„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. birželio 23 d., Nr. 6 (288)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje pabrėžia Lietuvos paramą jo veiklai

Lietuvos kariuomenės vadas ltn. gen.
Jonas Vytautas Žukas pasirašo raportą

Nuo 2015 metų rugsėjo Lietuvoje veikiančio NATO pajėgų integravimo vieneto vadovybė penktadienį Lietuvos kariuomenės vadui generolui leitenantui Jonui Vytautui Žukui pristatė ataskaitą apie savo veiklą. Apie tai rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai. Pabrėždamas, kad ypač vertina Lietuvos, kaip priimančiosios šalies, paramą, NATO pajėgų integravimo pajėgų Lietuvoje vadas pulkininkas Jakobas Larsenas sako: „Po intensyvaus devynių mėnesių darbo NATO pajėgų integravimo vienetas, kuriame tarnauja itin patyrę ir profesionalūs 14 šalių atstovai, pasiekęs pilną operacinį pajėgumą, yra pajėgus užtikrinti, kad, jei NATO ypač greito reagavimo pajėgoms prireiktų atvykti į Lietuvą, mes būtume pasirengę vykdyti savo užduotį – prisidėti prie greitesnio ir sklandesnio šių pajėgų ir vėlesnio kitų pajėgų atvykimo į Lietuvą“.

Lietuvos kariuomenės vadas ltn. gen. J. V. Žukas pasirašė raportą apie NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje pasiektą pilną operacinį pajėgumą, kuris bus perduotas Vyriausiajam sąjungininkų pajėgų vadui Europoje generolui Kertisui Skaparočiui (Curtis Scarparrotti). Po intensyvaus devynių mėnesių darbo pasiektas pilnas operacinis pajėgumas yra svarbus NATO viršūnių susitikimo Velse 2014 metais priimtų sprendimų realizavimas ir pirmasis žingsnis, leidžiantis NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje vykdyti savo misiją – užtikrinti operatyvų NATO ypač greito reagavimo pajėgų ir kitų sąjungininkų vienetų dislokavimą Lietuvoje. Veikdamas Lietuvoje NATO pajėgų integravimo vienetas taip pat remia sąjungininkų pajėgų pratybas ir kitas saugumo užtikrinimo priemones, prisideda prie Lietuvos gynybos planavimo, identifikuoja infrastruktūros objektus, būtinus greitam sąjungininkų pajėgų dislokavimui Lietuvoje.

Sprendimą įsteigti NATO pajėgų integravimo vienetus iš viso šešiose valstybėse – Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Lietuvoje ir Rumunijoje – NATO šalių ir vyriausybių vadovai priėmė Velso viršūnių susitikime 2014 metų rugsėjį. Visi šeši vienetai oficialiai aktyvuoti nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. Planuojama, kad visą operacinį pajėgumą šie vienetai pasieks iki 2016 metais Varšuvoje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo. Apie pilną operacinį pajėgumą jau yra paskelbę NATO pajėgų integravimo vienetai Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija