„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. rugsėjo 29 d., Nr. 8 (302)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Antiįstatymiški Vytenio Andriukaičio pasisakymai apie tariamai saugią Astravo AE

Lietuvos į Europos komisiją deleguoto Vytenio Andriukaičio pasisakymai rusiškoje žiniasklaidoje apie Astrave statomą atominę elektrinę silpnina Lietuvos pozicijas tarptautinėje bendruomenėje ir Europos komisijoje. Interviu leidiniui rusų kalba „Ekspres nedelia“ už sveikatą ir maisto saugą bendrijoje atsakingas V. Andriukaitis aiškina, kad Lietuvos politikai painioja ekonomiką su politika, kai sprendžia Baltarusijoje, Astrave, statomos branduolinės elektrinės klausimą. Taip V. Andriukaitis pasisako prieš Lietuvos Seimo dar birželį įstatymu patvirtintą Baltarusijos atominės elektrinės nesaugumą ir jos keliamą grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai, todėl šalis nepirks elektros iš nesaugios elektrinės. V. Andriukaitis interviu tikina, kad baltarusiai labiau už kitus rūpinasi atominės saugumu, nes esą yra patyrę Černobylį. Tokiais Andriukaičio pasisakymais stebisi premjeras Saulius Skvernelis ir pripažįsta, kad jo pasisakymai apie Astrave statomą atominę elektrinę silpnina Lietuvos pozicijas tarptautinėje bendruomenėje. S. Skvernelis kalbėjo: „Mes komisijos vadovybei savo poziciją – Lietuvos poziciją – turime. Komisaras reiškia kitokią poziciją, juo labiau, kad tas klausimas nėra tiesiogiai susijęs su jo atsakomybe“. Tačiau premjeras vis dėlto nieko nežada imtis, nes neranda pretekstų sutramdyti eurokomisaro išsišokimus.

Konservatoriai teigia, kad savo politiniais pasisakymais V. Andriukaitis pradeda kandidatavimą į prezidentus. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis aiškina: „Visa ta kalba yra skirta prezidentiniams rinkimams, prezidentinės kampanijos pradžia. Europos Komisijos taisyklės aiškiai nurodo, kad komisaras, dalyvaujantis rinkimuose, turėtų sustabdyti savo pareigas ir visą laiką skirti kampanijai. Tai būtų sąžiningas komisaro elgesys ir vyriausybės įvertinimas, kad, jeigu jau gerbiamasis nori kandidatuoti, nori telkti žmones prieš Astravo grėsmę ir už geresnius santykius su Rusija, prašau, tai daryk, bet ne darbo komisijoje metu“. Matyt, ir konservatorių vadas leidžia eurokomisarui kalbėti, ką tas panorės, jei pripažins rinkimų kampanijos dalimi. Matyt, politikams tokias nesąmones leidžiama kalbėti rinkimų kampanijų metu, kad taip suviliotų kuo daugiau rinkėjų. Visa, ką yra pabandę konservatoriai, tėra tik tai, kad jie yra laišku paraginę premjerą atšaukti vyriausybės deleguotą V. Andriukaitį iš Europos Komisijos. Tačiau Lietuva teisiškai to padaryti negali. Iš postų komisarai gali pasitraukti patys arba jų atsistatydinimo gali pareikalauti Europos Komisijos pirmininkas. Todėl eurokomisaras V. Andriukaitis, nepaisydamas priimtų Lietuvos įstatymų dėl Astravo AE, ramiai dėstė: „Europos Komisija nepolitikuoja, Europos Komisija labai atidžiai vertina visą medžiagą, kuri pateikiama dėl Astravo AE saugumo. Jeigu Lietuva turi papildomos naujos, tikros pagrįstos medžiagos, ta medžiaga bus įvertinta aukščiausiu lygiu“. Taip kalbėdamas, jis atmeta Lietuvos argumentus dėl Astravo AE, statomos 45 km nuo ES narės Lietuvos sostinės. Pačios atominės elektrinės saugumo ir Lietuvai jos keliamos grėsmės klausimą eurokomisaras V. Andriukaitis atmeta, techninį ir geolokalinį saugumą pakeisdamas „energetiniu“ saugumu: „Nėra energetinės nepriklausomybės – tai yra politikavimo pavyzdys. Yra energetinis saugumas. Energetinio saugumo prasme reikia turėti daug tiekėjų, o ne vieną“. Apie dalyvavimo prezidento rinkimuose klausimą eurokomisaras išsisukinėja, sakydamas: „Aš apie tai nei svarstau, nei kalbu, mano noras yra, kad Lietuvos žmonės matytų tiesą“. Nors Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas patvirtino, jog „Vytenio (Andriukaičio) pavardė yra minima kaip galimo vieno iš kandidatų (į prezidentus)“. Socialdemokratų pirmininkas gina V. Andriukaičio, kuris yra partijos garbės pirmininkas, pasisakymus ir kartoja tuos pačius Andriukaičio „argumentus“: „...jo (Andriukaičio) užduodamas klausimas dėl Astravo AE saugumo yra labai logiškai, nes ar mes pirksime elektrą, ar nepirksime, ji saugesnė tikrai nuo to netaps“. Socialdemokratai Seime yra balsavę už įstatymus, išreiškiančius priešingą poziciją, bet G. Paluckas nėra Seimo narys.

Baltarusija siekia įrodyti, kad Lietuva politizuoja Astravo AE klausimą. Baltarusijos energetikos viceministras Michailas Michadiukas sakė, kad Lietuvos pareiškimai apie planus blokuoti elektrą iš statomos Astravo atominės elektrinės yra politizuoti. Dalyvaudamas Tarptautinės atominės energetikos agentūros generalinės konferencijos 61-oje sesijoje Vienoje jis teigė: „Tai – nieko daugiau, o tik politinis pareiškimas. Tikrame gyvenime, elektros energijos rinkoje, pirkėjas yra teisus, kaip ir bet kurioje kitoje rinkoje. Jie perka tai, kas yra geresnės kokybės arba pigiau“. Taip aiškindamas Baltarusijos pareigūnas akivaizdžiai patvirtino, jog kaip tik ir V. Andriukaitis išsako tokią pačią poziciją, o dar labiau pripažino, kad tas pats eurokomisaras politizuoja savo nuostatą, teigimai pasisakydamas apie kitos šalies atominę elektrinę, tikrai keliančią grėsmę Lietuvai. Juk, kaip teigia Lietuva, Astravo elektrinė netoli Vilniaus yra statoma pažeidžiant tarptautinius saugumo standartus. Ne veltui Vyriausybė prieš dvi savaites patvirtino planą, kaip blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti jos statybos projektą. Bet kai kuriems Lietuvos atstovams tai nė motais...

Gal kas nors iš valdžios galėtų paaiškinti, kaip oficialaus Lietuvos atstovo Europos Komisijoje požiūris gali kirstis su oficialia Lietuvos pozicija? Ir dar. Gaila, kad kaimyninių šalių lobistais tampa net Lietuvos atstovai – todėl jie ir turi didesnę įtaką.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija