„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2018 m. sausio 26 d., Nr. 1 (306)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

JAV federalinė valdžia buvo sustabdžiusi darbą

JAV vyriausybė nuo šeštadienio, pirmųjų prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos metinių dienos, iki antradienio oficialiai buvo uždaryta, nes Kongresas nepasiekė laikino išlaidų susitarimo. Politikai nesugebėjo iki termino pabaigos, sausio 19 d. 24 valandos, susitarti dėl trumpalaikio biudžeto plano. Laikinu JAV vyriausybės darbo sustabdymu laikomas įvykis, kai, Kongresui nepatvirtinus būsimų finansinių metų federalinio biudžeto, nevykdomos neesminės JAV vyriausybės funkcijos, kol už įstatymų leidybą atsakingi politikai susitaria dėl biudžeto. Prezidento Donaldo Trumpo administracija išleido pranešimą, kuriame dėl susidariusios krizės kaltinami demokratai. Trumpalaikį biudžetą priėmė Atstovų Rūmai, bet projektas užstrigo Senate, kur valdantieji respublikonai turi minimalią daugumą – 51 iš 100 vietų. Tam, kad projektas būtų priimtas, reikėjo mažiausiai 60 senatorių pritarimo. Pastebėtina, kad ši krizė JAV politiką ištiko per pirmąsias D. Trumpo inauguracijos metines, kurios suėjo kaip tik sausio 20-ąją. Vyriausybės uždarymą lėmė tai, kad demokratai primygtinai reikalavo, jog būtų išsaugota apsauga nelegaliems imigrantams, į JAV atvykusiems vaikystėje.

Vyriausybės darbo sustabdymas nėra visų federalinių organų vykdomų operacijų nutraukimas – nevykdomos tik tos funkcijos, kurios laikomos neesminėmis. Už jas atsakingi darbuotojai tuo metu išleidžiami atostogų: jie išvyksta namo, be to, atitinkamai sumažinami jų atlyginimai. (Už laiką, kurį nedirbo, vėliau jiems gali būti sumokama.) Už neesmines funkcijas atsakingų darbuotojų pareigos apima darbus, susijusius su rezervatų arba monumentų priežiūra, pasų ir vizų išdavimo procedūromis, vyriausybės internetinių svetainių kuravimu. Vis dėlto dauguma pagrindinių vyriausybės užduočių ir toliau vykdoma, nors darbuotojai už tai gali net negauti atlygio.

Su kariniais reikalais susijusios operacijos laikytinos esminėmis, todėl daugelis su jomis susijusių darbų nesustos. Kariškiai ir toliau dirbs, nors jiems nebus mokami atlyginimai. Siena ir toliau bus saugoma, bet už tai nebus mokama. Vyriausybės tarnybos, užsiimančios su nacionaliniu saugumu susijusių įstatymų vykdymo stebėsena, oro eismo kontrole, taip pat JAV pašto ir kiti biurai ir toliau dirbo.

Kaip informuoja užsienio žiniasklaida, nuo 1981 metų JAV vyriausybės darbas buvo sustabdytas net 12 kartų. Kartais sustabdymas tetrukdavo dieną, bet kartais užsitęsdavo iki 21 dienos. Paskutinį kartą JAV vyriausybės veikla buvo suspenduota 2013 metų spalį – tada neesminės vyriausybės funkcijos buvo sustojusios 16 dienų. JAV federalinei valdžiai atsidūrus netoli uždarymo ribos, Atstovų Rūmai galiausiai sugebėdavo rasti bendrą kalbą bei priimdavo trumpalaikius finansavimo projektus.

Sekmadienį vėlai vakare JAV Senatas vėlgi išsiskirstė nepasiekęs susitarimo dėl vyriausybės veiklos atnaujinimo, respublikonų vadovybei iki pirmadienio vidurdienio atidėjus balsavimą dėl federalinių įstaigų finansavimo. Sprendimas atidėti balsavimą iki pirmadienio vidurdienio reiškė, kad Jungtinės Valstijos naują darbo savaitę pradėjo nedirbant daugumai federalinių įstaigų.

Vis dėlto pirmadienį buvo pasiektas susitarimas – JAV Senato mažumos lyderis, demokratas Čakas Šumeris (Chuckas Schumeris) paskelbė, kad jo partija su respublikonų dauguma susitarė dėl biudžeto projekto, kuris leido baigti tris dienas trukusį vyriausybės veiklos sustabdymą. Susitarimu JAV federalinės vyriausybės darbo finansavimas pratęsiamas artimiausias tris savaites – iki vasario 8 dienos. Tai leido atnaujinti valstybinių įstaigų darbą, pristabdytą naktį į šeštadienį. Tam, kad būtų priimtas vyriausybės biudžeto projektas, finansuojantis valdžios veiklą iki vasario 8 dienos, Senate reikėjo surinkti 60 iš 100 balsų. Rezoliucija dėl įstatymo projekto priėmimo surinko 81 balsą, prieš pasisakė 18 senatorių, o Atstovų Rūmuose buvo surinkta 266 balsai, prieš pasisakė 150. Demokratų partijos lyderiai sutiko palaikyti įstatymo projektą. Mainais už biudžeto rėmimą, respublikonai sutiko atsižvelgti į demokratų argumentus dėl į JAV vaikystėje nelegaliai atvykusių imigrantų. JAV prezidentas Donaldas Trampas pasirašė įstatymo projektą po to, kai dokumentui pritarė abieji Kongreso rūmai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija