„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. gegužės 26 d., Nr. 5 (299)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Tarptautinė bendruomenė palaiko alkoholio vartojimo mažinimo priemones

Didžiulio dėmesio sulaukęs alkoholio vartojimo mažinimo Lietuvoje projektas neliko nepastebėtas ir užsienio šalyse. Lietuvai savo palaikymą dėl alkoholio vartojimo mažinimo projekto išreiškė Jungtinės Karalystės Alkoholio tyrimų institutas, Europos Alkoholio politikos aljansas „EuroCare“, Šiaurės šalių alkoholio ir narkotikų politikos tinklas „NordAN“, Slovėnijos Jaunimo alkoholio politikos tinklas.

Seimui ir Vyriausybei adresuotame Alkoholio tyrimų instituto laiške pabrėžiama, kad Lietuva yra viena daugiausiai alkoholio išgeriančių šalių regione, todėl šalyje būtina politinė valia. Šalies politikams taip pat linkima apginti visuomenės sveikatos interesus ir pasipriešinti lobistų ir pramonės spaudimui.

Alkoholio tyrimų institutas pabrėžia, kad alkoholinių gėrimų kainos didinimas yra viena ekonomiškai veiksmingiausių alkoholio vartojimo mažinimo priemonių, nukreiptų į bendrąją populiaciją.

„Atsižvelgiant į tai, kad alkoholiniai gėrimai Lietuvoje yra pakankamai pigūs, skatiname LR Seimo narius apsvarstyti galimybę didinti alkoholinių gėrimų kainas“, – rašoma Alkoholio tyrimų instituto laiške.

„Eurocare“ išreiškė palaikymą mokslu grįstoms ir Pasaulio sveikatos organizacijos šalims narėms rekomenduojamoms priemonėms, galinčioms padėti pažaboti alkoholinių gėrimų reklamą. Šiame laiške pabrėžiama, kad Lietuva – viena iš daugiausiai alkoholio Europoje suvartojančių šalių, o alkoholio kainos didinimas yra pati veiksmingiausia priemonė, galinti sumažinti bendrąjį alkoholio vartojimą ir jo sukeliamą žalą.

Šiaurės šalių alkoholio ir narkotikų politikos tinklo laiške teigiama, kad alkoholio vartojimo ir su tuo susijusių socialinių ir ekonominių problemų mažinimas, reikalauja ilgalaikių, kompleksinių ir įrodymais grįstų priemonių įgyvendinimo.

„Alkoholio prieinamumo mažinimas, reklamos draudimas ir kainos didinimas yra trys pagrindinės svarbiausios priemonės ir jūsų planuose jos visos yra. Šiaurės šalys turi ilgametę patirtį taikant tokias priemones ir geroji šių šalių praktika visuomet rekomenduojama kitoms šalims.(...) Kaip žinia, visuomenės sveikatos interesai visuomet susiduria su finansiniais. Be abejonės, jūs patirsite suinteresuotų verslo struktūrų spaudimą. Dėl to ypatingai svarbu pirmenybę teikti sveikatos, visuomenės gerovės ir vaikų, jaunų asmenų ir šeimų saugumo klausimams. Alkoholio vartojimo mažinimas reikalauja drąsaus ir ryžtingo sprendimo. Raginame Lietuvos politikus palaikyti mokslu grįstas priemones“, – teigiama NordAN laiške.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija