„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (38)

2004-iųjų sausio 16 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

zvilgsniai

PRO VITA

Sidabrine gija

Horizontai

Atodangos


XXI amzius


ARCHYVAS
2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kanoninės sankcijos gyvybės neginantiems politikams

Mindaugas BUIKA

Arkivyskupas Raimondas Berkas

Arkivyskupas Raimondas Berkas gimė 1948 m. birželio 30 d. Ričlendo miestelyje, Viskonsinio valstijoje. Buvo jauniausias vaikas iš šešis vaikus turėjusioje katalikų šeimoje. Baigęs vidurinę mokyklą, studijavo La Kroso Šv.Kryžiaus kunigų seminarijoje (1966-1968), vėliau – Amerikos katalikų universitete Vašingtone (1968-1971) ir pagaliau Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje (1971-1975), kur 1975 m. birželio 29 d. Šv.Petro bazilikoje popiežius Paulius VI jam suteikė kunigystės šventimus.

Grįžęs į Jungtines Valstijas, jis dirbo vikaru La Kroso Šv.Juozapo darbininko katedroje, dėstė vietinėje Šv.Tomo Akviniečio katalikų gimnazijoje. 1980 metais vėl išvyko į Romą, kur Grigaliaus universitete rengė kanoninės teisės disertaciją. Baigęs šias studijas, 1984 metais buvo paskirtas La Kroso vyskupijos kurijos vicekancleriu. 1989-aisiais popiežius Jonas Paulius II pašaukė dirbti į Vatikaną aukščiausiajame bažnytiniame tribunole – Apaštalinėje Signatūroje. Kartu jis dėstė jurisprudenciją Popiežiškajame Grigaliaus universitete. 1993 metais jam suteiktas garbės prelato titulas.


Kova tebesitęsia

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Tapo tradicija, baigiantis seniesiems metams, susitikti Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos nariams ir, susėdus prie kavos puodelio, įvertinti nuveiktus darbus, pamąstyti apie ateinančių metų veiklą.

Šios organizacijos vicepirmininkės gydytojos Janinos Tartilienės nuomone, 2003-iaisiais buvo padaryta nemažai: surengtos trys konferencijos, ginančios žmogaus gyvybę, kalbėta per radiją, televiziją apie dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje ydingumą, ta tema rengti ir išsiųsti paaiškinamieji raštai įvairioms institucijoms, parašytas ne vienas kreipimasis. Taip pat dalyvauta dviejose tarptautinėse konferencijose, vykusiose Melburne (Australija) ir Madride (Ispanija). Ten ne tik skaityti stendiniai pranešimai, bet ir tarp bendraminčių įgauta jėgų toliau tęsti kovą už gyvybę. Beje, užsieniečiai susižavėjo mūsų paminklais, matytais nuotraukose. Jų dėmesį patraukė „Motinystė“ Vilniaus klinikų kieme ir paminklas negimusiems kūdikiams Rasų kapinių Angelų kalnelyje. Trys pranešimai perskaityti Šiauliuose vykusiame Lietuvių katalikų mokslo akademijos suvažiavime. Asociacijos nariai aktyviai diegia paliatyvinę (lengvinančią skausmus, kai nebelieka vilties išgydyti) mediciną, skaito paskaitas mokyklose vaisingumo, lytinio švietimo ir auklėjimo klausimais iš katalikiškų pozicijų. 2004 metais bus telkiamos jėgos pradėtos gyvybės išsaugojimo įstatymui parengti, tikimasi, kad jis bus priimtas ir įsigalios Lietuvoje. Bus dedamos pastangos smurtui prieš gyvybę įveikti. Bus puoselėjamas šeimos stabilumas. Gydytojos J.Tartilienės nuomone, asociacijos veikla iš opozicijos pereina į poziciją.


Už gyvybės gerbimą

Gruodžio 13 dieną Vilniuje, Rotušės salėje, vyko tarptautinė mokslinė konferencija „Medicininiai, teisiniai ir etiniai apvaisinimo mėgintuvėlyje aspektai“.

Tema reikalinga, ir susidomėjimas ja buvo. Pakankamas šiems abejingumo laikams. Palyginti daug buvo jaunų ir darbingų žmonių, o ne vien tik tų, kuriems joks apvaisinimas negresia.

Įdomu, kad konferenciją inicijavo Katalikų Bažnyčia, bet svarstymai pritaikyti ir netikintiesiems, nes pagarba žmogaus gyvybei ir orumui turi jungti tikinčius ir netikinčius. Tikriausiai daug kur pasaulyje taip jau yra atsitikę.

Tikintiesiems ir be sakymo aišku, kad ką Dievas draudžia, to ir negalima daryti. Dievas draudžia žudyti. Daug apvaisinimui sukurtų embrionų neišvengiamai nužudomi, o ir per mažai kontrolės, kad jie nebūtų panaudojami eksperimentui. Tik vis ginčijamasi, ar embrionas jau yra žmogus, ar dar ne. Jeigu žmogus, tai kol kas dar nebūdavo ginčijamasi, ar galima žmogų žudyti. Nebent išgalvojama ir kai kur jau įteisinama eutanazija, ir tai jau leidimas kai kuriuos žmones kai kuriomis sąlygomis žudyti. Kol kas su apribojimais ir mažai kur, tad tebėra visuotinė nuostata, kad negalima žmogaus žudyti. Iki keturiolikos parų, iki aštuonių savaičių – tokie yra Lietuvoje rengiamo įstatymo projekte nurodyti terminai, nuo kada vieno ar kito veiksmo su embrionu jau negalima daryti, nors embrionas niekuo iš esmės nepasikeičia. Be to, įrodyta, kad jis tas pats yra nuo pirmos akimirkos. Visa jo būtybė jau yra užkoduota, jis yra žmogus ir asmuo. Žinantieji gali apsimesti, kad to nežino, todėl be emocijų sunaikinami šeši tūkstančiai jau nereikalingų embrionų.


Rajone pirmąkart gimė trynukai

Mindaugas BUIKA

Sandra turėjo ką papasakoti merui apie kiekvieną
iš savo vaikelių
Autorės nuotrauka

35-erius metus Kauno rajono Civilinės metrikacijos skyriuje dirbanti Aldona Baltrušaitienė sakė neprisimenanti, kad rajone būtų gimę trynukai. Gruodžio pradžioje Ringauduose gyvenančių Sandros ir Valdo Žemaičių šeimoje gimę trys berniukai – pirmieji trynukai.


Savižudybės tampa kasdienybe

Gražina MINKAUSKAITĖ

Kiekvieną rudenį krizių centruose apsilanko gerokai daugiau nei įprasta lankytojų, padaugėja darbo psichologams ir psichiatrams, į kuriuos kreipiasi panorusieji pasitraukti iš gyvenimo ar jų artimieji.

Šiandieninė statistika žiauri: Rusijoje savo noru mirtį pasirenka daugiau žmonių nei miršta smurtine mirtimi. Pasaulinė sveikatos organizacija pernai birželį paskelbė, kad Rusija pirmauja savižudybių skaičiumi. Nuo 1998-ųjų kasmet šioje šalyje nusižudo daugiau nei 51 tūkstantis žmonių. Vien sostinėje Maskvoje kasdien užregistruojama nuo keturių iki septynių savižudybių. Psichologai tikina, kad pavasaris ir vėlyvas ruduo jiems itin sunkus. Beje, iki šiol ne visi savižudybių atvejai registruojami, neretai medikai nekviečiami, be to, neskaičiuojami nesėkmingi mėginimai.


Lietuvos demografai fiksuoja antrąją
senėjimo bangą

Lietuvoje stebima antroji intensyvi gyventojų senėjimo banga - vidutinis Lietuvos gyventojų amžius šių metų pradžioje pasiekė 37,6 metų. Tokia išvada pateikta Socialinių tyrimų instituto atliktoje Demografinės (gyventojų) politikos strategijoje, kuri buvo pristatyta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

Per pastaruosius penkis dešimtmečius 60 metų ir vyresnių gyventojų dalis bendrame gyventojų skaičiuje padidėjo dviem trečdaliais - nuo 12 proc. 1959 metais iki 20 proc. šiais metais. O vaikų iki 14 metų dalis trečdaliu sumažėjo (nuo 27 iki 18 proc.). Dabar Lietuvoje 60 metų ir vyresnių žmonių yra daugiau nei vaikų.


Blaivystės neliko nė ženklo?

Iškopė saulė jau aukštai,
Ir Kristus tyliai sako:
,,Gyvenkit blaiviai ir šventai
Ir venkit blogio tako“.

(„Liturginių valandų maldynas, 1988, p.154)

Praūžė Kalėdų ir Naujųjų metų šventimai, atslūgo švenčių sukeltas šurmulys. Jau ramiai galime suskaičiuoti sužeistuosius ir žuvusiuosius. Keistai skamba? Bet taip jau yra. Tiesa, buvo laikai, kai šlitinėjantis vyras buvo retenybė. Dabar nieko nebestebina ir prasigėrusios moterys. O laikraščiai, dar neseniai kaip sensaciją rašę apie į ligonines išblaivinti pakliuvusius berniukus ir mergytes, tokių ,,kasdienybių“ nebenori spausdinti.

Kažin ar tuo susirūpins verslininkai ir prekybininkai, kurie Kalėdas agresyviai pradeda švęsti nuo lapkričio mėnesio, iš ,,Laplandijos“ atsiskraidinę santa klausų, kalėdų senelių ir senių šalčių. Pedagogų balso išvis nesigirdi. Remtis policija, Seimu ar kokiu nors narkologijos centru nėra prasmės. Tai ką daryti? Pirmiausia reikia atsakyti į klausimą: ar iš viso reikia kažką daryti?


Dukrų reagavimas į mamos abortą

Gimė mano vyresnysis brolis. Mama ir tėtis, aišku, buvo patenkinti. Gal todėl, kad labai jo laukė ir galėjo netekti, nes buvo sunkus gimdymas. Gimdymo metu medikai brolį traukė su replėmis (nes sovietiniais laikais tebuvo tokios sąlygos) ir šiek tiek perspaudė galvytę. Todėl jo vystymasis buvo sutrikęs. Vėliau mano mama vėl tapo nėščia. Ir daktarai ėmė atkalbinėti nuo nėštumo, nes gali gimti nesveikas vaikas. Mamai tai buvo netikėta, jų paklausė ir pasidarė abortą. Tai vėliau ją labai sukrėtė, tik po laiko ji suvokė ką padariusi. Ir kai laukėsi manęs, o paskui sesers, jau buvo griežtai apsisprendusi gimdyti.


Ar 116 metų brazilas - seniausias planetos žmogus?

Ar Martinjas Obispa de los Santušas - seniausias
pasaulio žmogus?
EPA-ELTA nuotrauka

Martinjas Obispa de los Santušas, gyvenantis Kokoso miestelyje Brazilijos Bajos valstijoje, yra gimęs 1887 m. liepos 2 d. Taigi praėjusiųjų metų vasarą jam suėjo 116 metų. Jis turi 13 vaikų, trys iš jų mirę, ir 30 vaikaičių. Ilgaamžis valgo viską, akinius užsidėjo pirmą kartą tik prieš trejus metus.

 

 
Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija