"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (27)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Krikščioniškų šeimų užduotis - formuoti visuomenės ateitį

Kai jau buvo rašyta „XXI amžiuje“, sausio antroje pusėje Filipinų sostinėje Maniloje vyko ketvirtasis Pasaulio šeimų susitikimas, kuriame šeima buvo apibūdinama kaip Geroji Naujiena trečiajam krikščionybės tūkstantmečiui. Baigiamuosiuose susitikimo renginiuose - maldos budėjime ir uždarymo šv. Mišiose dalyvavo apie milijoną tikinčiųjų. Tiesioginiu televizijos ryšiu kreipdamasis į susitikimo dalyvius Šventasis Tėvas kvietė krikščionių šeimas su visiško atsidavimo ir tarpusavio meilės gyvenimu, atsivėrimu vaikams liudyti tiesą apie šeimą, kaip naujos kartos ugdytoją ir „namų Bažnyčią“, lemiančią visuomenės dabartį ir ateitį.
Tarp susitikimo Maniloje dalyvių, kalbėjusių apie krikščioniškos šeimos misiją, buvo žinoma Paryžiaus sutuoktinių pora Žanas Mari ir Anuka Mejeriai, kurie yra Popiežiškosios šeimos tarybos nariai. Ž.Mejeris, filosofijos profesorius, jau seniai gilinasi į šeimos identiteto stiprinimo ir jos auklėjimo problemas. A.Mejer yra lingvistikos dėstytoja ir duktė žymaus prancūzų genetiko Žerano Ležono, kuris buvo pirmasis Popiežiškosios gyvybės akademijos prezidentas. Mejeriai turi septynis vaikus, kurių amžius nuo 13 iki 26 metų. Dabarties gyvenimo ypatumus ši sutuoktinių pora aptarė ir sausio mėnesį duotame interviu katalikiškai žinių agentūrai „Zenit“.


Sausis kauniečius pradžiugino trynukais

Dvidešimt aštuonerių metų Gitana Baužienė prie vieno iš trijų savo vaikelių

Jau pats pirmasis naujųjų metų mėnuo kauniečius pradžiugino trynukais. Kauno medicinos universiteto (KMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikoje sausio 15 dieną gimę trynukai - dvi mergaitės ir berniukas - svėrė atitinkamai 2,4 kg, 2,47 kg ir 2,63 kg.
Dvidešimt aštuonerių metų naujagimių mamai Gitanai Baužienei buvo atlikta Cezario pjūvio operacija. Motina ir kūdikiai jaučiasi gerai. Du mažesnieji buvo paguldyti inkubatoriuje, o didžiausias vaikelis - berniukas - iškart paguldytas į lovytę. Mama džiaugiasi savo trynukais ir mielai sutiko, kad apie tai būtų viešai paskelbta.
Trynukų susilaukusioje šeimoje jau auga du berniukai - devynerių ir šešerių metų. Taigi dabar šeimoje bus penki vaikai.
2002 metais Kaune trynukų susilaukė keturios šeimos. Dvi iš jų nesutiko, kad apie tai būtų skelbiama.
Pirmieji trynukai 2002 metais Kauno medicinos universiteto klinikose taip pat gimė sausio mėnesį.


Ispanijos karaliaus vaikaitis pakrikštytas Jordano upės vandeniu

Ispanijos princesė Kristina su sūnumi Migeliu per krikšto ceremoniją. Naujagimį pakrikštijo kardinolas Antonijas Marija Roukas Varela. Kairėje - Ispanijos sosto įpėdinis princas Felipė, Migelio krikštatėvis

Ispanijos karaliaus Chuano Karloso penktasis vaikaitis, gimęs prieš aštuonias savaites, buvo pakrikštytas Migeliu de Todosu los Santosu. Ceremonija įvyko Madride, sode prie Sarsuelos rūmų koplyčios. Migelio tėvai - princesė Kristina ir buvęs rankininkas profesionalas Inakis Urdangarinas. Tarp pretendentų į Ispanijos sostą jis užima aštuntąją vietą. Berniuko krikštatėviai buvo sosto įpėdinis Felipė ir I.Urdangarino sesuo Lusija. Pagal seną Ispanijos karališkosios šeimos tradiciją naujagimis buvo pakrikštytas Jordano upės vandeniu.


Protesto akcijomis ir pamaldomis JAV paminėtas aborto legalizavimo 30-metis

Vyskupas Viljamas Veigandas nurodė abortus remiančiam Kalifornijos gubernatoriui susilaikyti nuo Komunijos priėmimo

Kaip ir kasmet, įvairiais protesto renginiais, demonstracijomis ir pamaldomis už negimusius kūdikius sausio 22 dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo paminėta sukaktis, kai 1973 metais Aukščiausiojo Teismo sprendimu šalyje buvo įteisinti abortai. Kaip rašė amerikiečių spauda, pagrindinėje kasmet rengiamoje manifestacijoje - „Žygyje už gyvybę“ („March for Life“) JAV sostinės Vašingtono gatvėmis - dalyvavo apie 400 tūkst. žmonių. Šiemet, minint jau 30-ąsias aborto legalizavimo metines, šio žygio tema buvo: „Žodžiais ir darbais patvirtinti kiekvienos žmogiškosios gyvybės šventumą“.
Gausūs akcijos dalyviai savo kalbose pažymėjo, kad per pastaruosius tris dešimtmečius dėl abortų amerikiečiai prarado 35 mln. kūdikių, tai yra trečdalį kartos! Ši didžiulė ir skaudi netektis buvo lyginama su Antrojo pasaulinio karo, Hirosimos atominio bombardavimo ar 2001 m. rugsėjo 11-osios teroristinio išpuolio Niujorke aukomis, o abortų šalininkų teiginiai - su kupinomis neapykantos rasistų, nacių ir komunistų ideologų nuostatomis dėl juodaodžių, žydų ar „klasinių priešų“. Daugelis demonstrantų grupių, vadovaujamos kunigų, kalbėjo rožinio maldą. Kai kuriuose prieš abortą protestuojančių jaunų žmonių plakatuose buvo įrašyta: „Kodėl buvimas savo motinos įsčiose yra nusikaltimas, už kurį baudžiama mirtimi?“ bei „Yra neteisinga nuspręsti, jog tavo pradėtas kūdikis turi mirti, kad tu galėtum gyventi kaip nori. Motina Teresė“.


Lyčių pusiausvyra Indijoje trinka - daugelis nenori mergaičių

Neseniai kanalizaciją valę vieno Indijos šiaurės miesto darbininkai rado po aborto išmestus du negyvus moteriškos lyties vaisius - šis kraupus įvykis atspindi šalyje vis labiau didėjantį lyčių disbalansą. Tame pačiame Radžastano valstijos Alvaro mieste, nuo minėto įvykio prabėgus dar kelioms savaitėms, rastas maišas su keliolika negyvų mergaičių: ir vaisių, ir kūdikių. Policija spėja, jog jos išmestos iš gretimų kūdikių namų. Šie radiniai patvirtina, jog Indijoje tėvai labiau nori berniukų negu mergaičių, o pinigams godūs gydytojai, apsiginklavę ultragarso technika, tuo naudojasi. Rezultatas - iškreiptas lyčių santykis, tai yra, berniukų šioje milijardą gyventojų turinčioje šalyje jau gerokai daugiau negu mergaičių.
“Tai bedieviškas tradicijų ir technologijų aljansas, nors zondavimas ultragarsu nebuvo išrastas lyčių atrankai. Godiems daktarams tai tapo greitu būdu užsidirbti pinigų”, - piktinasi demografas Ašišas Bosė.
2001 metų surašymo duomenimis, iki šešerių metų amžiaus grupėje 1000 berniukų tenka 927 mergaitės - toks yra bendras šalies vidurkis. Kai kuriose valstijose skirtumas yra žymiai didesnis. Štai šiaurinėje Pandžabo valstijoje 1000 berniukų tenka 793 mergaitės; prieš dešimt metų - 875 mergaitės.
Pasaulinis vidurkis kitoks - 1000 vyrų tenka 1005 moterys. Tuo tarpu Indijoje moteriškos lyties kūdikių naikinimas tapo tiesiog tradicija - mergaitės nuodijamos, dusinamos, skandinamos, paliekamos, kad numirtų.


Nebetylėti

Žmonės, kažkada susidūrę su prievarta, savo atsaką į šį reiškinį apibūdina taip: „Nebetylėti“. Galbūt kažkam mūsų visuomenėje pasirodys neįtikėtina, bet, pažymint 30-ąsias aborto legalizavimo metines, teismui bylomis Roe prieš Veidą ir Dau prieš Boltoną pripažinus šią vaikžudystę teisėta veika, vis daugiau moterų, patyrusių abortus, vienijasi į draugijas, vadovaudamosi šūkiu „Nebetylėti“. Ir šios draugijos - jokiu būdu ne kokie slapti pogrindiniai sambūriai, užsiimantys su tiesa gerokai prasilenkiančios propagandos skleidimu, o teisėtos, federalinės valdžios globojamos klinikos.
Šios moterys nemano esančios išsilaisvinusios, sustiprėjusios ar įgijusios garbės dėl to, kad joms kažkada teko patirti abortą. Priešingai - jos jaučiasi įkalintos, susilpnintos ir sužeistos. Kaip įprasta tokiais atvejais, jos buvo pasotintos melagingais pažadais. Joms buvo pasakyta, kad ši procedūra išspręs jų problemas. Tačiau taip neatsitiko ir ankstesnės bėdos nublanko prieš poabortinio sindromo atvertas fizines ir psichologines žaizdas.
Ką šiandien šios moterys daro kitaip, nei darė pastaruosius 30 metų? Sausio 22-ąją suėjo lygiai 30 metų tos dienos, kai buvo legalizuoti abortai. Taigi šios moterys rinkosi prie Kapitolijaus pastato Vašingtone, būrėsi į viešus sambūrius didesniuose Amerikos miestuose, stovėdamos ant Aukščiausiojo Teismo laiptų laikė iškėlusios plakatus su užrašu: „Aš gailiuosi savo aborto“. Šią kampaniją parėmė nacionalinė „Vyskupų už gyvybę“ organizacija, Teisingumo fondas ir „Kunigai už gyvybę“.
Paklausite: kam visa tai? Jei abortas yra tokia skausminga ir traumuojanti patirtis, tai kodėl reikėtų siekti viešumos?


Ukrainoje pirmąkart per dešimt metų padidėjo gimstamumas

Praėjusiais metais Ukrainoje pirmąkart per dešimtmetį padidėjo gimstamumas. Ukrainos teisingumo ministerijos duomenimis, praėjusiais metais, palyginti su 2001-aisiais, gimstamumo lygis šalyje pakilo 3 procentais. Jis šioje buvusioje Sovietų Sąjungos respublikoje nuolat krito nuo pat 1987 metų.
Naujagimių skaičius ypač padidėjo santykinai turtingose Ukrainos sostinės Kijevo ir pramoninių rytinių regionų šeimose. 2002 metais populiariausias mergaičių vardas buvo Sofija, o tarp berniukų vardų pirmavo Glebas.
Nors praėjusiais metais gimstamumas šalyje ir padidėjo iki 392 tūkst., jis tebuvo kur kas mažesnis už 755 tūkst. siekusį mirčių skaičių.
XX amžiuje Ukrainos demografinei padėčiai pakenkė du pasauliniai karai, ketveri bado metai, komunistų vykdytas masinis valymas, pilietinis karas bei sunkūs nacių okupacijos metai.


Eurazijos šalys siekia perprasti ekonominį AIDS poveikį

Įsivaizduokite AIDS epidemiją, kuri sumažintų prognozuojamas Kinijos ir Indijos gamybos apimtis trečdaliu. Pasak JAV demografo Nikolo Eberstato, tai gana optimistinis scenarijus, nes, išsipildžius niūriausioms prognozėms, ekonominiai padariniai būtų kur kas dramatiškesni.
Ekspertų teigimu, AIDS sukelianti ŽIV infekcija dviejose daugiausia gyventojų turinčiose pasaulio valstybėse pasiekė beveik kritinį lygį. Dėl lėtos vyriausybių reakcijos tokia padėtis gali baigtis milžiniška žmonių tragedija ir didžiuliais ekonominiais nuostoliais.
“Visiškai akivaizdu, kad AIDS nėra Aziją aplenkusi problema“, - sakė Azijos vystymo banko (AVB) Manilos skyriaus vyriausiasis ekonomistas Indus Bušanas. Jo nuomone, vyriausybėms nereikėtų manyti, kad joms pavyks išvengti ekonominių nuostolių, nepasekus Tailando ir Kambodžos pavyzdžiu ir nesiėmus neatidėliotinų priemonių sustabdyti ligos plitimą.


Belgija - antra valstybė, legalizavusi homoseksualų santuokas

Belgija tapo antrąja pasaulio šalimi po Nyderlandų, legalizavusia tos pačios lyties asmenų santuokas.
Žemieji parlamento rūmai 91 balsais už, 22 prieš balsavo už įstatymo projektą, kuriuo homoseksualų poroms buvo suteiktas toks pats teisinis statusas, kaip ir heteroseksualams. Devyni parlamento nariai balsuodami susilaikė. Tačiau kai kurie politikai kritikavo naująjį įstatymą, sakydami, kad juo einama nepakankamai toli, nes homoseksualams neleidžiama įsivaikinti vaikų.


Didžiausia gyvenimo klaida

Mano viena gera draugė susipažino diskotekoje su vaikinu. Jam - 18, jai - 16 metų. Tai buvo vasarą, liepos mėnesį. Dainius Eglei labai patiko. Jis iš diskotekos ją palydėjo namo ir paklausė, ar atsisveikindamas gali ją pabučiuoti. Kadangi Eglei Dainius labai patiko, ji ir sutiko. Tai buvo jos pirmas bučinys ir, be abejo, pirmas vaikinas, kuris ja susižavėjo, o gal tik norėjo pasinaudoti jos naivumu, skaistumu ir patiklumu. Eglė paliko jam savo telefono numerį ir paprašė, kad paskambintų rytoj. Aš nežinau, kokie buvo jo kėslai, ar tikrai jis norėjo su ja rimtai draugauti. Rytojaus dieną Dainius paskambino Eglei ir atėjo pas ją į svečius. Dainius tikrai labai maloniai elgėsi tiek su ja, tiek su Eglės šeimos nariais. Pirmą kartą užėjęs pas ją, atnešė Eglei šokoladą. Kadangi Dainius jai labai patiko, ji pasijuto lyg devintame danguje. Toks jo dėmesys truko tik savaitę. Paskui Dainius pasidarė kažkoks keistas ir neįdomus. Galiausiai jis Eglei pareiškė savo principus. Ji juo patikėjo ir sutiko draugauti. Po mėnesio jis pakvietė Eglę pas draugą į gimtadienį. Ji sutiko. Ir tą vakarą Dainius jos paklausė, ar ji skaisti. Ši atsakė, jog skaisti. Tuomet jis panoro, kad ji jam atsiduotų, arba ją paliks. Ji, nenorėdama jo prarasti, atsidavė, tačiau jis vis tiek ją paliko.


Nuodėmė

Alma mokėsi aukštojoje mokykloje. Mokslai jau buvo įpusėti, kai vieną vakarą šokiuose susipažino su Algiu. Jis taip pat siekė aukštųjų mokslų, tik kitos specialybės.
Labai greitai prabėgo beveik metai nuo jų pažinties, ir vieną vakarą, atėjus Algiui, Alma pasakė: „Aš laukiu kūdikio, tu būsi jo tėvas“. Vietoj meilių žodžių tą kartą Alma išgirdo žodžius, kuriuos jos kūdikio tėvas pasakė net negalvodamas: „Dabar tavęs aš vesti negaliu, man reikia baigti mokslus. Daryk, kaip ir kitos – susitvarkyk, nutrauk nėštumą“.


Paukščiai ir žmonės

Knygoje „Karaliaus Saliamono žiedas“ (K.Z.Lorencas. Vilnius, 1981, p.189) yra labai gražiai parašyta apie paukščių - kuosų ištikimybę.
Kuosos susižada pirmąjį savo gyvenimo pavasarį, tačiau subręsta tik po dvylikos mėnesių, taigi paprastai sužadėtuvės trunka metus. „Susižadėjusi pora sudaro patikimą tarpusavio gynybos sąjungą - abu partneriai ištikimai palaiko vienas kitą. Radęs kokį skanėstą, patinėlis neša jį savo nuotakai“.


Neišnešiotų kūdikių psichikos problemos nyksta iki aštuonerių metų

Neišnešioti naujagimiai, ypač jei jų svoris mažas, blogiau mokosi, turi kitų psichikos problemų, tačiau augant jų būklė gerėja ir nuo aštuonerių metų amžiaus susilygina su normaliu laiku gimusiaisiais. Deja, neatsigauna tie naujagimiai, kurių smegenys kraujuoja, kuriems diagnozuota intraventrikulinė hemoragija (kraujavimas, plyšus kraujo kapiliarams smegenų skilveliuose) ir kuriems dėl to atsiranda centrinės nervų sistemos negalavimų. Kuo mažesnio svorio yra neišnešiotas naujagimis, tuo dažniau pasitaiko šių blogybių.


Geri santykiai su motina apsaugo paauglius nuo polinkio į alkoholizmą

Geri santykiai su motina gali apsaugoti paauglius nuo polinkio į alkoholizmą. Tai parodė tarptautinė studija, kurią atliko Šveicarijos žinyba, užsiimanti alkoholio ir narkotikų problemomis (SFA). Studijos metu Vokietijoje, Airijoje, Nyderlanduose, Anglijoje ir Italijoje buvo apklausta keturi tūkstančiai moksleivių nuo 14 iki 15 metų amžiaus. "Šeimyninių santykių kokybė, o ypač abipusis pasitikėjimas tarp jaunuolių ir jų motinų didina sveiko gyvenimo be alkoholio ir narkotikų šansus", - rašo SFA.


Pagimdyti berniuką - sunkiau nei mergaitę

Gimdyti berniukus sunkiau nei mergaites. Šią liaudies išmintį dabar patvirtino ir mokslinė studija. Airijos mokslininkai nustatė, kad berniukų gimdymas trunka vidutiniškai 6 valandas ir 16 minučių, - tai yra, 24 minutėmis ilgiau nei mergaičių. Be to, berniukai beveik pusantro karto dažniau pasaulio šviesą išvysta po Cezario pjūvio operacijų. Sūnus gimdančios motinos taip pat dažniau reikalauja skausmą mažinančios epiduralinės nejautros nei dukrų besilaukiančios moterys. Apie tai rašoma specializuotame žurnale “British Medical Journal”.


Vieno iš tėvų auginami vaikai dažniau linkę žudytis

Nepilnose šeimose augantys vaikai turi daugiau psichikos problemų, linkę piktnaudžiauti alkoholiu ir dažniau žudytis negu pilnų šeimų vaikai.
Švedijos mokslininkai tyrinėjo 65 tūkstančių vaikų iš nepilnų šeimų mirčių ir ligų statistiką. Gautus rezultatus jie lygino su 920 tūkstančių normaliose šeimose augusių vaikų duomenimis. Atskyrę socialinius ir kitus veiksnius, jie nustatė, kad vieno iš tėvų auginami vaikai dvigubai dažniau serga psichikos ligomis. Jie dukart dažniau mėgina žudytis, kenčia nuo ligų, susijusių su alkoholio vartojimu, ir dažniau nusižudo. Ir polinkis į narkotikus vaikystėje jų yra didesnis: mergaičių - tris kartus, berniukų - keturis kartus negu pilnose šeimose augančių vaikų.


Mėgintuvėlyje pradėti vaikai dažniau sirgs vėžiu

Vienas po kito pasirodę du mokslo darbai rodo, kad tarp apvaisinimo mėgintuvėlyje ir vėžio esama ryšio. Nyderlandų tyrinėtojai nustatė, kad mėgintuvėlyje užmegztų vaikų tikimybė susirgti akies vėžiu yra net septynis kartus didesnė negu įprastu būdu atsiradusiai gyvybei. Tiesa, patys straipsnio žurnale “Lancet” autoriai sako, kad jų tyrimo rezultatai tėra tik pirminiai, išvadas daryti būtų per anksti. Tačiau prieš savaitę pasirodė panašus britų mokslininkų darbas - šie nustatė ryšį tarp apvaisinimo mėgintuvėlyje ir inkstų vėžio.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija