„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2018 m. gegužės 25 d., Nr. 5 (310)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno



ARCHYVAS

2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai
2015 metai
2016 metai
2017 metai
2018 metai

 

JAV prezidentas padėtį valdo

Kan. dr. Robertas PUKENIS

Prieš mėnesį (2018 04 27, Nr. 4) spausdintame tekste „Kaip sekasi JAV prezidentui?“ bandėme apibūdinti JAV prezidento Donaldo Trampo (Donal Trump) užsienio politiką. Žinau ir apie visai kitokius kitų komentatorių vertinimus. Ypač gerbiu Arkadijaus Vinokuro nuomonę apie D. Trampą, ji yra itin neigiama. Tačiau man, kaip dvasininkui, tinka kiekviename žmoguje pirmiausia pastebėti gėrio pradą, tad ir pradėjau rašyti apie teigiamus bruožus, kurių paneigti neįmanoma. Daugelis kritikuoja dabartinį JAV prezidentą dėl jo laikysenos ir retorikos, bet pažiūrėkime, kaip ji pasikeitė Šiaurės Korėjos vadovui Kim Čen Unui (Kim Jong-Un)  pareiškus norą derėtis. Nors abejotinas tas noras, nes jau turbūt trečias kartas, kai Šiaurės Korėjos vadai pavojaus atveju ima manevruoti.


JAV ambasados atidarymas Jeruzalėje

Gegužės 14-ąją iškilmingai atidaryta Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Jeruzalėje. Perkelta iš Tel Avivo JAV ambasada laikinai veiks jau esančio konsulato pastate, o į nuolatinį pastatą persikels kitais metais. Jeruzalėje dirbs tik apie 50 žmonių, kiti laikinai liks Tel Avive, o ambasadorius kursuos tarp dviejų miestų.

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) apie ginčytiną sprendimą perkelti ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę paskelbė gruodį. Tai ne tik sukėlė smarkius protestus arabų pasaulyje, pirmiausia tarp palestiniečių, bet ir privertė nerimauti dalį artimiausių Vašingtono sąjungininkų.

Prieš ambasados atidarymo ceremoniją Izraelio policija ir kariuomenė ėmėsi didelio masto saugumo priemonių. Aplink ambasadą ir gretimuose kvartaluose buvo sutelkta apie tūkstantis policininkų, o prie sienos su Gazos Ruožu ir okupuotame Vakarų Krante budinčių karių skaičius padidintas beveik dvigubai. Atidarymo ceremonijoje dalyvavo 800 svečių, atvyko JAV iždo sekretorius Stivenas Mnučinas (Steven Mnuchin), prezidento duktė Ivanka Tramp su vyru ir D. Trampo patarėju Džaredu Kušneriu (Jared Kushner). Tarp svečių buvo ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu su žmona Sara.


Dezinformacijos labirintuose

Žydų žudynės vėl perkeltos į Lietuvą

Irena Tumavičiūtė

Filmo „Pasaulio teisuoliai“
kūrėjas Dominykas Kubilius

Prieš gerą dešimtmetį buvau pradėjusi skelbti, kaip Lietuva šmeižiama panaudojant su Lietuva nesusijusias nuotraukas ar net klastotes. Paskui numojau ranka, nes tas šmeižimas (netyčia ar tyčia) vyksta nuolat, permanentiškai. Kaip matysite iš straipsnio, nelabai kas reagavo. Bet kai pamačiau, kiek filme „Pasaulio teisuoliai“ prifarširuota šiurpių su Lietuva nesusijusių vaizdų, nebegalėjau tylėti.

Kad Lietuvos televizijų kanalų laidose, ypač kalbant apie įvykius nacionalsocialistinės Vokietijos okupuotoje Lietuvoje, ekranus „puošia“ nieko bendro su Lietuva neturinčios nuotraukos, jau yra įprastas dalykas. Panaši padėtis ir kai kuriose interneto svetainėse.

Prieš 10 metų „Lietuvos aide“ šių eilučių autorė paskelbė, kaip vienoje LRT „Amžininkų“ laidoje su Latvija susijusios nuotraukos šmėžuoja kalbant apie Lietuvos žydų žudynes, o dvi iš tų nuotraukų – (šiandien jau žinoma, jog jos abi buvo fotomontažas. – I. T.) buvęs Jad Vašem direktorius Y. Aradas knygoje „The Partisan“ siejo su Švenčionimis. Autorė pelnė ypatingą „garbę“ (defendinghistory – straipsnis, be iliustracijų, buvo paskelbtas anglų kalba, o Algirdo Pilvelio redaguojamas laikraštis buvo išvadintas antisemitiniu, (autoriams tarsi nežinant, kad Algirdo Pilvelio mama buvo žydė – I. T.). Vis dėlto paskelbtos iliustracijos davė teigiamų rezultatų – į rusų kalbą išverstoje minėtoje knygoje, kurios vienas skyrius skirtas autoriaus siautėjimui Lietuvą okupavusių enkavedistų gretose, tų iliustracijų neliko.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija