„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. kovo 25 d., Nr. 3 (285)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Vilniaus Rusijos forume diskutuota apie Rusijos raidos perspektyvas

Trakų apylinkėse kovo 8–9 dienomis vyko kasmetinis Vilniaus Rusijos forumas, kuriame diskutuota aktualiais Rusijos vidaus ir užsienio politikos, žmogaus teisių padėties Rusijoje klausimais, aptartos ekonominės ir politinės Rusijos raidos perspektyvos, Rusijos ir Vakarų santykiai ir jų ateitis. Tarp forumo dalyvių – žinomi sovietinių laikų disidentai Sergejus Kovaliovas ir Tomas Venclova, vienas iš Rusijos opozicijos lyderių Garis Kasparovas, Rusijos Valstybės Dūmos narys Ilja Ponomariovas, žurnalistai Jevgenijus Kiseliovas, Maša Gesen, Michailas Zygaras, Artemijus Troickis, Lilija Ševcova.

„Vilniaus Rusijos forumas – tai dar viena galimybė mums visiems aptarti Rusijoje vykstančius procesus, pasikeisti nuomonėmis dėl to, kaip galėtume plėtoti ryšius su Rusijos demokratinėmis jėgomis ir visuomene“, – forumo metu pabrėžė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak ministro, būdami principingi ir kritiški Kremliaus vykdomos politikos atžvilgiu, turime dėti visas pastangas, kad Rusijos žmonės nemanytų, jog mes atsukome jiems nugaras ir paliekame likimo valiai. „Visuomet prisiminsime Rusijos visuomenės palaikymą, kurį jautėme lemtingomis 1991 metų sausio dienomis. Tuo metu beveik milijonas Rusijos gyventojų Maskvoje išėjo į gatves, solidarizuodamiesi su Lietuva, palaikydami mūsų laisvę. Tokios diskusijos kaip šis forumas, mūsų įsitraukimas dialoge su Rusijos visuomene, demokratinių jėgų palaikymas – tai savotiškas mūsų skolos demokratinei Rusijai grąžinimas“, – sakė L. Linkevičius.

Forumo metu buvo pagerbtas Rusijos politiko Boriso Nemcovo, nužudyto 2015 m. vasario 27 d. Maskvoje, atminimas.

Vilniaus Rusijos forumas surengtas Užsienio reikalų ministerijai bendradarbiaujant su Vilniuje veikiančiais Rytų Europos studijų centru ir Tarptautiniu rinkimų tyrimų centru.

Pirmieji du Vilniaus Rusijos forumo susitikimai buvo surengti 2014 m. gegužę ir 2015 m. sausį.

Pagal Užsienio reikalų ministerijos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija