„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2016 m. lapkričio 25 d., Nr. 11 (293)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Kaip užkirsti išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trampo „rusiškąjį pavasarį“

Laikraštis „The Washington Post“ praneša apie Respublikonų atstovų planus išlaikyti
tolesnę JAV politiką Rusijos ir Rytų Europos atžvilgiu

Visos rinkimų kampanijos metu Respublikonų kandidatas Donaldas Trampas (Donald Trump) žadėjo ieškoti būdų, kaip rasti bendrą kalbą su Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybe, ir reiškė abejonių, ar yra pagrįsti įvairiausi Maskvos pažeidimai, įskaitant ir galimą kišimąsi į JAV prezidento rinkimus bei kibernetines atakas. Dabar, kai D. Trampas išrinktas prezidentu, parlamento nariai ir ekspertai Rusijos klausimais iš abiejų dominuojančių JAV partijų (tiek Respublikonų, tiek Demokratų) atvirai nuogąstauja, kad Maskvos ir Vašingtono santykių perkrovimo kampanija ne tik pasitarnaus kaip visų Kremliaus nuodėmių atleidimas, bet ir kaip reikiant pakenks tiek Jungtinių Valstijų, tiek jų sąjungininkų Europoje interesams.

Praeitą savaitę Vašingtonas pradėjo ieškoti būdų, kaip užkirsti kelią D. Trumpo „rusiškajam pavasariui“: JAV Senato komitetas ginkluotųjų pajėgų klausimams ir jo pirmininkas respublikonas iš Arizonos Džonas Makeinas (John McCain) D. Trampo planus Sirijoje bendradarbiauti su V. Putinu pavadino „nepriimtinais“ ir viešai pareikalavo, kad naujoji JAV administracija pasipriešintų Maskvai dėl nesibaigiančių žiaurumų Sirijoje. Dž. Makeinas ir senatorius respublikonas iš Pietų Karolinos Lindsis Greihamas (Lindsey Graham) turi konkretų planą, kaip sutrukdyti žalingai D. Trampo politikai Rusijos klausimu. „Mano požiūris nepasikeitė – ir visai nesvarbu, kad D. Trampas laimėjo rinkimus. Rusų veiksmai kelia pavojų visam pasauliui, jiems reikia užkirsti kelią. Jis vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, tačiau ir Kongresas gali priiminėti sprendimus šioje sferoje“, – pareiškė L. Greihamas.

Dž. Makeinas ir L. Greihamas planuoja vadovauti kongresmenų delegacijai, kuri, dar iki D. Trampui oficialiai ėmus eiti prezidento pareigas, lankysis Ukrainoje, Gruzijoje ir Estijoje, kur bandys įtikinti JAV partnerius Europoje, kad ir naujasis prezidentas bus pasirengęs priešintis Rusijos agresijai. Sausį abu politikai ketina surengti Rusijos visame pasaulyje vykdomų žmogaus teisių pažeidimų aptarimą ir vertinimą. Be to, L. Greihamas, vadovaujantis Senato lėšų skirstymo užsienio operacijų finansavimo pakomitečiui, tvirtina norįs sąjungininkams Europoje pasiųsti finansinės pagalbos, kuri būtų skirta kovai su Maskva.

Dauguma Kongreso narių pasiryžę nubausti Rusiją dėl kibernetinių atakų ir informacijos nutekinimo. Tokia veikla šiais metais bandyta paveikti JAV vidaus politikos procesus. Senatorius demokratas iš Merilando Benjaminas Luisas Kardenas (Benjamin Louis Cardin) pažadėjo parengti įstatymo projektą, kuris leistų pasipriešinti Rusijos veiksmams Sirijoje ir Ukrainoje.

Strateginių ir tarptautinių tyrimų centro Europos programos vadovė Heter Konlei (Heather Conley) sako: „Kongresas bando šią politiką, dar prieš ją galutinai suformuojant, aptverti visomis įmanomomis užkardomis“. Anot ekspertės, kol kas neaišku, kokią formą galiausiai įgaus D. Trumpo politika Rusijos klausimu, nes kol kas dar nepaskirti svarbiausi nacionalinio saugumo pareigūnai.

Prezidento administracijos sprendimų tvirtinimas Senate naujojo Kongreso parlamentarams taps dar viena priemone, kaip kontroliuoti naujosios JAV valdžios sprendimus.

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija