„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (43)

2004-iųjų birželio 18 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Gyvybė – Dievo dovana

JAV kunigai aktyviai kovoja
prieš abortus ir kontraceptikus

II Vatikano Susirinkimo metu priimti dokumentai skelbia, jog Dievo tarnai visur ir visada privalo skelbti visuomenei tikėjimo tiesas kiekvienam suprantamu būdu ir puoselėti katalikiškoje visuomenėje priimtas moralines vertybes.

Jungtinėse Amerikos Valstijose abortų šalininkai teigia kovojantys už kiekvienos moters teisę rinktis. Tačiau, žvelgiant iš krikščioniškosios pozicijos, abortas nėra ir jokiu būdu negali būti laikomas paprastu dalyku. Dar niekad per visą žmonijos istoriją šia tema tiek daug nediskutuota. Abortų šalininkai neretai tikina, jog dar negimęs kūdikis nėra visavertis žmogus, todėl ir jo žudymas negali būti traktuojamas kaip žmogžudystė. Rojus Veidas, kuris pritaria moters teisei į abortą bet kuriuo nėštumo metu ir dėl bet kokių priežasčių, neišdrįso viešai pasakyti, kad kūdikis motinos įsčiose negali būti laikomas vaiku. JAV Aukščiausiasis teismas tąkart nusprendė, jog rasti vienareikšmiško atsakymo į šį klausimą neįmanoma, nes žmogus negali tiksliai nustatyti, kada prasideda naujos gyvybės egzistavimas. Teisininkai tokius svarstymus yra linkę palikti medikams, filosofams bei teologams. R.Veidas teisme pateikė tokį argumentą: žodį „asmuo“ vartojame tik kalbėdami apie gimusį kūdikį, tuo tarpu dar negimusio taip niekada nevadiname. Aukščiausiasis teismas leido žudyti niekuo nekaltus negimusius kūdikius, nors ir pripažino, kad toks kūdikis jau laikytinas žmogumi. Teismas šiuo sprendimu leido atimti tūkstančius gyvybių, pamiršdamas, jog tai primena holokaustą ir vadinamuosius etninius valymus, kuriems negalima rasti jokio pateisinimo. Jei valdžios institucijoms patikima spręsti, ar žmogus apskritai turi teisę gyventi, kyla klausimas, kokias iš tiesų teises mes turime tokioje visuomenėje. Visuomenė, kuri ignoruoja silpniausiųjų savo narių teises, anksčiau ar vėliau pasmerkta žlugti.

Vienas JAV Konstitucijos kūrėjų Aleksandras Hamiltonas rašė, jog paties Dievo kadaise padiktuotas Įstatymas galingesnis už bet kurį, sukurtą žmogaus. Jis skirtas visiems laikams, visoms tautoms ir visiems atvejams, todėl niekam nevalia jo pamiršti. Jei manysime, kad abortas tėra natūralus pasirinkimas, nebeliks nieko švento, o visuomenė, kurioje nebesilaikoma jokių žmogiškųjų vertybių, išsigims.

JAV vis daugiau moterų, kadaise pasidariusių abortą, išdrįsta viešai pasakyti, jog tokio žingsnio gailisi. Jos sakosi ramybę atradusios tik dėl Kristaus malonės ir skuba perspėti kitas moteris, kad šios jokiu būdu nepakartotų jų padarytų klaidų. Tokiuose judėjimuose dalyvauja ir visuomenei žinomos moterys. Aktorė ir manekenė Dženifer O’Nyl sausį organizavo moterų protesto demonstraciją prie JAV Aukščiausiojo teismo pastato Vašingtone ant Kapitolijaus kalvos, kurioje aktyviai dalyvavo ir būsimos mamos. Panašių protesto akcijų planuojama surengti ir kitose valstijose. JAV katalikų kunigai vasarį paskelbė pagalbos dėl abortų kenčiančioms moterims, kurio metu rengė specialius renginius. Itin aktyviai diskutuojama ir apie kontraceptinių priemonių vartojimą. Kai kurios tokios priemonės sukelia savaiminį abortą ir iš tiesų nėra tokios nekaltos, kaip mano daugelis reklamos suklaidintų moterų. Katalikų Bažnyčia laikosi nuostatos, jog abortai ir kontraceptikai yra dvi skirtingos šiuolaikinėje visuomenėje itin paplitusios blogybės. Abortai sunaikina dar negimusį kūdikį, tuo tarpu kontraceptinės priemonės radikaliai keičia visuomenės požiūrį į lytinius santykius. Krikščioniui turėtų būti nepriimtina tiek viena, tiek ir kita. Kontraceptinių priemonių vartojimas dažnai pateisinamas, neva taip sumažės abortų. Katalikų Bažnyčia tokioms nuostatoms nepritaria. Nors pastaraisiais dešimtmečiais vis daugiau moterų vartoja kontraceptikus, abortų skaičius ne tik ne mažėja, bet netgi priešingai – nuolat auga. Moterys, kurios neplanuotai pastoja vartodamos kontraceptines priemones, kur kas dažniau renkasi abortą.

Kontraceptikų vartojimas žmogų priverčia galvoti, kad tik nuo jo paties priklauso naujos gyvybės atėjimas į šį pasaulį, ir pamirštama, jog gyvybė yra Dievo dovana. Klaidinga manyti, kad abortai ir kontraceptikai suteikia žmogui laisvę. Priešingai – jie paverčia žmogų blogio vergu.

Gražina MINKAUSKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija