„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. spalio 28 d., Nr. 10 (292)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Daugėja tiek emigrantų, tiek tautiečių Lietuvoje siunčiamų pinigų perlaidų

Per devynis šių metų mėnesius ir toliau augo per „Lietuvos paštą“ siunčiamų pinigų perlaidų apimtis. Šią vasarą Jungtinėje Karalystėje įvykęs „Brexit“ referendumas kol kas nesustabdė emigrantų į Lietuvą siunčiamų pinigų srautų.

„Lietuvos paštas“ skaičiuoja, kad vietinių pinigų perlaidų siuntimas sausio–rugsėjo mėnesiais, palyginti su tuo pačiu 2015-ųjų laikotarpiu, išaugo net trečdaliu. „Žmonės paštuose naudojasi pinigų perlaidų paslauga kaip alternatyva bankų mokėjimo nurodymams (pavedimams). Net 4 iš 5 vietinių pinigų perlaidų nukeliauja į bankų sąskaitas. Tai rodo, kad gyventojai vis dažniau kasdienes finansines operacijas renkasi atlikti paštuose ir „PayPost“ skyriuose“, – sakė „Lietuvos pašto“ Rinkodaros ir pardavimų direktorius Aurimas Čiagus.

Į bankų sąskaitas vietinių pinigų perlaidų šiemet išsiųsta beveik 38 proc. daugiau nei pernai, penktadaliu daugiau pinigų buvo siunčiama atsiimti paštuose ar „PayPost“ skyriuose, beveik dešimtadaliu daugiau pinigų perlaidų pristatyta gyventojams į namus.

Tarptautinių pinigų perlaidų srautas, lyginant su 2015-ųjų sausio–rugsėjo mėnesiais, irgi smarkiai išaugo. Iš užsienio į Lietuvą atsiųsta dešimtadaliu daugiau pinigų perlaidų, o iš Lietuvos svetur išsiųstų pinigų srautas padidėjo net 32,5 proc.

Daugiausia pinigų iš Lietuvos siųsta į Rusiją (vidutinė pinigų perlaidos suma – 235 €), Ukrainą (184 €), Jungtinę Karalystę (219 €), Vokietiją (281 €), Jungtines Amerikos Valstijas (495 €), Ispaniją (386 €).

Paštuose ir finansinių paslaugų „PayPost“ skyriuose daugiausia išmokėta pinigų perlaidų, atsiųstų iš gausią lietuvių emigrantų bendruomenę turinčios Jungtinės Karalystės. „Dar anksti prognozuoti, kaip istorinis britų apsisprendimas trauktis iš Europos Sąjungos paveiks piniginių perlaidų, siunčiamų iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą, srautus. Pinigų perlaidų suma nežymiai sumenko, tačiau tam įtakos turėjo euro atžvilgiu nukritęs svaro sterlingų kursas. Vis dėlto šiuo laikotarpiu emigrantai į mūsų šalį persiuntė beveik 2 proc. daugiau pinigų perlaidų“, – aiškino A. Čiagus.

Šiemet daugiau pinigų perlaidų Lietuvą pasiekė iš Jungtinės Karalystės (vidutinė pinigų perlaidos suma – 152 €), Vokietijos (241 €), JAV (341 €), Airijos (195 €), Rusijos (311 €), Norvegijos (325 €).

Valstybės valdoma akcinė bendrovė „Lietuvos paštas“ turi tankiausią pašto paslaugų teikimo vietų tinklą šalyje. „Lietuvos paštas“ teikia pašto, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija