„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. sausio 29 d., Nr. 1 (283)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Dėl Astravo atominės elektrinės pavojaus Lietuvai

Kreipimasis į Lietuvos Respublikos Vyriausybę

Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Lietuvos Vyriausybę, atkreipdami dėmesį dėl statomos Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje. Kreipimesi sakoma:

„Pažeisdama tarptautines aplinkosaugos konvencijas Baltarusija kartu su Rusija visai šalia Lietuvos sienos, Neries upės kilpoje, sparčiai stato atominę elektrinę. Jėgainės statybai vadovauja „Rosatom“ dukterinė įmonė, bus naudojama praktikoje neišbandyta, tad eksperimentinė, rusiška reaktoriaus technologija. Statybos darbus pagal Rusijoje ir Baltarusijoje suprantamą darbo kultūrą atlieka vietos statybos bendrovės. Branduolinės saugos priežiūrą vykdo jokios patirties ir jokio savarankiškumo nuo autoritarinės politinės valdžios neturinti valstybės institucija. Vieta jėgainei statyti parinkta politiniu sprendimu, net neišnagrinėjus alternatyvių vietų ir pažeidžiant tarptautinius reikalavimus. Dėl jėgainės geografinės padėties nelaimingo įvykio atveju teršalai Vilnių greitai pasiektų tiek oru, tiek vandeniu. Katastrofos atveju į evakuacijos zoną patektų visa Lietuvos, Europos sąjungos ir NATO valstybės narės, sostinė.

Pagal darbų grafiką Baltarusijos elektrinę ketinama įjungti į elektros tinklą jau po trejų metų. Nesaugi elektrinė bus prijungta prie jau esančių galingų į Visaginą nutiestų ir ketinamų į Kruonį tiesti elektros perdavimo linijų, tad ten pagaminta elektros energija nevaldomai užtvindys mūsų šalį ir sukels visokeriopus ekonominius bei politinius padarinius. Ne tik tapsime politiškai priklausomi nuo šio nesaugaus elektros energijos gamintojo, bet ir sumokamais už tokią elektros energiją pinigais patys finansuosime Lietuvai grėsmingą, galimai pražūtingą, projektą. Visiškai akivaizdu, kad Baltarusija niekada negalėtų grąžinti iš Rusijos ir Kinijos gautų milijardinių paskolų, jei Astrave pagamintą elektrą parduotų savo rinkoje ir negautų tvirtos valiutos už jos eksportą, pirmiausia į Lietuvą ir per Lietuvą.

Privalome imtis visų nuo mūsų priklausančių veiksmų, kad sustabdytume šį katastrofiškus padarinius galintį sukelti scenarijų. Turime duoti Baltarusijai ir pasauliui aiškų politinį signalą, labai tvirtai ir kategoriškai pareikšti savo valią, jokiomis sąlygomis neįsileisti į Lietuvą nesaugioje Baltarusijos atominės elektrinėje pagamintos elektros. Neįsileisdami Astravo elektros į Lietuvą ir jos nepirkdami bei neleisdami naudotis rezerviniais Lietuvos elektros sistemos pajėgumais, projekto vykdytojams galime sukelti labai sunkiai įveikiamų kliūčių, apsunkinti jo įgyvendinimą bei atsipirkimo galimybes.

Visa tai suprasdami, kreipiamės į Lietuvos Respublikos Vyriausybę ir kartu į visas tarptautines organizacijas, reikalaudami padaryti viską, kad Baltarusijos Astravo atominės elektrinės statyba nedelsiant būtų sustabdyta. Lietuvos Vyriausybė turi užtikrinti, kad Astravo atominėje elektrinėje pagaminta elektros energija jokiomis aplinkybėmis nepateks į Lietuvą, netekės per Lietuvą ir niekad nebus parduodama Lietuvos elektros rinkoje“.

Be to, TS-LKD partijos pirmininkas G. Landsbergis kreipėsi į Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininką Algirdą Butkevičių, Darbo partijos pirmininką Valentiną Mazuronį, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininką Rolandą Paksą, kviesdamas valdančiųjų partijų atstovus peržengti partines takoskyras ir drauge susitarti dėl veiksmų, siekiant išvengti Astravo atominės elektrinės (AE) keliamos grėsmės Lietuvai.

„Manome, kad Astravo atominės elektrinės keliamo iššūkio mūsų saugumui neturėtume paversti partijų politinės kovos arena. Visiškai įmanoma sutarti dėl to, kokių veiksmų galėtume imtis, siekdami šią grėsmę ne tik sumažinti iki minimumo, bet ir visai panaikinti, –  rašoma TS-LKD partijos pirmininko pareiškime. – Kviečiame jus, politinių partijų vadovus, peržengti partines takoskyras ir drauge susitarti dėl privalomos nuostatos neįsileisti nesaugioje Astravo atominėje elektrinėje pagamintos elektros bei garantuoti, kad drauge imsimės tai užtikrinančių techninių sprendimų bei nusiųsime aiškią žinią Baltarusijos Vyriausybei“.

Šalia Lietuvos sienos, Astrave, statoma Baltarusijos atominė elektrinė kelia tiesioginę branduolinę grėsmę visai Lietuvai, o ypač jos sostinei Vilniui. Įvykus nelaimingam atsitikimui, jo pasekmes pajustume mes visi, todėl nebūtų išmintinga į šią grėsmę nekreipti dėmesio ar atidėlioti būtinus sprendimus. Tai yra vienas iš svarbiausių iššūkių mūsų tautos ir valstybės saugumui, kurį reikia deramai įvertinti ir imtis reikiamų veiksmų. TS-LKD partijos pirmininkas ragina kitų Lietuvos partijų vadovus būti vieningus vardan labai svarbaus tikslo, o kad tai įmanoma, įtikina partijų susitarimas iki 2020 metų šalies gynybai skirti 2 BVP nuošimčius. „Padarę šį žingsnį bei nedviprasmiškai įsipareigoję rinkėjams, galėsime ramia sąžine pasakyti, jog padarėme viską, kas nuo mūsų priklauso, kad sumažintume virš mūsų pakibusią branduolinę grėsmę“, – sako G. Landsbergis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija