„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. spalio 28 d., Nr. 10 (292)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Europarlamentarai remia idėją dovanoti traukinio bilietą 18-mečiams keliauti po Europą

Pavasarį Strasbūre vykusio Europos jaunimo renginio dalyviams kilo idėja kreiptis į ES institucijas ir prašyti kiekvienam ES aštuoniolikmečiui nemokamai suteikti „InterRail“ bilietą, skirtą mėnesį keliauti traukiniais po Europą. Antradienio vakarą ši idėja aptarta Europos Parlamente. Ji sulaukė daugelio diskusijos dalyvių palaikymo.

ES transporto komisarė Violeta Bulc pabrėžė, kad tokia iniciatyva susijusi su daugeliu iššūkių. „Komisija atidžiai išnagrinės galimus šios iniciatyvos kaštus, finansavimo šaltinius ir administravimo galimybes, – kalbėjo ji. – Galėsime apsvarstyti kitus įmanomus šios puikios idėjos variantus, pavyzdžiui, patraukliu pasirinkimu galėtų tapti loterija, kurioje jaunimas galėtų laimėti palyginti daug nemokamų bilietų“.

„Norime investuoti į visus jaunus žmones, kad jie galėtų pamatyti žemyno įvairovę“, – kalbėjo Europos liaudies partijos frakcijos lyderis vokietis Manfredas Vėberis (Manfred Weber). „Suteikti žmonėms daugiau galimybių keliauti po Europą, geriau ją suprasti ir daugiau apie ją sužinoti – puiki ir kerinti idėja“, – teigė Socialistų ir demokratų frakcijos narys iš Italijos Luidžis Morganas (Luigi Morgano).

„Kelionės padeda šviestis, todėl remiu šią iniciatyvą“, – kalbėjo Konservatorių ir reformistų frakcijos atstovas iš Lenkijos Kosma Zlotkovskis (Kosma Złotowski). „Europa turi sielą ir širdį. Koks gali būti geresnis būdas tai puoselėti nei suteikti jauniems žmonėms galimybę tai pažinti?“ – retoriškai klausė Liberalų ir demokratų atstovas iš Vokietijos Aleksandras Graf Lambsdoirfas (Alexander Graf Lambsdorff). Jam pritarė vieningųjų kairiųjų atstovė iš Čekijos Katežina Konečna (Kate»ina Konečnć): „Labai svarbu suteikti jauniems žmonėms galimybę pažinti Europą“.

„Visiškai remiame šią fantastišką idėją. Palyginti nedidelėmis sąnaudomis galime padėti europiečiams geriau vienas kitą suprasti ir pažinti Europą“, – sakė Vokietijos žalioji Rebeka Harms (Rebecca Harms). „Tai – gera iniciatyva, kuri iš tiesų gali sustiprinti Europos dvasią“, – teigė frakcijos „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“ atstovė iš Italijos Daniela Ajuto (Daniela Aiuto).

Jau kelis dešimtmečius „InterRail“ bilietas suteikia galimybę keliauti visose „InterRail“ traukinių sistemai priklausančiose valstybėse. Kasmet juo pasinaudoja apie 300 tūkst. žmonių, o visose šalyse galiojančio mėnesinio bilieto kaina gali siekti kelis šimtus eurų. Šalims, kurios nepriklauso „InterRail“ traukinių sistemai, tokioms kaip Lietuva, Latvija, Estija, Malta ir Kipras, būtų siūlomi kiti transporto variantai, pavyzdžiui, kelionės autobusu ir keltu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija