„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą, 2003-iųjų rugsėjo 12 d., Nr.9 (34)


PRIEDAI



ARCHYVAI

2002 metai
2003 metai

 

JAV mirties bausmė įvykdyta
abortus dariusio gydytojo žudikui

Polas Hilas nerodė jokio gailesčio
dėl savo padaryto nusikaltimo

Jungtinėse Valstijoje rugsėjo 3-iosios pavakare mirties bausmė įvykdyta buvusiam presbiterionų pamokslininkui, nužudžiusiam abortus dariusį gydytoją. 49 metų vyras ir trijų vaikų tėvas, radikalus kovos su abortais aktyvistas Polas Hilas tapo pirmuoju abortus dariusio gydytojo žudiku, kuriam JAV įvykdyta mirties bausmė. Jam Floridos valstijos kalėjime suleista mirtina nuodų injekcija.

P. Hilas buvo nuteistas mirti už tai, kad 1994 m. liepos 29 d. Pensakoloje prie ,,Ladies Center” klinikos nušovė 69 metų gydytoją Džoną Britoną ir jo 74 metų palydovą Džeimsą Baretą. Žudikas nemėgino pabėgti iš įvykio vietos, neneigė nužudęs abu žmones ir atsisakė apskųsti mirties nuosprendį. Jis tvirtino, kad pasitaikius progai tikriausiai vėl žudytų, ir pareiškė, kad dėl nieko nesigaili bei nejaučia jokio sąžinės graužimo, o jei nusikaltimo vietoje, kaip paprastai, būtų buvęs policijos pareigūnas, jis būtų pirma šovęs į jį. ,,Bet kokį žmogų nužudyti yra sunku, - sakė P. Hilas. - Man tai buvo nepaprastai sunku”.


Milijonai dolerių mirties kultūrai

Mindaugas BUIKA

Milijardierius Džordžas Sorošas
remia abortų politiką

Neseniai viename Jungtinių Valstijų gyvybės gynėjų susitikime garsus amerikiečių publicistas Robertas Novakas, kuris yra žinomas CNN televizijos žinių kanalo laidų „Capital Gang“ ir „Crossfire“ vedėjas, pareiškė, kad dabartinis šalies vadovas Džordžas Bušas yra pirmasis prezidentas nuo abortų legalizavimo 1973 metais, kuris nedviprasmiškai pasisako už negimusios gyvybės gynimą visomis įmanomomis priemonėmis. Jo vadovaujamos vyriausybės iniciatyvų dėka bei pasinaudojus tuo, kad JAV Kongresą kontroliuoja Respublikonų partija, buvo priimta keletas įstatymų bei sprendimų (uždraustas vėlyvojo nėštumo nutraukimas, pasikėsinimas į nėščią moterį prilygintas nusikaltimui prieš du asmenis, nutraukta finansinė parama toms nacionalinėms ir tarptautinėms organizacijoms, kurios remia abortus ir kt.), kurie gerokai apribojo kėsinimosi į pradėtą žmogaus gyvybę galimybes.


Žemėje gyvena 6,3 mlrd. žmonių

Mergaitė iš Burkina Faso

Hanoveris. Šiuo metu Žemėje gyvena 6,3 milijardo žmonių, 1,2 milijardo jų - pramoninėse ir 5,1 milijardo - besivystančiose šalyse. Tokius duomenis paskelbė Vokietijos pasaulio gyventojų fondas. Prognozuojama, kad iki 2050 metų Azijos gyventojų skaičius išaugs 1,5 milijardo, o afrikiečių - milijardu. Europoje tuo tarpu laukiamas gyventojų sumažėjimas.

Nepaisant šiek tiek didėjančio apsisaugojimo priemonių naudojimo, skurdžiausiose pasaulio šalyse iki 2050 metų gyventojų padaugės daugiau nei dvigubai. Pateiktais duomenimis, 49 skurdžiausiose valstybėse žmonių skaičius išaugs nuo dabar 668 milijonų iki 1,7 milijardo.

,,Apskritai pasaulio gyventojų skaičius ir toliau kiekvienais metais padidėja daugiau kaip 80 milijonų”, - sakė fondo atstovė Renata Bior. Centrinėje Afrikoje iki 2050-ųjų gyventojų gali netgi patrigubėti - nuo 104 milijonų dabar iki 305 milijonų. ,,Kova su skurdu gali būti veiksminga tik tada, jei gyventojų augimas mažės”, - pažymėjo pareigūnė. Čia vis dar viena moteris pagimdo vidutiniškai penkis vaikus. Pietinėje Afrikoje, kur ypač daug žmonių serga AIDS, gyventojų skaičius, manoma, sumažės 22 proc.


Kada organų donorų trūksta

Iškilus gyvybės ir mirties dilemai, raginama pradėti prekybą kūno dalimis

Daugelyje šalių transplantavimui ir moksliniams tyrimams reikalingų žmogaus organų paklausa gerokai pralenkia aprūpinimo jais dabartines galimybes. Didžiojo Britanijoje 1999 metais kilo skandalas, kai buvo atskleista, kad Liverpulio Aldes Hey ligoninėje vaikų organai buvo išimami be sutikimo. Dėl prastos viešosios nuomonės, kaip rašė praėjusių metų pabaigoje Londono „The Telegraph,,, labai sumažėjo turimų organų kiekis moksliniams tyrimams, dėl ko ypač nukentėjo vėžio ligų tyrimas.


Rusijoje - keturi milijonai narkomanų

Rusijoje keturi milijonai žmonių, t. y. 3 proc. visų gyventojų, vartoja narkotikus, pareiškė Valstybinio kovos su narkotikais komiteto pirmininkas Viktoras Čerkesovas. ,,Patogi Rusijos geopolitinė padėtis ir sunkumai organizuojant bei realizuojant sienų kontrolę traukia tarptautinių narkotikų verslo tinklų atstovus”, - teigė jis. V. Čerkesovas pridūrė, kad narkotikų grėsmę didina tai, jog vidutinė heroino kaina Rusijos juodojoje rinkoje yra tris keturis kartus mažesnė nei Europoje.


Mokslininkai neigia,
kad priešingybės traukia viena kitą

Vyrai ir moterys dažniausiai renkasi sau partnerius, panašius į save. Teiginys, esą priešingybės traukia viena kitą, - tik mitas, teigia mokslininkai. Veikiausiai abiejų lyčių atstovus traukia ne tik panašūs į juos asmenys, bet ir lygiaverčiai pagal padėtį bei panašiai suvokiantys šeimos narių pareigas, ištikimybę. Vedybos tarp tokių žmonių būna tvirčiausios, sako specialistai.


Ilgėja ES gyventojų trukmė, daugėja skyrybų

BRIUSELIS. Nuo 1960 metų Europos Sąjungos (ES) populiacijos gyvenimo trukmė pailgėjo aštuoneriais metais. Vyrai dabar vidutiniškai gyvena 75 metus, moterys - 81, teigiama Europos Komisijos pranešime. ,,ES gyventojai sensta", - skelbiama pranešime. Šiuo metu žmonių, kuriems 65 ar daugiau metų, sudaro 16 proc. visų ES gyventojų. Tų, kam mažiau nei 15 metų, yra 17 proc. Pranešime taip pat įspėjama, jog iki 2010 metų šie skaičiai atitinkamai sieks 18 ir 16 proc.


Japonijoje pirmą kartą - per 20 tūkst. vyresnių negu 100 metų amžiaus gyventojų

TOKIJAS. Japonijoje vyresnių negu 100 metų amžiaus žmonių skaičius pirmą kartą viršys 20 tūkst. Kaip antradienį paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija, rugsėjo pabaigoje šalyje gyvens 20 561 šimtametis, iš kurių beveik 85 proc. bus moterys. Palyginti su pernai, 100 metų amžiaus ir vyresnių žmonių Japonijoje padaugėjo 2 627, arba beveik dvigubai nuo 1998 metų.


Gimstamumo lygmuo JAV -
žemiausias per visą istoriją

NIUJORKAS. Gimstamumo lygis Jungtinėse Amerikos Valstijose krito iki žemiausio per visą šalies istoriją lygmens. Kaip rašo agentūra AP, JAV sveikatos apsaugos ministerijos statistinėje ataskaitoje pažymima, jog 2002 metais gimstamumo lygis sudarė 13,9 naujagimio tūkstančiui gyventojų. 2001-aisiais gimstamumo lygis sudarė 14,1 naujagimio tūkstančiui gyventojų, o 1990-aisiais - 16,7 naujagimio tūkstančiui šalies gyventojų.


Mažėja europiečių skaičius

ŠTUTGARDAS, VIENA. Austrijos atlikta studija parodė, kad mažėja europiečių skaičius. Jei gimstamumo procentas išliks toks pat kaip dabar, per ateinančius 100 metų europiečių sumažės nuo dabar esančių 376 milijonų iki 290 milijonų. Apie tai rašo žurnalas ,,Bild der Wissenschaft”. Šiuo metu vienai moteriai vidutiniškai tenka 1,5 vaiko. Anot studijos, dėl mažo gimstamumo pirmą kartą Europoje vaikų yra mažiau nei vaisingo amžiaus suaugusiųjų.


Indijos gyventojų skaičius pasiekė 1,06 milijardo,
tačiau moteriškos lyties kūdikių miršta
dvigubai daugiau nei vyriškos

DELIS. Indijos gyventojų skaičius pasiekė 1,06 milijardo. Tai pranešė laikraštis ,,Hindustan Times”. Kas minutę Indijoje gimsta ne mažiau kaip 33 kūdikiai. 52 proc. gyventojų sudaro vyrai. 70 proc. indų gyvena kaimuose.


Čekai sprendžia tautos
senėjimo problemą

Petras KATINAS

Čekija tapo kol kas vienintele Rytų Europos šalimi, kurioje pradėtas vykdyti reguliuojamos emigracijos sistemos planas. Šio įvykio buvo laukiama pirmiausia dėl rimtų demografinių problemų. Praha siekia jas išspręsti emigrantų pagalba.

Jaus senokai Čekijos spaudoje pasirodė grėsmingos antraštės: „Čekija išmiršta“. Iš tiesų šalyje kiekvienais metais sumažėja gyventojų per 20 tūkstančių. Ir tai ne dėl emigracijos, kaip yra daugelyje kitų pokomunistinių valstybių, o dėl to, kad sparčiai mažėja gimstamumas. Sociologai taip pat prognozuoja, jog, Čekijai tapus ES nare, situacija dar labiau pablogės, nes padidės ypač kvalifikuotų kadrų išvykimas svetur, pirmiausia į Vokietiją, Airiją ir kitas šalis. Įvairių skaičiavimų duomenimis, 2030 metais dešimt milijonų gyventojų turinčioje Čekijoje trūks iki 440 tūkstančių darbingų žmonių. Numatomas ekonomikos augimas neišvengiamai sukels darbo jėgos trūkumą. Čekijos pensijų sistema, kuri ir dabar išgyvena tam tikrų sunkumų, gali atsidurti dar blogesnėje padėtyje, nes aiškiai nepakaks pensijų įnašų.


Geriausia motinoms ir vaikams
yra Skandinavijoje, blogiausia - Afrikoj

Švedija, Danija ir Norvegija tebėra geriausios valstybės motinoms, sunkiausia moterims ir jų vaikams gyventi skurdžiose Afrikos šalyse, tokiose kaip Nigerija ir Etiopija, parodė antradienį paskelbti tyrimo rezultatai.

Organizacija ,,Save the Children”, skelbdama savo kasmetį ,,Motinų indeksą”, lygino motinų ir jų vaikų gerovę 117 valstybių, iš kurių 43 vyksta konfliktas arba ką tik baigėsi neramumai. Švedija, Danija, Norvegija, Šveicarija ir Suomija yra penkios tinkamiausios motinoms šalys. Neblogai gyventi mamoms Kanadoje, Nyderlanduose, Australijoje, Austrijoje bei Jungtinėje Karalystėje. JAV, kur sekmadienį bus švenčiama Motinos diena, skirta 11-oji vieta indekse.


Septintos klasės vaikų laiškai tėvams

Mieli tėveliai! Prieš ketverius metus aš turėjau tik brolį. Mums su broliu būdavo nelabai linksma. Mes pradėjome prašyti sesutės arba broliuko. Tėvai sutiko ir balandžio 30 dieną gimė sesutė. Mes sesute labai rūpinamės. Keisdavome vystyklus, supdavome, užmigdydavome. Dabar sesei ketveri metai ir galime su ja žaisti daug įvairių žaidimų.


Po operacijos praregėjusį
žmogų baugina pasaulis

Buvęs aklas žmogus, kuriam po revoliucinės operacijos sugrįžo regėjimas, vis dar tebeturi pasaulio suvokimo problemų.

Maikui Mėjui regėjimas buvo grąžintas vienai akiai, pritaikius kamieninių ląstelių auginimo technologiją ir persodinus akies rageną. Tuomet mokslininkams atsirado galimybė tirti, kaip smegenys prisitaiko prie ilgalaikio aklumo. Operacija šiam Deivise gyvenančiam vyrui buvo atlikta, kai jis buvo 43 metų, o regėjimo jis neteko būdamas pusketvirtų metų, rašo Kalifornijos medikai žurnale ,,Nature Neuroscience".


Genetiškai pakeistas gripo virusas
pavojingesnis už juodligę

Gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė, teigia JAV specialistai. Jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau negu iki šiol teigta. Todėl, jų nuomone, per metus Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo gripo miršta ne 20, o 90 tūkstančių žmonių.


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija