„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. spalio 28 d., Nr. 10 (292)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lietuvos kviečių augintojus vilioja Brazilijos rinka

Brazilija yra viena sparčiausiai besivystančių pasaulio šalių, su kuria Lietuva sieja nemažai vilčių. Verslo nišų Brazilijoje ieško ir žemės ūkio produkcijos gamintojai. Neseniai gerų žinių sulaukė grūdų augintojai. Brazilija – tolima šalis, tačiau tokia pati yra ir Kinija, su kuria jau sėkmingai dirba Žemės ūkio ministerija, tiesdama kelius eksporto leidimams gauti. Brazilija domisi ne tik lietuviškų maisto produktų gamintojai, bet ir grūdų augintojai. Pirmasis etapas, kurio metu Brazilijos autorizuoti centrai atlieka pateikto eksporto klausimyno vertinimą, baigtas – klausimynas įvertintas teigiamai. Dabar vyksta antrasis etapas, kai tą patį klausimyną, atsižvelgiant į autorizuoto centro pateiktas išvadas, vertina Brazilijos žemės ūkio ministerija.

Valstybinė augalininkystės tarnyba užpildė ir išsiuntė grūdų eksporto klausimynus į Kiniją, JAV, šiuo metu pildomi Malaizijai bei Meksikai skirti klausimynai.

Brazilija yra gana nauja rinka Lietuvos verslui, tačiau galimybės šioje šalyje didžiulės. Bet koks eksportas į tokią šalį yra naudingas, nes vidaus rinka yra milžiniška, augimo tempai įspūdingi. Prekyba su Brazilija užima dar nedidelę Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį. 2015 metais eksporto struktūroje Brazilija buvo paskutinėje 133 vietoje iš 133 šalių. 2016 metų sausio–liepos mėnesiais visi eksportuoti į Braziliją produktai buvo lietuviškos kilmės: kviečių glitimas, nelakieji augaliniai riebalai ir aliejus.

2015 metais Brazilija iš 110 šalių importo partnerių buvo 26 vietoje. 2016 metų sausio–liepos mėnesiais iš Brazilijos daugiausia importuota neperdirbto tabako, kavos ekstraktų, esencijų ir koncentratų, gyvūninių produktų, netinkamų vartoti žmonių maistui, riešutų, kavos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija