„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. balandžio 29 d., Nr. 4 (286)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Pareigas perims naujas NATO pajėgų vadas Europoje

NATO pajėgų Europoje vadas
Kurtisas Skaparotis

Artimiausiu metu turėtų būti patvirtintas naujasis NATO pajėgų vadas Europoje – generolas Kurtisas Skaparotis (Curtis Scaparrotti), kuris pakeis trejus metus šiame svarbiame poste buvusį Filipą Bredlovą (Philip Breedlove). Pastarojo karininko veiksmai bei neįprastai aštrūs pareiškimai siutino Maskvą bei drąsino Baltijos šalis, bet ir iš naujojo vado galima laukti ne mažiau. Vyriausiuoju sąjungininkų pajėgų vadu Europoje (SACEUR) pagal tradiciją skiriami tik amerikiečių generolai. SACEUR vadovauja NATO karinei struktūrai, įsikūrusiai Monse, Belgijoje. Politinei NATO vadovybei sutarus SACEUR vadovauja karinio planavimo procesams, teikia rekomendacijas Aljanso šalių karinei ir politinei vadovybei dėl reikalingų pajėgumų, o karo metu tiesiogiai vadovauja NATO pajėgoms. SACEUR kadencija trunka trejus metus. Jis kartu yra ir JAV pajėgų vadas Europoje – jam paklūsta apie 65 tūkst. Europoje esančių amerikiečių karių, kurių dabar yra mažiau negu pusė šio skaičiaus. Pastaruosius trejus metus SACEUR pareigas ėjusio F.  Bredlovo, JAV oro pajėgų generolo, iniciatyva sustiprinta tiek Baltijos šalių oro policijos misija, tiek žvalgybiniai pajėgumai Baltijos ir Juodojoje jūrose. F. Bredlovas vienas pirmųjų prabilo apie Rusijos kuriamą A2/AD tinklą Kaliningrade ir rūpinosi, kad NATO šalys gebėtų įveikti šį priešlėktuvinėmis ir priešlaivinėmis priemonėmis paremtą tinklą, kuris itin apsunkintų Aljanso pajėgų veikimą Baltijos jūros regione. Buvęs desantininkas, italų kilmės generolas K. Skaparotis vadovavo garsiajai 82-ajai JAV parašiutininkų divizijai, 2004 metais buvo 1-osios šarvuotosios divizijos vado pavaduotojas, o 2011 – 2012 metais vadovavo jungtinei JAV pajėgų Afganistane vadavietei, kuriai tuo metu buvo pavaldūs 140 tūkst. sąjungininkų karių, tarp jų ir lietuviai. 2013–2015 metais K. Skaparotis buvo JAV pajėgų Pietų Korėjoje vadas. Kartu su korėjiečių pajėgomis amerikiečiams teko išlaikyti nuolatinę karinę parengtį ir atsakyti į komunistinės Šiaurės Korėjos provokacijas. Svarbiausius sprendimus jis linkęs priimti pats ir garsėja įspūdinga atmintimi bei dėmesiu detalėms. Jis teiks pirmenybę mobilioms, greitai perdislokuojamoms pajėgoms bei jų mokymui, kad galėtų būti žaibiškai dislokuojamos į reikiamą regioną. Neatsitiktinai šią vasarą Lietuvoje bus rengiamos karinės pratybose kuriose laukiama rekordiškai didelės desantinės operacijos.

Prisistatydamas JAV Senate, K. Skaparotis į klausimus atsakinėjo aštriai. Generolas atvirai sakė, kad didžiausia karinė grėsmė Amerikai šiuo metu yra Rusija. Paklaustas, kokį signalą reikia duoti Rusijai, kurios karo lėktuvai prieš dvi savaites pavojingai manevravo šalia JAV laivų ir orlaivių, būsimasis NATO pajėgų vadas buvo itin griežtas, sakydamas: „Manau, kad karine prasme mes turėtume skraidyti ir plaukioti visur, kur tik mums leidžia tarptautinė teisė. Turime būti stiprūs, aiškūs ir nuoseklūs“. Jo nuomone, rusams turėtų būti aišku, kad, jei jie kels grėsmę amerikiečių jūreivių gyvybėms, turėtų būti duotas deramas atsakas.

K. Skaparotis palaiko savo pirmtako idėją stiprinti NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse ir paversti ją gynybine, kad daugiau Aljanso orlaivių galėtų efektyviau imtis karinių veiksmų, jei regione kiltų konfliktas. Generolas teigia, kad JAV grėsmę kelia Rusijos povandeniniai laivai Šiaurės Atlante, plaukiodami netoli komunikacijų linijų, galėdami atkirsti JAV nuo Europos ir netgi pakirsti interneto ryšį. Jis nori ne tik sustiprinti JAV povandeninių laivų patruliavimą, bet ir dislokuoti JAV lėktuvnešių grupę Viduržemio jūroje. Šiuo metu JAV neturi nė vieno lėktuvnešio šioje 6-ojo laivyno atsakomybės zonoje – tai pirmasis atvejis per daug dešimtmečių.

Wikimedia Commons nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija