„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2014 m. kovo 28 d., Nr. 3 (268)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

 

Krymas: autonomija, respublika, aneksija

Ukrainos ir Rusijos
okupuoto Krymo žemėlapis

Per dvi savaites (kovo 1–16 dienomis) Rusijos įvykdyta Krymo aneksija atkreipė pasaulio dėmesį į šį taikų ir palyginti ramų pusiasalį. Buvo pasinaudota rusų, gyvenančių už Rusijos teritorijos ribų, gynybos pretekstu, kadangi šiuo metu rusai sudarė beveik 60 proc. Krymo respublikos gyventojų (kurių tikrai niekas neskriaudė ir nemušė), ir per dvi savaites buvo pakeista aukščiausioji valdžia, palaipsniui užimta beveik 200 Ukrainos karinių bazių, skubiai surengtas „referendumas“ ir įformintas Krymo prijungimas prie Rusijos. Taip sudarytos prielaidos keisti Kryme gyvenančių tautų teisinę padėtį, nekreipiant dėmesio į vietos etninę įvairovę, kur gyvena net daugiau nei 80 tautybių. Kaip rodo istorija, Kryme jau seniai gyveno jos pagrindinė tauta, būdinga tik šiam regionui, – „endemikas“ (tik tam tikro regiono augalas, gyvūnas), t. y. Krymo totoriai. Dabar jie sudaro 15 proc. pusiasalio gyventojų (maždaug 300 tūkst.) ir yra neatimama Krymo dalis.


Ragino priešintis okupacijai

Buvęs V. Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas ragino ukrainiečius priešintis Krymo okupacijai. Interviu, paskelbtame ukrainiečių tinklalapyje „Ukrainskapravda“ kovo 17-ąją, kai pasibaigus pseudoreferendumui Vladimiras Putinas paskelbė pripažįstąs Krymą nepriklausoma valstybe (o tą pačią dieną pasirašė sprendimą įtraukti Krymą į Rusijos sudėtį apygardos teisėmis), A. Ilarionovas, dabar dirbantis vyriausiuoju moksliniu bendradarbiu prestižiniame privačiame analitiniame centre – Cato institute – ir dar dėstantis Stanfordo universitete programą, skirtą teisės ir demokratijos prioritetams, sakė: „Dabartiniai įvykiai – ir ne tik vadinamasis „referendumas“, surengtas Kryme kovo 16 d., bet ir visas žygis prieš Ukrainą – nesibaigs nei šiandien, nei rytoj, nei kovo 21 d. Kodėl vykdoma agresija prieš Ukrainą? Yra prieš daug metų parengtas Ukrainos puolimo tikslas ir planas. Prieš šešerius metus jis buvo paviešintas, ir vienas iš tai padariusių buvo pats Vladimiras Putinas, 2008-iaisiais per NATO susitikimą Bukarešte pareiškęs, kad Ukraina, kaip valstybė, nevykusi ir užima daug „nuo seno rusiškų žemių“. Tai reiškė, kad anksčiau ar vėliau tų „nuo seno rusiškų žemių“ sugrąžinimo ar, kaip dabar įprasta sakyti, „išskaidytos tautos susijungimo“ klausimas guls ant V. Putino darbo stalo. Neaiškus buvo vienintelis dalykas, kada konkrečiai tai įvyks. Nuspręsta, kad revoliucija ir senojo režimo nuvertimas yra patogus momentas pradėti vykdyti šią programą.


Patriotiškas jaunimas pakvietė JAV senatorių J. McCainą aplankyti Lietuvą

Reaguodami į JAV pareigūnams paskelbtas Rusijos sankcijas, Lietuvoje veikiančio patriotiško jaunimo sambūrio „Pro Patria“ nariai išplatino kreipimąsi į JAV senatorių Johną McCainą, kviesdami jį atostogas praleisti Lietuvoje.

Praėjusią savaitę Maskvai paskelbus Rusijoje nepageidaujamų JAV pareigūnų sąrašą, į jį patekęs respublikonų senatorius J. McCainas juokaudamas pareiškė, jog dėl to jam teks atšaukti planuotas pavasario atostogas Sibire.


Lietuviškos kiaulės nuo V. Putino bėgs į Japoniją

Rusija pykstasi su visu pasauliu, tačiau dar ilgai pati negalės apsirūpinti visais reikalingais maisto produktais, sako buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Jo teigimu, Lietuvos verslininkų pelnas mažėja net ir be sankcijų Rusijai vien dėl nuvertėjančio rublio, todėl svarbu orientuotis į kitas rinkas, o jos jau greitai gali atsiverti.  „Jau keletą metų vyksta derybos su Kinija dėl lietuviškos produkcijos eksporto. Šiuo metu dėl tam tikrų priežasčių jos yra sustojusios, bet greitu metu turėtų vėl būti tęsiamos ir bus gaunami leidimai produktų eksportui į Kiniją. Žuvies produktams leidimus jau esame gavę“, – LRT radijo laidoje „Aktualijų studija“ kalbėjo K. Starkevičius.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija