"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. kovo 21 d., Nr. 3 (28)

PRIEDAI











ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai

Visas gyvenimas – kaip ištisas budėjimas

Gydytojai anesteziologei reanimatologei Eugenijai Didžbalienei nesvarbu, kad buvę pacientai dažnai net nežino ją buvus prie jų lemtingu momentu, didžiausias pasitenkinimas - kad jiems padėjo pasveikti

Vilkaviškio ligoninės anesteziologe reanimatologe Eugenija Didžbalienė dirba jau aštuoniolika metų. Šią švelnią, ramią gydytoją ligoniai dažnai pavadina slaugytoja, nes savo paprastumu ir dėmesiu ji labiau panaši į gailestingąją seserį. Ji tokia iš prigimties. Užaugusi gausioje dorų suvalkiečių šeimoje – vyriausia dukra iš dešimties vaikų, – savo kasdienį gyvenimą ir darbą grindžia krikščioniška samprata. Randa laiko pabendrauti Katalikių moterų draugijoje, nes yra pirmininkės pavaduotoja. Dekanato šeimos centre sužadėtiniams skaito paskaitas natūralaus šeimos planavimo ir gyvybės išsaugojimo tema. Prisipažįsta šiek tiek apgailestaujanti, kad jos darnioje šeimoje auga tik du vaikai. Tačiau ir ji, ir jos šeimyna neapleidžia sekmadienių ir šventadienių šv. Mišių. Eugenija pernai išklausė Tikėjimo ir gyvenimo instituto kursą, įsitraukusi į parapijos “Atgaivink” programą, savo sielą praskaidrina maldos grupelėje.
Kai gydytojos kabinete prisėdome prie kavos puodelio pokalbiui apie darbo ir gyvenimo kasdienybę, už lango pasigirdo greitosios pagalbos mašinos pyptelėjimas. Gydytoja žvilgtelėjo pro langą, pro kurį matyti ligonių priėmimo skyrius, ir įsitikino, jog jos pagalbos dar nereikia. Bet atsiprašė, kad mūsų pokalbis bet kuriuo momentu gali būti nutrauktas, jei kažkam prireiks jos pagalbos.


Italijoje trynukus pagimdė 52 metų moteris, o 58 metų izraelietė susilaukė dvynukų

Italijoje trynukus pagimdžiusi 52 metų Antoneta Melonė

Italijoje trynukus pagimdė 52 metų moteris. Pranešama, kad ji pastojo natūraliu būdu. Šalies medikai teigia nežinantys atvejo, kad trynukai būtų pagimdyti tokio amžiaus gimdyvės.
Du berniukai ir mergaitė pasaulio šviesą išvydo Neapolio ligoninėje. 33 nėštumo savaitę gimę kūdikiai, ligoninės duomenimis, sveria nuo 1100 iki 1700 gramų ir jaučiasi gerai. Jų motina Antoneta Melonė tvirtina nesigydžiusi nuo nevaisingumo ir nepastojusi dirbtiniu būdu. “Mano pusseserė taip pat pagimdė vaiką būdama 50-ies”, - pasakojo ji.
Vokietijos medikai skeptiškai vertina moters duomenis ir mano, kad ji vis dėlto buvo gydoma hormonais ir kad tai nebuvo spontaniškas nėštumas.


Svarstymai apie naujas demografines tendencijas ir jų pasekmes

Mažiausiai išvystytose šalyse gimstamumas sumažėjo nuo šešių iki beveik trijų vaikų vienai moteriai

Prieš metus, 2002-ųjų kovo viduryje, Niujorke į konferenciją susirinkę Jungtinių Tautų Organizacijos demografijos ekspertai pirmą kartą paskelbė, kaip tuomet atrodė, sensacingas išvadas: „demografinis sprogimas“ pasibaigė, beveik visose pasaulio šalyse gimstamumas artėja (arba jau pasiekė) tą ribą - du vaikai šeimai - kada gyventojų skaičius tampa stabilus arba artimoje ateityje pradės netgi mažėti.
Daugumoje išsivysčiusių Vakarų šalių ši tendencija jau buvo seniai žinoma: pavyzdžiui, Vokietijoje jau beveik tris dešimtmečius žmonių kasmet gimsta mažiau nei miršta. Tačiau, kaip teigiama ekspertų išvadose, pastaraisiais dešimtmečiais ir besivystančiose, vadinamojo trečiojo pasaulio šalyse (Indijoje, Indonezijoje, Brazilijoje, Meksikoje, Filipinuose) gimstamumas krito dramatiškai. „Nuo 1965 metų, pavyzdžiui, mažiausiai išvystytuose planetos regionuose gimstamumas sumažėjo nuo šešių iki beveik trijų vaikų vienai moteriai, - rašoma JT ekspertų išvadose. - Todėl iki XXI amžiaus vidurio daugelyje besivystančių šalių teks mažiau nei 2,1 vaiko vidutiniškai vienai moteriai, kas yra reikalinga tėvų kartai atstatyti“.


Apsispręsti dėl aborto padeda internetas

„Visą savo gyvenimą pasisakiau už lengviausią išeitį, kol kai kas neparodė man jūsų tinklapio. Visų pirma mane apėmė šokas ir neapsakomas šleikštulys, po to - silpnumas. Dieve, kaip galėjo taip atsitikti, kad visą gyvenimą ėjau klaidingu keliu? Juk iš tiesų aš nemaniau žudanti kūdikį. Aš tikėjau, kad mano pirmojo trijų mėnesių nėštumo abortas buvo sklandus ir paprastas dalykas. Šiandien Dievas man atvėrė akis ir nušvietė protą. Ir anksčiau pamąstydavau apie savo poelgį, tačiau niekuomet nemaniau esant jį blogą, kol nepamačiau šių nuotraukų“.
Aš visuomet buvau tikras, kad nuotraukų, kuriose užfiksuoti aborto nužudytų kūdikėlių likučiai, rodymas nereikalauja papildomų įtikinėjimų, kad abortas yra žiaurus nusikaltimas. Būtent todėl visai neseniai „Kunigų už gyvybę“ internetinį puslapį papildė nauja tokių nuotraukų ekspozicija. (Svetainės adresas: www.priestsforlife.org/images) Norėčiau pabrėžti, kad, nepaisant to, jog mūsų tinklapyje galima rasti tūkstančius lapų spausdintos medžiagos, šimtus valandų garso įrašų, niekas žmonėms nepadarė tokios įtakos kaip nuotraukos. Jokio puslapio „Kunigai už gyvybę“ veikla susidomėję internautai neaplanko dažniau nei šio. Dažnai gauname šią fotografijų rubriką lydinčių elektroninių laiškų, kaip antai: „Man dvidešimt penkeri, esu baltaodė iš viduriniosios klasės amerikiečių šeimos. Gyvenu Niujorke. Prieš pamatydama šias nuotraukas, 100 proc. būčiau pasisakiusi už abortą, kaip priimtiną išeitį… Tačiau dabar turiu nuoširdžiai prisipažinti, kad mano nuomonė visiškai pasikeitė“.


Užfiksuotas žemiausias gimstamumo rodiklis

Nuo 1990 metų pradėjęs mažėti gimstamumas pernai pasiekė žemiausią rodiklį - tūkstančiui gyventojų teko 8,7 gimusiųjų. 2001 metais tūkstančiui gyventojų teko 9,1 gimusiųjų.
Pernai gimė 30,1 tūkst. kūdikių, arba 1,4 tūkst. mažiau nei užpernai ir 26,7 tūkst. mažiau negu 1990 metais.


Nėščios moterys, geriančios daug kavos, labiau rizikuoja pagimdyti negyvą kūdikį

Nėščioms moterims, kurios per dieną išgeria po aštuonis puodelius kavos ar daugiau, gresia dvigubai didesnė tikimybė pagimdyti negyvą kūdikį negu kitoms nėščiosioms, paskelbė Danijos mokslininkai.
Vienas ar du puodeliai kavos per dieną nedaro jokio neigiamo poveikio, tačiau, kavos vartojant daugiau, atitinkamai didėja ir negyvo naujagimio rizika, teigia Orhuso universitetinės ligoninės mokslininkai. “Mes nustatėme, kad per dieną išgeriant nuo keturių iki septynių puodelių kavos, tikimybė pagimdyti negyvą kūdikį padidėja apie 80 proc., o jeigu puodelių skaičius siekia aštuonis ar daugiau, rizika išauga daugiau kaip dvigubai”, - per interviu pasakė ligoninės pediatrė Kristin Visborg. Tokią išvadą ji padarė, išnagrinėjusi per 18 tūkst. anketų apie ankstesnes ligas, rūkymą, kavos ir alkoholio vartojimą, kurias moterys užpildė ligoninėje prieš gimdymą. K.Visborg ir jos kolegos nenustatė ryšio tarp kavos ir kūdikių mirties pirmaisiais gyvenimo metais.


Afrikoje kasmet per abortus miršta 30 tūkstančių moterų

Nesaugus nėštumo nutraukimas Afrikoje kasmet pareikalauja 30 tūkst. moterų gyvybių. Jungtinių Tautų remiamoje konferencijoje apie nelegalaus aborto rizikas Adis Abeboje trylikos Afrikos šalių atstovai reikalavo legalizuoti abortus ir taip padaryti juos saugesnius.


Lėtėjant JAV gyventojų skaičiaus augimui, imigrantų skaičius pasiekė rekordą

Lėtėjant natūraliam JAV gyventojų skaičiaus augimui, imigrantų skaičius pasiekė rekordines aukštumas. Sociologinės tarnybos “Census Bureau” duomenimis, kovo pradžioje JAV gyveno 32,5 milijono pirmosios kartos imigrantų, tai yra dviem procentais daugiau negu praėjusių metų kovo mėnesį ir beveik tris kartus daugiau nei 2001 metų kovą.


Kenijos vyskupai prieš abortą

Afrikos valstybės Kenijos ganytojai Nairobyje paskelbtame pareiškime labai griežtai pasmerkė ketinimus Kenijoje įteisinti nėštumo nutraukimą. “Katalikų Bažnyčia laikosi labai tvirto nusistatymo: abortas yra žudymas, kitaip jo nepavadinsi”,– rašo vyskupai paskelbtame komunikate. Šiuo pareiškimu Kenijos ganytojai atsiliepė į savo šalies sveikatos ministrės Charity Ngilu pasisakymą vienoje tarptautinėje konferencijoje, jog ji yra už tokią politiką, kuri leistų moterims daryti vadinamuosius saugius abortus.


Krikščionys ir judėjai gina gyvybę

Vasario pabaigoje Grottaferrata miestelyje, prie pat Romos, įvyko Šventojo Sosto religinio dialogo su judaizmu komisijos ir Izraelio Didžiojo Rabinato atstovų susitikimas, kuriame buvo lyginama žmogaus gyvybės samprata krikščionybės ir judaizmo teologijoje ir moraliniame mokyme.


Keliais sakiniais

Varšuva (Lenkija). Šalyje prieš devynerius metus uždraudus abortus, jų skaičius sumažėjo nuo 150 tūkst. iki 200 per metus. Dabar atėję į valdžią kairieji, kurie yra už abortus ir negalėdami pakeisti įstatymo, imasi kitų priemonių panaikinti negimusių vaikų gynimą. Kairieji pradėjo nebefinansuoti programų, remiančių šeimas ir vaikus, sumažino motinystės pašalpas, stengiasi prastumti į mokyklas labai brangias vakarietiško stiliaus liberalaus sekso mokymo programas. Lenkijos ekskomunistai panaikino specialią Šeimos reikalų komisiją ir įsteigė Lygių vyrų ir moterų galimybių komisiją. Su šaknimis išrovė Vaiko teisių advokatų įstaigą. Viso to tikslas - griauti šeimas, pažeisti vaikus ir vėl paruošti kelią abortams. Dabartiniai ekskomunistai Lenkijoje sukūrė tokią sistemą, kad vieniša motina gali gauti daugiau paramos už vieną vaiką, nei vyras su žmona turėdami ketvirtą vaiką.


Didžiausia gyvenimo klaida

Mano viena gera draugė, būdama 16 metų, įsimylėjo jauną pinigingą vaikiną. Aš jį pamačiau ir supratau, kad tas 21 metų vaikinas į mano draugę rimtai nežiūri. Ji vakarais ateidavo pas mane ir sakydavo, kad jos draugas ją mušė. Aš jai patariau nutraukti santykius su juo, bet ji vis man kartodavo tą patį: ,,Aš jį beprotiškai myliu". O tas vaikinas siekė tik vieno - pasimylėti su ja. Aš ją norėjau atkalbėti nuo tokio sprendimo, bet ji tylėdavo ir nieko nesakydavo. Aš jai aiškinau, kad jis siekia tik pasimylėti su ja. Sakiau, kad jis ją paliks ir ji paskui kentės ir gailėsis, kad manęs nepaklausė. O vieną dieną ji atėjusi papasakojo skaudžią istoriją. Žodžiu, su tuo vaikinu ji pergulėjo, jai tai buvo pirmas kartas. Ji raudojo, nes tas vaikinas ją pasiuntė velniop. Ji skaudžiai tai išgyveno, bet aš buvau šalia jos ir jai padėjau. Ji gailėjosi, kad manęs nepaklausė anksčiau, tačiau ji man pažadėjo, kad daugiau nepasitikės vyresniais vaikinais, neklausys jų paistalų, gražių žodžių...


Negimusios mergaitės dienoraštis
Trylikos metų mergaitė parašė negimusio vaiko dienoraštį

SPALIO 5 d. Šiandien aš pradėjau gyventi. Mamytė ir tėtis to dar nežino. Aš esu tokia mažytė, kaip aguonos grūdelis, tačiau jau esu nepriklausoma būtybė. Visi psichiniai duomenys jau yra nustatyti. Pavyzdžiui, aš turėsiu tėčio akis ir geltonus, garbanotus mamytės plaukus. Dar ir kiti dalykai: aš būsiu mergaitė.


Kunigo paskaitos

Domeikavos ir Lapių klebonas kun. Robertas Skrinskas yra parengęs efektyvią prevencinę programą (45 min. trukmės) vyresniųjų klasių mokiniams ir studentams apie girtavimo, rūkymo, narkotikų ir abortų žalą paauglystėje; skaistumą iki vedybų su pasižadėjimu; testą, ugdantį asmenybę, ir mielai gali atvykti į jūsų mokyklą ar kitą auditoriją, pavyzdžiui, kalėjimą, internatą, universitetą ir pan.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija