prezidentu neįvyko. Lietuvos Seimo pirmininkė L. Graužinienė ir du jos pavaduotojai Gediminas Kirkilas bei Petras Auštrevičius antradienio vakarą lankėsi abiejose Kijevo aikštėse, kur vyko mitingai. Seimo vicepirmininkas, Europos reikalų komiteto vadovas G. Kirkilas teigė nesitikėjęs čia pamatyti tokių proeuropietiškų nuotaikų. Vadinamieji euromaidanai įrengti Europos ir Nepriklausomybės aikštėse. Čia Seimo vadovė sakė kalbą ir išreiškė Lietuvos paramą Ukrainos eurointegraciniams siekiams. Ji siūlė, kad Lietuva taptų Ukrainai tiltu į Europos Sąjungą. Mitinguotojai Europos aikštėje svečiams padėkojo lietuviškai skanduodami „ačiū“. Už Ukrainos eurointegraciją pasisakantys protestuotojai ketino aikštėse būti iki penktadienio, kol Vilniuje vyksta Rytų partnerystės viršūnių susitikimas. Tikimasi, kad penktadienį į Kijevo gatves išeis apie 150–200 tūkst. žmonių. Susitikime Vilniuje paskelbė dalyvausiantis ir Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius. Pasak G. Kirkilo, ukrainiečiai dar nėra praradę vilties, kad jų prezidentas persigalvos ir Vilniuje vis dėlto pasirašys Asociacijos sutartį. G. Kirkilas pareiškė, kad Lietuvos parlamento vadovybės vizitas į Ukrainą pateisino lūkesčius, nes ukrainiečiams labai svarbi parodyta parama. „Labai gerai, kad atvažiavome, nes čia atvažiuoja ir kitų šalių parlamentarai. Pavyzdžiui, Lenkijos parlamentarai buvo. Būtų labai keista, jeigu Lietuva čia nedalyvautų“, – sakė G. Kirkilas.

L. Graužinienė su dviem Seimo vicepirmininkais į Kijevą atvyko antradienį. Šis vizitas iš anksto nebuvo planuotas ir nederintas su Lietuvos Vyriausybe, Prezidentūra, Užsienio reikalų ministerija. Dėl kelionės į Kijevą parlamento pirmininkė atšaukė iš anksto suderintą komandiruotę į Didžiąją Britaniją.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį sakė, kad pasikeitus Ukrainos pozicijai, Europos Sąjunga (ES) būtų pasirengusi Vilniaus viršūnių susitikime iškart svarstyti asociacijos sutarties pasirašymą. Trečiadienį Ukrainos premjeras Mikola Azarovas irgi pareiškė, kad derybų procesas tęsiasi. L. Linkevičius sakė, kad pasirašyti sutartį po Vilniaus susitikimo tikimybė yra labai maža, nes Rusijos spaudimas gali tik didėti, o ES ruošis gegužės rinkimams į Europos Parlamentą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija