„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2018 m. kovo 30 d., Nr. 3 (308)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Lenkijos ir JAV sutartis dėl „Patriot“ raketų įsigijimo

Lenkija pasirašė kompensavimo sutartį su JAV, o vėliau šį mėnesį bus pasirašytas galutinis susitarimas dėl didelio nuotolio oro erdvės gynybos sistemos „Patriot“ įsigijimo iš savo NATO sąjungininkės. 10 metų galiosianti kompensavimo programa yra paskutinis žingsnis prieš „Patriot“ raketų pardavimą. Sutartyje numatyta, kad JAV investicijos Lenkijoje padės kompensuoti išlaidas šiam pirkiniui. Galutinis susitarimas su Vašingtonu turėjo būti pasirašytas užvakar, kovo 28-ąją. Lenkija už dvi „Patriot“ baterijas ir apie 200 raketų „žemė–oras“ turėtų sumokėti 1–1,3 mlrd. eurų.

Kompensavimo susitarimų su „Raytheon International“ ir „Lockheed Martin Global“ vertė atitinkamai yra 53 ir 172 mln. eurų.

JAV Valstybės departamentas lapkritį nurodė pranešęs Kongresui, kad pritaria 10,5 mlrd. dolerių (8,9 mlrd. eurų) vertės sandoriui. Tai bus pirmoji Lenkijos įsigyta moderni priešraketinės gynybos sistema. Praėjusių metų liepą Vašingtonas ir Varšuva pasirašė memorandumą, pagal kurį ginkluotės pristatymas turėtų prasidėti 2022-aisiais, o sistema pradėtų veikti metais vėliau. Vašingtonas taip pat sutiko, kad JAV ir Izraelio gamybos raketos „SkyCeptor“, kurios tebėra tobulinamos ir veikiausiai bus pigesnės, būtų įtrauktos į susitarimą su Lenkija antrajame jo etape. Visa ši ginkluotė turėtų apsaugoti ir Lietuvą bei kitas Baltijos šalis. „Patriot“ yra mobilios didelio nuotolio priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemos, gaminamos kompanijos „Raytheon“. Jos skirtos sustabdyti taktines balistines raketas, žemai skriejančias sparnuotąsias raketas ir orlaivius.

Tai, jog Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje NATO dislokavo kuklias gynybines pajėgas, vos po daugiašalį batalioną kiekvienoje šalyje, kai Rusija prie Baltijos šalių sutelkė bent dešimt kartų didesnes pajėgas, netrukdo Kremliui reikšti savo nepasitenkinimo ir kalbėti apie „atsakomąsias priemones“, pavyzdžiui, balistines raketas „Iskander“, naujus modernia ginkluote ir technika aprūpintus dalinius Vakarų karinėje apygardoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija