„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. lapkričio 25 d., Nr. 11 (293)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ambasadoje Maskvoje – 150-osios prezidento Kazio Griniaus gimimo metinės

Lietuvos ambasadoje Maskvoje lapkričio 10 dieną vyko renginys, skirtas tarpukario Lietuvos prezidento Kazio Griniaus 150-osioms gimimo metinėms paminėti. Ambasadorius Remigijus Motuzas, sveikindamas ambasados svečius, atkreipė dėmesį, kad Lietuvos Seimas 2016-uosius yra pavadinęs Prezidento Kazio Griniaus metais.

Pasak R. Motuzo, ambasada savo renginiu prisideda prie prasmingos iniciatyvos pagerbti šviesų atminimą Lietuvos mylėtojo, tauraus patrioto, vieno iš tautos atbudimo šauklių, visą savo gyvenimą paskyrusio jos žmonių gerovei, kovai už Lietuvos valstybės atkūrimą ir, svarbiausia, už laisvę ir demokratiją. R. Motuzas sakė, kad Lietuva ir šiandien, vadovaudamasi K. Griniaus skelbtais valstybės kūrimo principais, žengia laisvų Europos valstybių gretose.

Renginio svečias istorikas, humanitarinių mokslų daktaras Algimantas Kasparavičius su susirinkusiais pasidalijo mintimis apie K. Griniaus asmenybę. Jis pabrėžė, kad trečiasis tarpukario Lietuvos prezidentas visą savo gyvenimą buvo paskyręs Lietuvos atgimimui. K. Grinius jau ankstyvoje jaunystėje nuosekliai kovojo už lietuviškos spaudos atgavimą. Pasak A. Kasparavičiaus, kaip tikras varpininkas, knygnešių organizatorius, Vinco Kudirkos bendražygis, vėliau kaip politikas, ministras pirmininkas ir kaip prezidentas jis ženkliai prisidėjo prie atsikūrusios valstybės modernizavimo kuriant vakarietišką demokratinę Lietuvą.

Vakaro metu įvykusios viktorinos laimėtojai gavo specialius, su Lietuvos istorija susijusius prizus. Susirinkusieji turėjo išskirtinę galimybę pamatyti tarpukario Lietuvos kino kroniką, o renginio pabaigoje pasiklausyti Maskvos lietuvių bendruomenės narių atliekamų dainų, būdingų praėjusio amžiaus pradžios Lietuvos gyventojų vakarėliams, vadintiems „arbatėlėmis“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija