„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. sausio 29 d., Nr. 1 (283)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Rusija raginama liautis trukdžius Moldovai, Gruzijai ir Ukrainai artėti prie ES

Europos Parlamento rezoliucija

Rusija turi nutraukti Krymo okupaciją, taip pat liautis kištis į konfliktus Ukrainoje, Gruzijoje ir Moldovoje bei netrukdyti šioms šalims integruotis į ES. Tai pažymima sausio 21-ąją Europos Parlamento (EP) priimtoje rezoliucijoje. Europarlamentarai kartu ragina aktyviau kovoti su dezinformacija ir „gerinti strateginį informavimą“ rytinėse ES kaimynėse.

Remdami ES ir Gruzijos, Moldovos bei Ukrainos politinę ir ekonominę integraciją, europarlamentarai ragina Rusiją nutraukti Krymo okupaciją ir „nedelsiant liautis tiesiogiai arba netiesiogiai dalyvavus šiuo metu vykstančiame konflikte Ukrainoje, taip pat įšaldytuose konfliktuose Gruzijoje ir Moldovoje“. EP tvirtai remia visų trijų šalių teritorinį vientisumą.

„Bet kuri Europos valstybė gali pareikšti norą tapti ES nare, jei ji laikosi demokratijos principų, gerbia pagrindines laisves, žmogaus ir mažumų teises bei užtikrina teisės viršenybę“, o „bet kuri trečioji šalis turi visapusiškai gerbti jų pasirinkimą ir nedaryti joms spaudimo“, pabrėžia EP nariai. Jie „smerkia Rusijos pastangas sutrukdyti trijų asociacijos šalių europietiškai raidai“, ragina aktyviau kovoti su dezinformacija bei „gerinti strateginį informavimą apie ES politiką ir veiklą rytinėse kaimyninėse šalyse“. Europarlamentarai ragina ES Tarybą ir valstybes neuždelsti nustatyti bevizį režimą Ukrainai ir Gruzijai. Kartu jie įsitikinę, kad ES finansinė parama savo partnerėms priklausys nuo konkrečių reformų pažangos.

Gruzija ir Moldova

Europarlamentarai reiškia susirūpinimą dėl Gruzijos teismų nepriklausomumo trūkumo, smurto prieš opoziciją ir žiniasklaidos įvairovės ribojimo šioje šalyje, ypač atsižvelgiant į „Rustavi 2“ televizijos bylą.  Jie „ragina visas Gruzijos politines jėgas gerinti politinę aplinką, vengti konfrontacijos ir susipriešinimo bei užtikrinti partijų dialogą siekiant stiprinti demokratiją ir teisinę valstybę“. EP kritikuoja neskaidrius prokurorų ir tardytojų paskyrimo kriterijus bei nederamą spaudimą Gruzijos Konstitucinio Teismo teisėjams.

Europarlamentarai sveikina daugiau kaip po metų politinės aklavietės Moldovoje suformuotą naują vyriausybę ir ragina ją tęsti pradėtas reformas. Jie taip pat smerkia 1 mlrd. eurų vagystę iš šalies bankų sistemos ir ragina patraukti atsakomybėn atsakingus asmenis. EP nariai džiaugiasi, kad nepaisant neigiamų ekonomikos tendencijų regione, ES importas iš Gruzijos per paskutinius metus padidėjo 15 proc., o ES importo bendra dalis Moldovos eksporte – net 62 proc.

Ukraina ir Nyderlandų referendumas

EP smerkia vienašališką Rusijos sprendimą sustabdyti savo laisvosios prekybos susitarimo su Ukraina galiojimą po to, kai įsigaliojo panašus ES ir Ukrainos susitarimas. EP „palankiai vertina 2015 m. gruodžio 21 d. Tarybos sprendimą pratęsti Rusijos Federacijai taikomas ekonomines sankcijas, nes ji nesilaikė Minsko susitarimų“.

Europarlamentarai pritaria tam, kad būtų įsteigtas tarptautinis baudžiamasis teismas Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimui tirti, ir apgailestauja dėl Rusijos kliudymo priimti atitinkamą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją. EP „ragina Rusijos Federaciją visapusiškai bendradarbiauti su tarptautine bendruomene“ siekiant išsamiai ir objektyviai ištirti šį nusikaltimą bei nubausti kaltuosius.

Parlamentas pažymi, kad „visuotinė korupcija yra didžiausia konkreti problema vykdant reformas“ Ukrainoje, ir sveikina šalies pastangas stiprinti kovą su šiuo reiškiniu.

Atsižvelgdami į Nyderlanduose rengiamą konsultacinį referendumą dėl ES ir Ukrainos asociacijos susitarimo ratifikavimo, europarlamentarai tikisi, kad šalies gyventojai suvoks šio susitarimo svarbą visai ES ir konkrečiai Nyderlandams.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija