„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. kovo 31 d., Nr. 3 (297)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Ambasadorius Rusijoje aplankė tarpukario Lietuvos ministrų ir kitų represuotų lietuvių palaidojimo vietą

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus
Motuzas (kairėje) ir Užsienio reikalų
ministerijos atstovai susitinka
su stačiatikių dvasininku tėvu
Ermogenu (centre) ir represijų istorijos
tyrėja Lidija Golovkova (dešinėje)

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas kartu su Užsienio reikalų ministerijos atstovais kovo 15 dieną lankėsi Maskvos pakraštyje esančioje memorialinėje vietoje, vadinamame NKVD specialiajame objekte „Komunarka“, kur palaidoti tarpukario Lietuvos ministrai Kazys Skučas, Antanas Tamošaitis, Julius Čaplikas ir kiti 1937–1953 metais represuoti ir sušaudyti lietuviai.

Remiantis Andrejaus Sacharovo centro ir visuomeninės organizacijos „Memorialas“ pastangomis sudarytu ir dokumentais patvirtintu sąrašu, šioje vietoje esančiose masinėse kapavietėse guli 150 iš Lietuvos kilusių represijų aukų. Tarp jų – žymūs tarpukario Lietuvos asmenys: ministrai, Lietuvos ambasados, Lietuvos policijos ir muitinės atstovai, kiti aukšti pareigūnai. Anot susitikime dalyvavusios represijų istorijos tyrėjos Lidijos Golovkovos, lietuvių kilmės aukų šioje amžino poilsio vietoje gali būti ir daugiau, nes apie 1 600 aukų tautybė nebuvo nustatyta.

Šiuo metu objektas laikinai saugoti ir prižiūrėti perduotas Rusijos stačiatikių bažnyčiai. Ambasadorius susitiko su laikinuoju objekto valdytoju stačiatikių dvasininku tėvu Ermogenu. Pokalbyje diskutuota apie lietuvių aukų įamžinimo galimybes, buvo aptartas galimas bendradarbiavimas tvarkant memorialo teritoriją, dalyvavimas šioje vietoje vykstančiuose aukų atminimo renginiuose. Ambasadorius pasiūlė inicijuoti bendras jaunimui skirtas edukacinio pobūdžio veiklas, į kurias būtų įtraukiamos Lietuvos ir kitų šalių bendruomenės.

Turimais duomenimis, „Komunarkoje“ palaidoti 63 tautybių atstovai, iš viso daugiau kaip 6 600 sušaudytų asmenų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija