„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2018 m. sausio 26 d., Nr. 1 (306)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Davose D. Grybauskaitė siekė atkreipti pasaulio dėmesį į Rusiją

Prestižiniame Pasaulio ekonomikos forume Davose Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė siekė atkreipti pasaulio dėmesį į Rusiją. Jis prasidėjo sausio 23-iąją, savo darbą baigs šiandien, sausio 26-ąją. Tai – jau trečiasis forumas, kuriame dalyvauja D. Grybauskaitė. Davose kasmet susirenka įtakingiausi politikos ir verslo atstovai, tarptautinių korporacijų vadovai, visuomenininkai ir pramonės lyderiai. Šiemet čia susitiko beveik 3 tūkst. politikų, verslo vadovų, mokslininkų ir visuomenės lyderių. Viena pagrindinių forumo temų yra bendros ateities kūrimas susiskaldžiusiame pasaulyje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Davoso forume su pasaulio lyderiais vyksiančiuose susitikimuose pristatė ir aptarė Rytų Europos regiono aktualijas. D. Grybauskaitė atkreipė dėmesį į pernai vykusias Rusijos karines pratybas. Kaip sakė Prezidentūros atstovai, Davosas yra puiki arena pristatyti Lietuvos mąstymą tiek saugumo srityje, tiek mūsų regiono įtaką ir indėlį į visos Europos saugumą ir politiką, galimybė atkreipti dėmesį į tokius klausimus kaip Ukraina ir praėjusiais metais vykusias „Zapad“ pratybas. (Beje, buvęs diplomatas, Kauno Technologijos universiteto Europos instituto direktorius Vygaudas Ušackas kritikavo prezidentę Dalią Grybauskaitę už tai, kad Davoso forume ji buvo numačiusi akcentuoti Rusijos keliamas grėsmes, o ne galimybes investicijoms. Pasak jo, kai Davose susikoncentruoja visas investicijų ir ekspertų potencialas, reikia kalbėti ne apie Rusiją, o apie Lietuvą, kaip apie potencialią valstybę block chain (bendros grandinės ) industrijai, ypač išvystytą ir tebesiplečiantį IT sektorių, užsienio kalbas puikiai mokančią, išsilavinusią darbo jėgą ar nuolat gerinamą investicinę aplinką. Apie Rusiją esą kalbėsimės ES ir NATO komitetuose, Vašingtone, susitikimuose su partneriais, gynybos forumuose, remiant Ukrainos reformas ir kitur. Kaip teigė Ušackas, D. Grybauskaitė daug nuveikė atkreipdama Vakarų dėmesį į V. Putino rėžimo grėsmes, tačiau Davose galime kur kas geriau pristatyti savo šalį.)

Šią savaitę Davose vykstančiame forume prezidentė kartu su Lenkijos ir Ukrainos šalių vadovais dalyvauja sesijoje, skirtoje bendros pasaulio ateities kūrimui. Ji pakviesta į susitikimą, kuriame dalyvauja Europos Komisijos bei Jungtinių Tautų vadovai ir Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas Klausas Švabas (Klaus Schwab). Vietos policija ėmėsi griežtų priemonių, kad apsaugotų 70 politikos lyderių, dalyvavusių forume, tarp jų – JAV prezidentą Donaldą Trumpą ir Vokietijos kanclerę Angelą Merkel. Kairiųjų pažiūrų grupuotėms nebuvo leidžiama protestuoti prieš Pasaulio ekonomikos forumą, nes dėl ekstremalių oro sąlygų bet kokios demonstracijos neįmanomos. Buvo draudžiama protestuoti socialdemokratams, žaliesiems ir kitoms kairės pakraipos politinėms grupėms. Dėl stipraus sniego Davose sutriko traukinių ir automobilių eismas.

Antradienį, pirmąją forumo dieną pasisakė Indijos premjeras Narendra Modis, pareiškęs, kad „globalizacija savo blizgesį praranda“, tačiau naujos prekybą ribojančios sienos nėra tinkamas atsakas.

Trečiadienį forume į pasaulio lyderius kreipėsi Vokietijos ir Prancūzijos vadovai. Angela Merkel ir Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron) kalbose pabrėžė ekonominio atvirumo ir laisvosios prekybos svarbą. Toks tonas, manoma, greičiausiai kontrastuos su šiandien kalbėsiančio Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) kalba, kurioje, kaip spėjama, jis turėtų akcentuoti protekcionistinę „Amerika pirmiausia“ politiką. Šia tema antradienį plačiau kalbėjo Kanados premjeras Džastinas Triudo (Justin Trudeau). Jis sakė, kad Kanada labai stengiasi parodyti savo kaimynei, jog vadinamasis Šiaurės Amerikos šalių laisvosios prekybos susitarimas naudingas tiek pačiai Kanadai, tiek Jungtinėms Valstijoms.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija