„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. rugsėjo 30 d., Nr. 9 (291)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kaip Rusija galėtų sukelti sąmyšį per JAV rinkimus

Rugsėjo 8-ąją „The Washington Post“ skyrelyje „Nuomonės“ įdėjo apžvalgininkės Anne Applebaum straipsnį. Nors jame pateikiamos kai kurios prielaidos, su kuriomis ne visada galima ir sutikti, tačiau rėmimasis kai kuriais faktais atkreipia dėmesį į sudėtingą padėtį šių dienų JAV politikoje. Skaitytojams pristatome šią įdomią apžvalgininkės nuomonę.

Įsivaizduoju, kad antraštė – „JAV tiriamas galimas slaptas Rusijos planas sutrukdyti lapkritį vyksiantiems rinkimams“ – gali nustebinti. Slaptas Rusijos planas sutrukdyti rinkimams Amerikoje, įsilaužiant į rinkimų sistemą, skamba lyg trileris ar filmas su Harisonu Fordu.

Iš tiesų tiriamas scenarijus – visas ar dalimis – jau kartojosi kitose šalyse. Dalis istorijos išaiškėja, tai nebėra slapta. Bet kadangi dauguma amerikiečių tokio žaidimo niekad neregėjo (dauguma amerikiečių elgiasi protingai ir nežiūri politinių žinių apie Centrinę Europą ar Ukrainą), manau, scenarijų reikia detaliai išnagrinėti. Taigi remiantis ankstesnėmis Rusijos taktikomis kitose valstybėse ir priimant dėmesin tai, kad ji panašiai elgsis ir kitur, štai ko galima tikėtis per ateinančius du mėnesius:

1. Donaldas Trampas (Donald Trump), kuriam patarinėjo keletas žmonių, turėjusių ryšių su Rusija, vis garsiau kartos pasaką, kad rinkimai suklastoti. Vis kartos, kad apklausų rezultatai melagingi, kad tikrieji žmonių balsai neskaičiuojami, kad korumpuotas elitas (Klintonų klanas), pagrindinės žiniasklaidos priemonės trukdo jam užimti postą. D. Trampas ir toliau sies save su „Brexit“ – klaidinga nuomonė rinkėjams – ir su Naidželu Faradžu (Nigel Farage), dešiniosios pakraipos britų politiku, kuris palaiko D. Trampą (ir kuriam, tarp kita ko, kaip tik dabar pasiūlyta kurti laidą Rusijos valstybės remiamoje televizijoje).

2. Rusija toliau platins ir viešins medžiagą, kurią jos įsilaužėliai perėmė, įsibrovę į demokratų Nacionalinio komiteto, Džordžo Sorošo (George Soros) Atviros visuomenės fondo, buvusio NATO vyriausiojo vado generolo Filipo Bridlovo (Philipp Breedlove) ir veikiausiai dar daugelio kitų kompiuterius. Bus siekiama diskredituoti ne tik Hilari Klinton (Hillary Clinton), bet JAV demokratinį procesą ir jam turintį vadovauti „elitą“. Kaip jau žinome iš kitų šalių patirties, net nekaltas privatus pokalbis ir susirašinėjimai elektroniniu paštu, išspausdinti laikraštyje, gali atrodyti baisūs. Spėlionės skamba grėsmingai, juokai – pavojingai. Praktiškai bet koks ko nors nutekėjimas daro žalą.

3. Rinkimų dieną ar anksčiau rusų kompiuterių įsilaužėliai bandys įsilaužti į JAV balsavimo sistemą. Tikrai žinome, kad tai įmanoma, – įsilaužėliai jau yra brovęsi į rinkėjų registravimo sistemas Ilinojaus ir Arizonos valstijose, o FTB informavo Arizonos pareigūnus, jog įtaria rusų kompiuterinių įsilaužėlių komandas. Keliose kitose valstijose tiriamos galimos pralaužos, savaime suprantama, kad sistemos pažeidžiamos. JAV rinkimų sistema decentralizuota, kai kur tikrai mėgėjiška, kaip galima spręsti iš 2000-ųjų įvykių Floridos valstijoje.

4. Rusai bandys prikišti nagus prie rinkimų. Jie gali dėti pastangas, kad būtų išrinktas D. Trampas. Jie gali bandyti pakenkti rinkimuose Klinton, galbūt bandydami susieti rinkimų žlugdymą su Klinton kampanija.

5. Viso to rezultatas būtų žiniasklaidos isterija, bylos, nušalinimai, masiniai protestai, konstitucinė krizė – visa tai lydėtų sutrikimas, chaosas, ir tai padarytų žalą prezidento pareigybėms. Galiausiai prezidentu gali tapti D. Trampas. Tada jis, kaip ir žadėjo daugelyje suvažiavimų, „ją uždarytų“, ir, be abejo, užmegztų glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kurį vienintelį, kaip užsienio lyderį, nuoširdžiai garbina. Net jei H. Klinton taptų prezidente, ji jau būtų apjuodinta. Bent dalis šalies laikytų ją neteisėta vadove, kadangi elitas (Klintonų klanas) ir pagrindinės žiniasklaidos priemonės pavogė rinkimus iš „tautos“.

6. Greičiausiai įsilaužimas bus nesėkmingas ar netgi neįvyks. Kam reikia bandyti ar net leisti išaiškėti, kad jis buvo bandytas? Gandai apie nesąžiningus rinkimus gali sukelti tokią pačią isteriją kaip ir nesąžiningi rinkimai. Rusijos propagandinis portalas sputniknews.com jau rašė, kad „The Post“ straipsnis apie Rusijos rinkimines manipuliacijas yra gudrus planas nuslėpti norą manipuliuoti rinkimais ir rinkimų žlugdymo priedanga. Šį teiginį įvairiausiais kanalais vėl ir vėl viešins ir siuntinės visa profesionalių provokatorių ekosistema ir automatinės programos, kol ji galiausiai pasirodys D. Trumpą palaikančiose interneto svetainėse.

7. O kokios įtakos tai turėtų D. Trampui? Jei jis laimėtų, tai jis laimėtų. Jei pralaimėtų, yra įvairiausių būdų pralobti, naudojantis pasakomis, kad „rinkimai buvo suklastoti“. Jis galėtų pradėti kampaniją, kuri nukreiptų dėmesį į sąmokslą. Galėtų pradėti nacionalinį judėjimą. Galėtų kurti filmus. Galėtų tapti didvyriu. Kad ir kas vyktų, politiniam procesui būtų pakenkta, žmonių pasitikėjimas toliau silptų, o tikėjimas demokratija JAV mažėtų tiek šalyje, tiek visame pasaulyje. Taip, žinoma, ir būtų pasiektas tikslas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija