„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. rugsėjo 29 d., Nr. 8 (302)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Alternatyviosios Nobelio premijos laureatai

Paskelbti Teisingo gyvenimo būdo premijos, vadinamosios Alternatyvios Nobelio premijos, laureatai. Premija šiais metais skirtas Azerbaidžano, Etiopijos ir Indijos atstovams.

Reporterė tyrėja Chadidža Ismailova yra pirmoji Teisingo gyvenimo būdo premijos laimėtoja iš Azerbaidžano. Moteris apdovanota už tai, kad demaskavo abejotinus Azerbaidžano lyderių sandorius. Žurnalistė sulaukė pagyrimų už drąsą ir atkaklumą demaskuojant korupciją aukščiausiuose vyriausybės lygmenyse.

Taip pat pagerbta akla Etiopijos aktyvistė Jetneberša Nigusi (Yetnebersh Nigussie), kuri gina neįgaliųjų teises ir skatina jų integraciją, bei Indijos teisininkas Kolinas Gonsalvesas (Colin Gonsalves), siekęs teismų sprendimų, užtikrinančių pagrindines žmogaus teises labiausiai pažeidžiamiems Indijos piliečiams.

Trys laureatai pasidalins 374 tūkst. dolerių vertės piniginį prizą. Apdovanojimų ceremonija vyks gruodžio 1 dieną.

Garbės premija skirta JAV advokatui Robertui Bilotui (Robert Bilott), kuris specializuojasi aplinkos apsaugos teisės srityje ir dirba su pavojingų medžiagų reguliavimu. Jam premija skiriama be piniginio apdovanojimo.

Šią premiją 1980-aisiais įsteigė Švedijos ir Vokietijos filantropas Jakobas fon Ikskiulis (Jakob von Uexkullis), siekdamas paskatinti aktyvistus, už kurių darbus nebūdavo skiriamos Nobelio premijos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija