„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. gegužės 27 d., Nr. 5 (287)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kultūros ministerijoje lankėsi studentai savanoriai iš JAV

Gegužės 20 dieną kultūros viceministras dr. Romas Jarockis susitiko su grupe JAV Ksavero (Xavier) universiteto savanorių, atvykusių į Lietuvą tvarkyti žydų kapinių. Viceministras pasveikino studentus, pasiryžusius atlikti svarbų atminties išsaugojimo darbą, o kartu ir susipažinti su daugiatautės, daugiakultūrės mūsų šalies istorija, paveldu, kultūra. Studentus lydėjo JAV NVO „Rytų Europos žydų kapinių tvarkymo projektai“ įkūrėjas dr. Maiklas Lozmanas (Michael Lozman), Ksavero universiteto tarpreliginės bendruomenės įtrauktumo centro vykdantysis direktorius rabinas Abis I. Ingberas (Abie I. Ingber) ir Vilniaus universiteto Jidiš tyrimų instituto direktoriaus pavaduotoja Rūta Puišytė.

Studentai vieną savaitę praleido Lietuvoje, Aukštadvaryje, Stakliškėse, kartu su vietos bendruomene tvarkydami žydų kapines, lankydami su žydų istorija ir Holokaustu susijusias vietas, studijuodami Lietuvos istoriją, kultūrą ir šiandieninę visuomenę.

Dr. R. Jarockis papasakojo apie Kultūros ministerijos ir jos pavaldžių įstaigų, savivaldybių bei partnerių vykdomus ar finansuojamus žydų istorijos ir kultūros išsaugojimo ir aktualizavimo projektus – Panerių memorialo sutvarkymą ir Holokausto istorijos ekspozicijos įrengimą, sinagogų restauravimą ir pritaikymą šiuolaikinės visuomenės reikmėms, Jidiš tyrimų instituto YIVO archyvų skaitimeninimo projektą, Žydų kultūros kelių Lietuvoje kūrimą.

Pasak rabino A. I. Ingbero, Ksavero unversitete, kuriame studijuoja įvairių konfesijų studentai, didelis dėmesys yra skiramas dvasiniam jaunųjų žmonių ugdymui. Dvasią padeda ugdyti ne tik proto, bet ir rankų darbas, ir ši kelionė į Lietuvą kaip tik ir yra tokio ugdymo fiziniu darbu pavyzdys. „Ši kelionė – gyvenimo laboratorija. Būdas ne tik pažinti istoriją, bet ir eiti į susitaikymą“.

Kaip pranešė Kultūros ministerija, studentai dalijosi savo pirmaisiais įspūdžiais iš Lietuvos, domėjosi, kaip finansuojami paveldo išsaugojimo projektai, kokiu mastu jie vykdomi. Pasak šios savanoriškos veiklos iniciatoriaus dr. M. Lozmano, misijos tikslai – ne tik sutvarkyti istorines žydų kapines, archyvuoti ir viešinti susijusią informaciją, bet ir padėti kurti ryšius tarp misijos dalyvių iš užsienio ir Lietuvos vietos bendruomenių. Tokie tiesioginiai susitikimai skatina domėjimąsi multikultūrine Lietuvos istorija, prisideda prie Lietuvos vardo sklaidos, gali padėti pritraukti naujus turistų srautus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija