„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2017 m. rugsėjo 29 d., Nr. 8 (302)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Užsienio kalbų dauguma europiečių mokosi jau pradinėje mokykloje

Rugsėjo 26-oji jau 16 kartą buvo paminėta kaip Europos kalbų diena. Ši diena, kurią organizavo Europos Taryba ir Europos Sąjunga, įtraukia milijonus žmonių iš visų valstybių narių švęsti kalbų įvairovę bei skatinti kalbų mokymąsi. Europos Sąjungos šalyse net 84 procentai pradinių klasių mokinių mokosi vienos arba daugiau užsienio kalbų. Taip skelbia „Eurostato“ duomenys. Anglų kalba yra laikoma pagrindine užsienio kalba, jos mokosi beveik 17,5 milijono moksleivių. Prancūzų kalba – antra pagal populiarumą. Mokyklose jos mokosi šiek tiek mažiau nei milijonas vaikų. Trečioje vietoje lieka vokiečių kalba, kuriai dėmesį skiria 700 tūkst. pradinukų. Kipre, Liuksemburge, Maltoje ir Austrijoje vienos arba dviejų užsienio kalbų mokosi visi mokiniai. Užsienio kalbos mokomi beveik visi Kroatijos, Ispanijos ir Prancūzijos pradinukai.

O štai Lietuvoje kitos kalbos mokosi apie 70 proc. pradinių klasių mokinių. Kaimyninės šalys – Estija ir Latvija – pagal šį rodiklį lenkia Lietuvą. Estijoje užsienio kalbos mokosi 77 proc. pradinukų, o Latvijoje – beveik 90 proc. Abiejose šalyse didelė dalis mokinių taip pat mokosi ir antros užsienio kalbos (Latvijoje – 15 proc., o Estijoje – 47 proc.), o Lietuvoje tokių mokinių – vos pusė procento. Tokius duomenis skelbia „Eurostatas“.

Mažiausias procentas pradinukų, besimokančių kitų kalbų, yra Portugalijoje ir Belgijoje – tik šiek tiek daugiau nei 30 procentų. Tiesa, Belgijoje yra net trys valstybinės kalbos – olandų, prancūzų ir vokiečių, nors mokantis mokykloje prancūzų ir olandų kalbos laikomos užsienio kalbomis. Maltoje anglų yra oficiali šalies kalba, tačiau statistikoje ji priskiriama užsienio kalbai. Estijos mokyklose, kuriose estų kalba nėra nurodyta kaip pagrindinė, ji irgi laikoma užsienio kalba.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija