„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.12 (37)

2003-iųjų gruodžio 12 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Garantuota AIDS prevencija
yra sugrįžimas prie moralinių vertybių

Mindaugas BUIKA

Bažnyčios parama baisiosios nelaimės aukoms

73 metų Kristobalas Ernandesas Fuentesas yra
vienas iš tūkstančių AIDS sergančių Salvadoro
gyventojų. Šią ligą sukeliančiu žmogaus
imunodeficito virusu yra užsikrėtę beveik
25 tūkst. šios Centrinės Amerikos šalies
gyventojų. 2002 metais AIDS Salvadore buvo
dešimta svarbiausia mirtingumo priežastis
EPA-ELTA nuotrauka

Gruodžio 1-ąją minint pasaulinę kovos su AIDS dieną, Katalikų Bažnyčios vadovai savo pareiškimuose pabrėžė būtinumą remti pastangas, grumiantis su šia XXI amžiaus nelaime tiek medicininėmis priemonėmis, tiek ir žmonių doroviniu auklėjimu. Lapkričio 30 dieną susitikęs su maldininkais tradicinei sekmadienio „Viešpaties angelas“ maldai Vatikano Šv. Petro aikštėje, popiežius Jonas Paulius II taip pat pastebėjo, kad, nepaisant visų plačiai reklamuojamų kampanijų, bandymai užkirsti kelią AIDS plėtimuisi iki šiol buvo nesėkmingi. „Liga vis dar plinta, ypač neturtingiausiose šalyse, - sakė Šventasis Tėvas. – Melsdamasis už tuos, kurie yra ištikti šios negalios, aš raginu visus Bažnyčios narius rodyti tiems mūsų broliams ir sesėms reikiamą globą, dvasinę paramą ir slaugą, kuri yra neįkainojama“.


Gruodžio 1-ąją paminėta pasaulinė AIDS diena

AIDS Afrikoje kasdien nužudo po aštuonis
tūkstančius žmonių, našlaičiais lieka jų vaikai

AIDS epidemija pasiekė naujus rekordinius skaičius

Nuo AIDS dar niekada nemirė tiek daug žmonių, kaip šiais metais. Dar niekada nebuvo ir tokio didelio ŽIV infekcija užsikrėtusiųjų skaičiaus. Tokius liūdnus rezultatus savo metinėje ataskaitoje apie pavojingos ligos plitimą Londone pateikė Jungtinių Tautų kovos su AIDS programa (UNAIDS) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Anot duomenų, 2003-iaisiais nuo AIDS mirė apie tris milijonus žmonių, penki milijonai užsikrėtė ŽIV. „Plintant epidemijai, kuri toliau yra nekontroliuojama, mūsų dabartinių pastangų nepakanka“, - sakė UNAIDS direktorius Pėteris Piotas. Pasak ataskaitos, visame Žemės rutulyje šiuo metu gyvena apie 40 milijonų ŽIV infekuotų asmenų, iš jų 2,5 milijono - vaikai ir jaunesni nei 15 metų jaunuoliai. Šiais metais kasdien ŽIV užsikrėsdavo 14 tūkst. gyventojų. Iš jų daugiau kaip 95 proc. gyvena šalyse su vidutinėmis arba mažomis pajamomis. Labiausiai epidemija siautėja pietinės Afrikos valstybėse. Čia ŽIV užsikrėtę 20 proc. visų suaugusiųjų. Tai yra didžiausias procentas nuo AIDS epidemijos prasiveržimo. „Jei norime realių galimybių sumažinti naujų infekcijų skaičių, reikia drastiškai stiprinti efektyvias ŽIV prevencijos priemones“, - sakė P. Piotas.


Mirštančio ligonio slauga

Liudijimas apie dvasinę ligonių slaugą

Daiva KAROSAITĖ

Beveik dešimt metų dirbu medike, bendrosios praktikos slaugytoja. Reanimacijos skyriuje Alytaus ligoninėje pirmą kartą realiai susidūriau su trapia žmogaus būtimi, su mirtimi. Tuomet į viską žvelgiau savo žmogišku žvilgsniu, Dievo buvo tame maža, nes asmeniškai nebuvau Jo pažinusi. Tą dvasinį darbą tuomet Alytaus ligoninėje dirbo gydytoja Birutė Žemaitytė.

Prabėgus keleriems metams, Viešpats pašaukė mane dirbti ne tik medicininį darbą prižiūrint žmogaus kūną, bet ir rūpintis jo dvasine gerove Kauno miesto slaugos ligoninėje. Aš labai dėkinga Jam už tą malonę pažinti visą žmogų.


Dešimt metų padeda savo artimui

Lina KLUSAITĖ

Kauno slaugos ligoninė

Prieš dešimt metų Petrašiūnuose, Armatūrininkų gatvėje, duris atvėrė Kauno slaugos ligoninė. Lapkričio 28 dieną šios ligoninės personalas šventė pirmąjį savo darbo jubiliejų ir ypač dėkojo jos įkūrėjams: „Lietuvos Caritas“ federacijos pirmininkei s. Albinai Pajarskaitei ir Kauno miesto valdybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos poskyrio vedėjui G.Grigui.

Po nepriklausomybės atgavimo Lietuvai įžengus į naują savarankiškų sprendimų erdvę, buvo pastebėta, kad labiausiai apleista šalyje yra socialinė sritis. Atsižvelgiant į socialinių įstaigų kūrimo poreikį bei suformulavus pagrindinę steigimo intenciją – padėti apleistiems bei sunkiai sergantiems ligoniams, 1993 m. vasario 20 d. tarp Kauno miesto valdybos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos poskyrio bei „Lietuvos Caritas“ federacijos buvo pasirašyta sutartis dėl slaugos ligoninės įkūrimo. Tuo metu Kauno miesto sveikatos skyriaus vedėju, geranoriškai tarpininkavusiu ligoninės įkūrimui, buvo dabartinis mero pavaduotojas Kazimieras Kuzminskas.

 


Dėl Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projekto

Gruodžio 3 dieną Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė Dirbtinio apvaisinimo įstatymo projektui. Paskelbus ankstesnius šio įstatymo projekto variantus, Bažnyčia buvo viešuose pareiškimuose išsamiai išdėsčiusi kritišką poziciją. Kai kuriais dabartiniame projekte

padarytais pakeitimais – išbrauktos normos, įteisinančios vienišų moterų apvaisinimą bei embrionų donorystꠖ atsiliepta į problemiškus aspektus, kuriuos akcentavo Lietuvos Vyskupų Konferencija ir krikščioniškos visuomeninės organizacijos. Tačiau jame išliko opios moralinės, etinės ir teisinės nuostatos, kurios kelią didelį rūpestį. Tarp tokių minėtinos:

1) lytinių ląstelių bankų kūrimas, kuris atvertų duris komerciniam piktnaudžiavimui bei įvairioms teisinėms ir socialinėms problemoms;

2) prigimtinės vaiko teisės žinoti savo biologinius tėvus paneigimas; apie šią teisę kalba tarptautinės sutartys, šiuo metu ji jau ginama teismuose Anglijoje bei kitose šalyse, kur dirbtinio apvaisinimo būdu pradėti ir pilnametystės sulaukę žmonės bylinėjasi dėl savo teisių;

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija